2012 m. rugsėjo 14 d.    
Nr. 34
(2009)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Maironio pėdsakais

Gaivinosi prie šaltinėlio

Bronius VERTELKA

Maironio muziejaus vadovė
Marijona Birutė Navakauskienė

Kėdė ir stalas, prie kurio
sėdėjo ir rašė Maironis

Maironio šaltinėlis
Autoriaus nuotraukos

Apie Betygalą yra nemažai su prel. Jonu Mačiuliu-Maironiu susijusių vietų. Miestelio kapinėse palaidoti jo tėvai ir seserys. Čia gimė naujos poeto eilės. Nuo Betygalos centro einant Dubysos link, pamatysi Maironio vardu pavadintą šaltinėlį. Prie jo veda akmenimis grįstas kelias. Leistis tenka stačia nuokalne, kurią ne kiekvienas automobilis išdrįsta įveikti. Iš tikrųjų šaltinėlis, iš kurio nenutrūkstamai trykšta vanduo, turi keletą vardų. Vadina jį Šv. Jono vardu, kadangi ten stovėjo kryžius ir Šv. Jono koplytėlė. Turi jis ir Gaivučio vardą. Tačiau dažniausiai šaltinėlį vadina Maironio vardu. Betygaloje gyvena 95 metų moteris, kuri prisimena, kaip kartą Maironis basas kartu su tautiniais rūbais vilkinčiais bažnyčios choristais bei klebonu kun. Pranu Janulaičiu giedodami ėjo prie jo. Garsusis poetas čia nusiplovė kojas, apsiprausė veidą.

Betygaloje yra Maironio vidurinė mokykla, kurioje jau ketvirtį amžiaus veikia poeto muziejus bei pirmasis Lietuvoje čia įkurtas maironiečių būrelis. Muziejaus vadovė Marijona Birutė Navakauskienė, pagal profesiją istorikė, skaitytojams yra pateikusi net 11 savo knygelių. Trijose iš jų yra istorinės dokumentinės apybraižos, į kitas sudėta eiliuota kūryba. Muziejuje stovi stalelis ir kėdė, ant kurios sėdėdamas rašė Maironis. Jame rasi poeto bareljefą, su jo gyvenimu susietų tapytų ir dovanotų paveikslų, gausu knygų. Muziejuje lankėsi danai, JAV lietuvių delegacija, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Būsimas kunigas ir poetas mokėsi Betygaloje. Kaip pasakojo M. B. Navakauskienė, jį atveždavo arkliu kinkytu vežimu ir palikdavo pas gimines. Mokykla, kurią lankė Mačiulių Jonukas, sudegė. Per pirmąjį pasaulinį karą ugnis sunaikino ir Betygalos bažnyčią. Laikinai šventovė įsikūrė pašalpos bankelyje. Dabartinę bažnyčią 1930 metais pastatė kun. P. Janulaitis. Kelio į Maironio vidurinę mokyklą nepamiršta ir šiuo metu čia dirbantis klebonas kun. Viktoras Aukštakalnis – jis dažnai dalyvauja maironiečių renginiuose.

Betygala, Raseinių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija