2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Gyvojo Rožinio kongresas

Vlada Čirvinskienė,

Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos vadovė

Grupelė Pasvalio dekanato
maldininkių ir savanorių
Pasvalio klebonijos sode

Maldininkai šv. Mišių
aukoje Pasvalio Šv. Jono
Krikštytojo bažnyčioje

Pasirengimas iškilmingai procesijai

Saulėtą liepos 28-osios rytą maldininkai iš Anykščių, Biržų,Krekenavos, Kupiškio, Panevėžio, Pasvalio, Rokiškio, Utenos, Zarasų dekanatų susirinko į VIII Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio kongresą „Blogį nugalėkime gerumu“, vykusį Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Kongresas susilaukė ir svečių iš Kaišiadorių, Vilniaus, Iš viso atvyko apie 800 dalyvių. Daugiausia buvo iš Pasvalio, Panevėžio dekanatų.

Marijos skruoste pamatėme ašarą

VIII Gyvojo Rožinio kongresui pasvaliečiai pradėjo ruoštis nuo metų pradžios. Kiekvienos parapijos kunigai, Gyvojo Rožinio būrelių vadovai, maldininkai galėjo teikti pasiūlymus kaip dvasingiau bei iškilmingiau organizuoti šį svarbų renginį.

Pirmiausia pasirūpinta Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio vėliavos įsigijimu. Projektas buvo rengiamas Vilniuje, ilgai ir kruopščiai koreguojamas, prašant išsakyti savo nuomonę kunigus. Įgyvendindami šį projektą geranoriškos pagalbos sulaukėme iš sesers Loretos bei maldininkų. Pasvalio dekanato vėliavą pašventino kun. Feliksas Čiškauskas. Prie jos rikiavosi Gyvojo Rožinio maldininkai. Kiekvienas norėjo vėliavą paliesti, pabučiuoti. Kada visi sustojome bendrai nuotraukai prie savo vėliavos, Marijos skruoste pamatėme ašarą. Kodėl pravirko mūsų Marija? Gal tai buvo kančios, o gal džiaugsmo ašara?

Pavyzdys sušildė visų sielas

Gegužės pradžioje įvyko Panevėžio vyskupijos bei Pasvalio dekanato VIII Gyvojo Rožinio kongreso organizatorių pasitarimas. Jam vadovavo Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas bei Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio draugijos pirmininkė Nijolė Gylienė. Pasitarime detaliai buvo aptarti visi pasirengimo darbai bei numatyta patogi vieta agapei.

Birželio ir liepos mėnesiais Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio maldininkai savo maldoje prašė Viešpaties globos bei Švč. Mergelės Marijos užtarimo organizuojant kongresą ir palankaus oro, jeigu esame to verti. Malonu, kad daug maldininkų nebuvo abejingi šiam vyskupijos renginiui. Daugelis siūlė savo pagalbą bei paramą. Pirmoji į raginimą atsiliepė Skrebotiškio parapijos Gyvojo Rožinio būrelio vadovė Verutė Vasiliauskienė, kuri sunkiai sirgo po sužalojimų, tačiau labai norėjo prisidėti prie kongreso darbų – nors gėlėmis ir žolynais. Šis pavyzdys tiesiog sušildė renginio organizatorių sielas. Kokį darbelį bedirbome, vis nepamiršdavome sukalbėti maldelės ir už Verutės sveikatą.

Pasvaliečių lankstinukas

Pasvalio Gyvojo Rožinio draugijos vadovybė šia proga parengė lankstinuką, kuriame svarbią vietą skyrė Palaimintajam Jurgiui Matulaičiu. Pateikėme iš „Užrašų“ ištraukas, kurios yra svarbios šiandien maldininko gyvenime. Leidinuke patalpinome trumpą Pasvalio bažnyčios istoriją, rožinio maldos „Džiaugsmo slėpiniai“ eigą ir renginio programą bei maldą prašant sveikatos, per Palaimintojo Jurgio Matulaičio užtarimą.

Dūzgė kaip bitutės

Visą savaitę prieš kongresą maldininkai dūzgė kaip bitutės, kad tik tinkamai pasirengtų iškilmingai šventei. Vienos pasvalietės maldininkės blizgino bažnyčią, tvarkė aplinką, kitos kartu su Ustukių, Šimonių, Talačkonių, Daujėnų, Smilgių, Krinčino, Raubonių kaimų maldininkėmis pynė vainikus bažnyčios bei Rožinio maldos „Džiaugsmo slėpiniai“ stotelių papuošimui. Visuose darbuose puošiant bažnyčios vidų bei išorę, rengiant stoteles bei vietą agapei, meninę programą daug padėjo bažnyčios zakristijonas Romas Baliūnas, Pasvalio kultūros centro direktorė Danutė Breimelytė, Pasvalio miesto seniūnas Petras Drevinskas, Pasvalio apylinkių seniūnas Stanislovas Triaba, Pasvalio Krašto muziejaus direktorės pavaduotoja Sigutė Kučienė, Pasvalio P. Vileišio gimnazijos dailės mokytoja Leonora Stravinskienė, „Caritas“ vadovė gydytoja Valerija Mačėnaitė, Aurelija Kutkauskienė, Gintaras Kutkauskas, Antanas Šleivys, Petro ir Julijos Dambrauskų šeima bei daug kitų geradarių. Pagrindiniai visos pasirengimo veiklos konsultantai buvo Pasvalio dekanas kun. Algis Neverauskas, Saločių klebonas kun. Eimantas Novikas, Pasvalio kunigai Modestas Juodvalkis ir Feliksas Čiškauskas bei Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio draugijos vadovė Nijolė Gylienė.

Iškilmių rytas

Iškilmių rytas prasidėjo Švč. Sakramento adoracija. Pirmosios prieš altorių, šventiškai pasipuošusios suklaupė Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio maldininkės, jas keitė atvykę iš dekanatų maldininkai bei svečiai iš kitų vyskupijų.

Bažnyčios šventoriuje vyko maldininkų registracija. Čia darbavosi Onutė Balzarienė iš Pasvalio, Genutė Baronienė, Marytė Mikalauskienė, Paulina Kergytė iš Joniškėlio. Jos ne tik registravo atvykusius, bet nuoširdžiai bendravo, įteikė lankstinukus, teikė įvairią informaciją, čia taip pat įsikūrė ir greitoji pagalba, vadovaujama Onutės Jakovlienės. Aktyviai talkino savanoriai: Janytė, Laurita, Andrius bei broliukai Gintaras ir Normundas.

Varpams skambinant „Viešpaties Angelo maldą“, kongreso dalyviai rinkosi bažnyčioje. Ant centrinio tako procesijai rikiavosi dekanatų vėliavnešiai su Gyvojo Rožinio draugijos vėliavomis bei kiekvieną vėliavą palydinčios dvi moterys, pasipuošusios tautiniais drabužiais. Vyskupijos Gyvojo Rožinio vėliavą iškilmingai nešė Pasvalio dekanato atstovai Juozas Valentonis, Vanda Balienė ir Zenė Šimoliūnienė.

Rožinio malda ,,Džiaugsmo slėpiniai“

Vienuoliktą valandą renginio dalyviams drauge giedant Gyvojo Rožinio himną – giesmę „Su galinga rožančiaus malda“, prasidėjo iškilminga rožinio procesija. Visas šventorius pasipuošė dekanatų Gyvojo Rožinio vėliavomis. Eidami kiekvieno slėpinio stoties link maldininkai meldėsi bei giedojo giesmes: „Sveika, Marija, Dangaus lelija“, „Motin, guosk mus“, „O Marija Motinėle“, „Garbė, garbė Marijai“, „Dangaus Karaliene“. Rožinio maldą „Džiaugsmo slėpiniai“ bažnyčios šventoriuje vedė, mąstymus skaitė Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio dvasios vadas Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas ir Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio dvasios vadas Saločių klebonas kun. Eimantas Novikas.

Sugrįžus į bažnyčią buvo ruošiamasi Sumos šv. Mišioms.

Šv. Mišias aukojo vyskupas ir kunigai

12 valandą šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir kunigai. Vyskupas pasveikino visus kongreso dalyvius bei padėkojo tiems, kurie kasdien susikaupia Gyvojo Rožinio maldoje. „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi Jumis, nes Jūs nuoširdžiai ir taip daug meldžiatės. Visada jungiuosi su Jumis Rožinio maldoje. Trokštu visada su Jumis melstis, – sakė vyskupas. – Tikiu, kad mes visi kartu maldoje kuriame Dievo karalystę“. Vyskupas ragino maldininkus savo gyvenimu, darbais bei malda būti panašius į Palaimintąjį Jurgį Matulaitį. Jis yra mums pavyzdys kiekvieno mūsų asmeninėje kelionėje į Dievą. Gyvendamas žemėje, jis išugdė krikščioniškąsias dorybes iki didvyriškumo aukštumos. Rožinio malda prašykime jo užtarimo. Su šia malda viskas galima, net neįmanomi dalykai, kalbėjo vyskupas J. Kauneckas. Šv. Mišių metu giedojo Pasvalio bei Krinčino bažnyčių chorai.

Po šv. Mišių Saločių klebonas kun. Eimantas Novikas skaitė pasiaukojimo Švč. Mergelei Marijai aktą.

Palaimintojo Jurgio pagrindinis bruožas – ramybė

Pasibaigus šv. Mišioms Vargdienių seserų kongregacijos seserys vedė konferenciją „Palaimintasis Jurgis Matulaitis: šventumas kasdienybėje“. Konferencijos vedėjos savo pranešime išskyrė pagrindinį Palaimintojo Jurgio Matulaičio bruožą – ramybę, kuri giliai spinduliavo iš veido, iš akių. Jis žiūrėjo į Kristų, kaip ramybės pavyzdį įvairiose aplinkybėse, gerai žinodamas, kad Kristus yra ramybės šaltinis mums. Po konferencijos visa bažnyčia giedojo ,,Marija, Marija“.

Atminimui – rožės krūmas

Po to visi rinkosi į bažnyčios šventorių. Čia Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Panevėžio Gyvojo Rožinio dvasios vadas Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas, Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio draugijos vadovė Nijolė Gylienė pasodino rožės krūmą, kuris primins VIII Panevėžio vyskupijos kongresą Pasvalyje. Šią naują idėją pasiūlė Pasvalio dekanas kun. Algis Neverauskas. O gal tai taps tradicija kitų kongresų metu.

Klebonijos sodas dar nematė tiek svečių

Kongresas artėjo į pabaigą, kai iškilminga eisena pasuko į senąjį klebonijos sodą agapei. Čia visus pasitiko šimtametės liepos, obelys, kriaušės bei nuoširdžios pasvaliečių šypsenos. Visus alino kaitra, todėl maldininkai skubėjo įsikurti netoli Lėvens upės, medžių paunksnėje. Pasvalys bei tylus klebonijos sodas dar nematė tiek daug maldininkų.

Vyskupui pašventinus gausius Dievo gėrybėmis padengtus stalus agapėje visi bendravo, dalinosi Gerąja Naujiena, linksminosi, žiūrėjo literatūrinę-muzikinę kompoziciją „Vakaras prie poeto suolelio“, skirtą poeto prel. J. Mačiulio-Maironio 150-osioms metinėms. Ją atliko Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio ir poezijos žodžio mėgėjų grupė (vadovė A. Kutkauskienė ).

Tarsi Dievo akimirka

Saulelė ėjo vakarop. Kongreso dalyviai, sustiprėję dvasiškai, pilni naujų įspūdžių, galbūt susitikę savo senus pažįstamus ir įteikę lauknešėlį su kvepiančių liepžiedžių medumi, vėl išvyko į savo parapijas, dekanatus.

Pasvaliečiams tai buvo kažkas nepaprasta, tarsi Dievo akimirka, kurios jie laukė su nerimu, kuriai ruošės iš visos širdies su malda bei Viešpaties pagalba.

Iki pasimatymo kitąmet Utenoje!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija