2012 m. birželio 29 d.    
Nr. 26
(2001)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Paminėtas Napoleono armijos persikėlimo per Nemuną jubiliejus

Genovaitė Baliukonytė

„Prancūzų“ kariai

Joninių išvakarėse Kaune, Nemuno saloje, vykoistorijos festivalis „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812“. Dešimtystūkstančių žiūrovų stebėjo Napoleono I armijos prieš 200 metų vykusiopersikėlimo per Nemuną atkartojimą. Artėjant šiam tarptautiniamgyvosios istorijos festivaliui Kauno muziejuose buvo surengtos teminėsparodos: birželio 8 dieną Vytauto Didžiojo karo muziejuje buvoatidaryta paroda „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812“, skirta apžvelgti


Kronika

Pažaislio festivalyje – Maironio jubiliejui skirtas koncertų ciklas

Kazimieras Dobkevičius

Kauno valstybinis choras Jiezno
Šv. arkangelio Mykolo ir
Jono Krikštytojo bažnyčioje.
Dešinėje – dirigentas
prof. Petras Bingelis

Birželio 15-ąją, penktadienį, Žiežmarių Šv. ApaštaloJokūbo bažnyčioje, birželio 16-ąją, šeštadienį, Jiezno Šv. arkangelioMykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčioje bei birželio 17-ąją, sekmadienį,Birštono Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje įvyko koncertai, skirtiMaironio 150-osioms gimimo metinėms. Kauno valstybinis choras drauge suaktoriumi Rimantu Bagdzevičiumi trijose Lietuvos bažnyčiose pristatė


Kronika

Kūriniuose – skausmas ir viltis

Benjaminas ŽULYS

Bendruomenės „Lemtis“
vadovas Antanas Sadeckas
parodos atidaryme

„Lemtis“ ir jos darbai

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje atidaryta nuotraukų paroda, skirta Gedulo ir vilties dienai paminėti. Jos autorius – visuomeninės bendrijos „Lemtis“ pirmininkas Antanas Sadeckas. Jis papasakojo, kad bendrija gyvuoja jau 23 metus. Per tą laiką nuveikta daug reikšmingų darbų, kurių svarbiausieji – ekspedicijos į lietuvių tremties ir žūties vietas Komijos respublikoje, Permės, Sverdlovsko, Tiumenės, Tomsko, Irkutsko srityse, Krasnojarsko ir Altajaus kraštuose, Buriatijoje. Aplankyta kone 500 tremties ir buvusių lagerių vietovių, išaiškinta ir inventorizuota per 300 kapinių ir kapaviečių, apie 3500 kapų. Tų ekspedicijų surengta ne viena dešimtis. Tai atsispindi A. Sadecko eksponuojamose nuotraukose, kurių parodoje – per 40.


Kronika

Kauno autobusų stotyje – choro koncertas

Kauno autobusų stotyje koncertuoja
Kauno valstybinis choras.
Diriguoja Mindaugas Radzevičius

Birželio 14-ąją, ketvirtadienį, Kauno autobusų stotyje pirmą kartą jos istorijoje vyko koncertas. Jį surengė Kauno valstybinis choras. Idėjai stotį paversti koncertų sale, kad joje žmonės gal pirmą kartą savo gyvenime gyvai išgirstų garsių atlikėjų muzikavimą, ir ne šiaip kokia, bet Maironio metinių proga, pritarė Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta. „Džiugu, kad taip gražiai įprasminamas mūsų tautos dainiaus atminimas. Choras stoties keleiviams atliko kūrinių pagal Maironio eiles. Su šia programa mūsų choristai jau yra koncertavę bei sulaukę teigiamų atsiliepimų. Stoties keleivių laukimo salė nėra didelė, ji labiau primena kamerinę aplinką, todėl ten dainavo ne 70, o 40 choristų“, – teigė J. Krėpšta.


Atmintis

Bernardas Brazdžionis – Jonas Juškaitis

Laiškai 1982–2002 metais

(Tęsinys. Pradžia 2011 m. nr. 88, 90, 92, 94,
2012 m. nr. 9, 13, 16, 17
, 20, 22)

Rašau trumpai69, nes paskutinį laišką (su žirginiais ir žibutėmis ant voko) išsiunčiau maždaug tuo laiku, kai šį, kurį dabar gavau, man rašėte.

Primenu dar kartą, kas turėtų ateiti Jums trimis banderolėmis: V. Vanago „Sąvadas“ ir V. Zaborskaitės „Maironis“, „Švyturio“ trys numeriai ir vienas „Jaunimo gretų“, dvi skirtingų leidyklų išleistos I. Slavinskaitės knygelės „Maironis“. Matyt, eina taip ilgai, kad pasiunčiau ne oro paštu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija