2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Prasminga Žolinė

Jonas PETRONIS

Rajono savivaldybės mero
pavaduotojos Stasės Goštautienės
nuoširdžiausi sveikinimai
premijos laureatui Donatui Čepukui

Zarasų folklorinio ansamblio
„Seluona“ narės buvo originalios

ZARASAI. Žolinė mieste visada įspūdinga šventė – Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos tituliniai atlaidai. Tačiau ši diena svarbi ne tik tikintiesiems. Jau šeštą kartą Zarasuose tą dieną švenčiama ir miesto šventė. Prasminga susitikti, pabendrauti su giminėmis, draugais, artimais ir brangiais žmonėmis. Žolinė Zarasuose švenčiama ypač pakiliai. Ir sutampanti su šia svarbia švente miesto šventė suteikia šioms iškilmėms dar didesnio, iškilmingumo, prasmingumo.

Miesto šventė prasidėjo Žolinės išvakarėse Zarasų krašto muziejuje. Čia vyko tarptautinis dailininkų pleneras „Zarasai – ežerų kraštas“. Menininkai drobėse pateikė mėlynųjų ežerų ir upių vaizdus. Parodos pristatymo metu dalyvavo daug zarasiškių, jų svečių. Kas nenuspėjo į parodą, ją dar galės aplankyti iki rugsėjo 23 dienos. Parodos metu koncertavo klezmerių kvintetas. Klezmeriai – žydų liaudies muzikantai, kurie smuikais, klarnetais, būgnais, armonikomis ir kitais instrumentais grodavo linksmus, šokiams tinkamus kūrinius. Sumanymas atgaivinti tokias šventes kilo žymiam perkusininkui, avangardinio džiazo atlikėjui ir prodiuseriui Arkadijui Gotesmanui. Pagrindinė klezmerių festivalio idėja yra pristatyti šią muziką tuose Lietuvos miestuose, kur kažkada gausiai gyveno žydai ir šurmuliavo taikus miestelėnų gyvenimas. Zarasuose žydų bendruomenė palikusi ryškų kultūrinį pėdsaką, klezmerių koncertas miesto gimtadienio proga tapo ypač simboliškas.

Bibliotekoje vyko tradicinis renginys „Nakties skaitymai“. Atvyko dainuojamosios poezijos dainininkai Saulius ir Donatas Petreikiai ir jauna kūrėja Ugnė Kleinauskaitė. Zarasiškiai literatai skaitė savo eiles.

Žolinės dieną jau nuo pat ryto aktyviai dalyvavo šventės renginiuose zarasiškiai, jų svečiai. Anksti prasidėjo amatininkų, tautodailininkų mugė Sėlių aikštėje. Joje ir šalia jos įsikūrę nuostabiausių darbų meistrai šventės dalyviams siūlė medžio dirbinius, pintus baldus, audinius, nėrinius, karpinius. Vieni sustodavo ir negalėdavo atsigrožėti tautodailininkų kūrybiškumu, kiti atminčiai įsigydavo puikių suvenyrų. Šventės dalyvius viliojo ir kumpių, ir duonos kvapnumas, ir pyragų gardumas. Sėlių aikštėje visi džiaugėsi VĮ „Utenos regiono keliai“ dovana – pučiamųjų orkestro „Panevėžio garsas“ koncertu. Nuotaikingo koncerto metu vyko saugaus eismo akcija, kurios metu buvo dalijami atšvaitai, aiškinami saugaus eismo reikalavimai.

Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios.

Į pagrindines miesto šventės iškilmes po šv. Mišių žmones kvietė vėl Sėlių aikštė. Šventės dalyvius sveikino Zarasų rajono mero pavaduotoja Stasė Goštautienė. Gražių žodžių Zarasų kraštui jo žmonėms pasakė Seimo nariai Algimantas Dumbrava ir Rokas Žilinskas. Svarbiausias šventės akcentas – Dominyko Bukonto premijos įteikimas. Ją įteikė rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė ir rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Cibulskis. Šiemet už aktyvų dalyvavimą visuomeninėje veikloje kultūros ir meno srityje, Zarasų rajono gyventojų kūrybiškumo skatinimą, informacijos apie Zarasų krašto kultūros gyvenimą sklaidą, visuomeninę pagalbą Zarasų ir Dusetų krašto kultūros ir švietimo įstaigoms, už švietėjišką kultūrinę visuomeninę veiklą Dominyko Bukonto premija įteikta „Utenio“ laikraščio vyriausiajam redaktoriui, žurnalistui ir rašytojui, Zarasų ir Dusetų krašto patriotui Donatui Čepukui. Rajono savivaldybės kultūros ir meno premijų vertinimo komisija laureatą atrinko iš penkių kandidatų. D. Čepuko kandidatūrą pristatė Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija, rekomendacijas pateikė Zarasų viešoji biblioteka, kultūros centras, Dailės galerija, Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka. Premijos laureato iniciatyva, prieš penkerius metus Dusetų seniūnijoje išleistas pirmasis laikraščio „Utenis“ priedo „Dusetos“ numeris, jau dveji metai Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje leidžiamas laikraštis „45 minutės“. Šiltai pastaraisiais metais skaitytojų buvo sutiktos D. Čepuko parašytos knygos „Kuprelio juodvarniai“, „Versmyna“, „Atpirkimas“, „Angelas ir Anionas“, „Sielos akys“. D. Čepukas yra Dusetų krašto garbės pilietis. D. Bukonto premiją yra prieš keletą metų pelnęs ir kitas Dusetų krašto garbės pilietis Vytautas Čypas.

Dėkodamas už tokį savo triūso įvertinimą, premijos laureatas D. Čepukas pabrėžė, kad malonu gauti D. Bukonto premiją. Šis žmogus idealus pavyzdys ateities kartoms. Jis vaizdžiai pademonstravo, kaip reikia tarnauti kitiems. Mirė jis sulaukęs tik keturiasdešimt ketverių metų, tačiau iš jo teisingo, pasiaukojančio, kupino meilės žmonėms gyvenimo nupinta legenda visiems laikams bus gyva. Po jo mirties praėjo 93 metai, tačiau šio pasiaukojančio žmogaus atminimas niekada neblėsta. Džiugu, kad zarasiškiai ją puoselėja ir prisimena. Ypač už D. Bukonto atminimo išsaugojimą kalbėtojas dėkojo garbės kraštotyrininkui Jonui Nemaniui.

Įspūdinga buvo ir kultūrinė programa, koncertavo zarasiškių folkloro kolektyvai. Ją vedė etnografė Rima Vitaitė. Žmonės buvo supažindinti su Žolinės papročiais, tradicijomis, šokiais, žaidimais ir dainomis, muzika. Koncertavo Antalieptės, Salako, Suvieko muzikantai, dainininkai. Folklorinio meno mėgėjai šoko ir kvietė šokti šventės dalyvius tradicinius ežerų krašto šokius. Šoko „Seluonos“ šokėjai. Susidomėjimo sulaukė Antazavės šokių kolektyvo „Ramtatūris“ jaunieji šokėjai.

Vaikus džiugino Kauno lėlių teatro spektaklis, valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ koncertas. Šventei daug džiugių akimirkų suteikė baltarusių, lenkų, maltiečių pasirodymai. Vakare dainavo Asta Pilypaitė, grojo kaimo kapela „Sadūnai“. Miesto šventė baigėsi šventiniais fejerverkais.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija