2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Dvasinės idėjos nepradingo užmarštyje

Asta GALBUOGIENĖ

Alytuje, inicijuojant Dainavos krašto ateitininkams ir saleziečiams, susikūrė nauja iniciatyvinė darbo grupė, kuri nusprendė atgaivinti Alytaus garbės piliečio, a. a. saleziečio kunigo Prano Gavėno dvasines idėjas ir pastatyti Alytaus miesto globėjai Švč. Mergelei Marijai Krikščionių Pagalbai paminklą, įprasminantį Alytaus žmonių maldas ir lūkesčius.

Praeities atsiminimai išliko gyvi

Nuo pirmųjų paminklo statymo idėjų pradžios praėjo ne vieneri metai, tačiau praeities atsiminimai neišdilo ir pasiliko gyvi žmonių širdyse bei jų atmintyje. Pirmosios idėjos gimė dar 1991 metais, kai šalia Vidzgirio mikrorajono buvo pradėta statyti bažnyčia, pavadinta Švenčiausiosios Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos vardu. Kaip tik tuo metu iš misijų grįžo salezietis kunigas Pranas Gavėnas, kuris parsivežė vienuolių pagamintą bei popiežiaus Jono Pauliaus II pašventintą ir palaimintą Marijos Krikščionių Pagalbos statulėlę. Laikinai ji buvo patalpinta Šv. Angelų Sargų parapijos klebonijos kambarėlyje, kuriame gyveno ir pats kunigas. Kai 1996 metais buvo pastatyta Švenčiausiosios Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos klebonija, kunigas Pranas Gavėnas buvo paskirtas garbės klebonu. Atvykdamas į parapiją, kunigas pasirūpino, kad kartu būtų atliktos Švč. Marijos Krikščionių Pagalbos apeigos. Iš Šv. Angelų Sargų parapijos statulėlė keliavo į Šaulių namus. Čia įvyko susitikimas su politiniais kaliniais ir tremtiniais. Po to kelionė tęsėsi iki Alytaus miesto savivaldybės. Čia iškilmingai buvo pasirašytas aktas. Štai viena iš jo citatų: Šventoji Marija, žmogumi gimusio Dievo Motina ir Krikščionių Pagalba! Mes šiandien išsirenkame Tave ypatinga Alytaus miesto Globėja. Aktą pasirašė tuometinis Alytaus miesto meras Dobilas Kurtinaitis, mero pavaduotoja Onutė Suncovienė bei Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos garbės klebonas kun. P. Gavėnas. Po posėdžio Marijos Krikščionių Pagalbos statulėlė keliavo į Alytaus pirmąją vidurinę mokyklą. Čia vyko susitikimas su jaunimu. Iš ten, lydima Alytaus gyventojų bei jaunimo organizacijų, keliavo į Švč. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią. Čia jai buvo paruošta vieta šalia altoriaus. Tais pačiais metais kun. Pranas Gavėnas ir klebonas kun. Leonas Jakimavičius kreipėsi į miesto savivaldybę, kad būtų paskirtas gabalėlis žemės Alytaus miesto globėjos Marijos Krikščionių Pagalbos paminklui pastatyti, tačiau šių idėjų iki galo nepavyko įgyvendinti.

Dvasines idėjas tęsia iniciatyvinė grupė

Nors kunigo saleziečio P. Gavėno jau nebėra tarp gyvųjų, jo mintys nepradingo užmarštyje ir puoselėjamos toliau. Siekiant atgaivinti jo dvasines idėjas, Dainavos krašto ateitininkai apsilankė pas Alytaus miesto savivaldybės merą Jurgį Krasnicką, kuris suprato šį svarbų visuomenei tikslą ir pritarė paminklo statymo projektui. Iniciatoriai parašė prašymą, kuris buvo apsvarstytas birželio 12 dieną Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos ir plėtros komiteto posėdyje. Buvo pasiūlyta sudaryti komitetą paminklo statymui ir parengti paminklo viziją, o vėliau bus svarstomi vietos parinkimo ir kiti klausimai. Taip susikūrė paminklo Švč. Mergelei Marijai Krikščionių Pagalbai, Alytaus miesto globėjai, statymo iniciatyvinė darbo grupė, į kurią deleguotas ir savivaldybės atstovas, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Arvydas Švirmickas. Rugpjūčio 16 dieną įvyko pirmasis iniciatyvinės grupės posėdis, kuriame dalyvavo jos nariai bei skulptorius iš Marijampolės Kęstutis Balčiūnas, pristatęs keletą planuojamo paminklo eskizų. Kalbėdamas apie paminklo statymo motyvaciją, Dainavos krašto ateitininkų vietovės valdybos pirmininkas Almantas Geležius teigė, kad visame pasaulyje, pradedant Liurdu, Fatima, baigiant šiandienine Medžiugorje, kur Mergelė Marija per regėtojus siunčia savo pranešimus pasauliui, susikūręs stiprus Jos kultas, o Alytus – ypatingas miestas, pavestas Mergelės Marijos globai. Tikima, kad jis tai patiria ir patirs. Pastatytas paminklas įprasmins Alytaus žmonių maldas ir lūkesčius, susietus su Mergele Marija Krikščionių Pagalba, Alytaus miesto globėja. Posėdyje aptarti paminklo statymo pirmieji žingsniai bei tolesni darbai, oficialiai patvirtinta darbo grupė. Tikimės, kad pradėti darbai tęsis, o dvasinės idėjos neužges ir bus įgyvendintos.

Kreipimasis į alytiškius

Paminklo Mergelei Marijai Krikščionių Pagalbai, Alytaus miesto globėjai, iniciatyvinė darbo grupė kreipiasi į Alytaus miesto bendruomenę ir kviečia išsakyti savo nuomonę dėl paminklo vietos parinkimo. Savo nuomonę galima išreikšti elektroniniu paštu: vidzgiris@gmail.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija