2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Nuo maldų iki fontano

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Ąžuolo vainikas Jurgiui Kairiui

Konkurso dalyviai su puokštėmis

Koncertuoja Šilalės Kultūros
centro folkloro ansamblis

Šilališkiai laukia lakūno
J. Kairio pasirodymo

Fontanas dieną

Šilališkiai prieš koncertą

Šilalės padangėje kilpas
lėktuvu suko Jurgis Kairys

ŠILALĖ. Net dvi dienas Šilalės miesto žmonės gyveno šventine nuotaika. Mat, rugpjūčio 14–15 dienomis šilališkiai šventė savo miesto 479-ąjį gimtadienį, kuris sutapo su Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) iškilme.

Dar gerokai prieš šią šventę Šilalės parapijos tikintieji, išgirdę iš savo parapijos klebono dekano kan. dr. Algio Genučio priminimą, kad šv. Mišios yra svarbiau už visas pasaulines šventes, rugpjūčio 14-osios vakarą gausiai rinkosi į Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje aukojamas šv. Mišias, o prasidėjus Šilalės miesto šventei, prie Vlado Statkevičiaus muziejaus, esančio miesto skvere, vyko sceninis vakaras „Vertimai – virksmai“. Jo dalyviai ir autoriai buvo M. K. Čiurlionio styginių kvartetas, pianistė Živilė Karkauskaitė, skaitovai aktoriai Saulius Bagaliūnas ir Petras Venslovas.

Švč. Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) iškilmė prasidėjo rugpjūčio 15-ąją, 12 valandą iškilmingomis Šv. Mišiomis, kurias aukojo Šilalės parapijos klebonas dekanas kan. dr. A. Genutis. Bažnyčia buvo pilna tikinčiųjų.

Po šv. Mišių šventoriuje vyko gražiausių ir išradingiausių į Žolinės šventę atsineštų puokščių konkursas. Komisijai buvo labai sunku atrinkti originaliausią puokštę. Pati gražiausia ir išradingiausia puokštė pavadinta „Vasaros ir rudens sandūra“, kurią sukūrė jau daugelį metų puokščių konkurse pirmą vietą pelninti šilališkė Irena Kononovienė. Šiemet jai talkino jos anūkė Leontina. Dovanomis buvo apdovanota apie dešimt originaliausių puokščių savininkų. Šventoriuje buvo pasivaišinta arbata, o Šilalės Kultūros centro ir Laukuvos folkloro kolektyvai, vadovaujami Jolantos Kasputytės ir Tado Bernoto, parodė turiningą sakralinę programą, susietą su gamta, žolynais ir Žolinės tradicijomis.

Paskui Šilalės miesto šventė buvo tęsiama miesto stadione. Vyko futbolo ir tinklinio varžybos.

Vakarop ant renovuoto tilto per Lokystos upelį prie Šilalės miesto puošmenos – tvenkinio – susirinko daug šilališkių. Čia, ant pakylos-scenos, nutviekstos spalvingais prožektoriais, įvyko iškilmingas pasveikinimas, skirtas Šilalės miestui. Žodį tarė Šilalės rajono savivaldybės vadovai, buvęs kraštietis Jonas Biržiškis, svečiai iš kaimyninės Kaliningrado srities, Šilalės miesto seniūnas Alfonsas Paulikas. Ąžuolo vainikais ir rajono savivaldybės asmeninėmis dovanomis buvo pagerbti rajono jaunieji sportininkai, olimpinių žaidynių Londone dalyviai: vienvietę valtį irklavusi šilališkė Donata Vištartaitė ir vyrų plento dviračių lenktynininkas Ramūnas Navardauskas iš Kvėdarnos.

Po Šilalės Kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestro, vadovaujamo Zigmo Levicko, pasirodymo bei po grakščių šokėjų programos visi laukė nuo Kaltinėnų kilusio Šilalės rajono Garbės piliečio lakūno Jurgio Kairio skrydžio bei jo manevrų virš miesto. Minios žmonių jam plojo, mojavo rankomis. Po skrydžio J. Kairys buvo pagerbtas ąžuolo vainiku ir suvenyru. Pasveikinęs kraštiečius su miesto švente, lakūnas dar sykį praskrido virš šventės dalyvių galvų...

Paskui vyko įvairių meno kolektyvų koncertai, kol miesto tvenkinį nuplieskė įvairiausiomis spalvomis sutviskęs fontanas. Pirmą kartą miesto tvenkinyje įrengto fontano atidarymas ir tuo metu Šilalės padangę nuplieskęs fejerverkas paliko neišdildomą įspūdį.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija