2012 m. spalio 5 d.    
Nr. 37
(2012)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Penktadienio pokalbiai

Metų muziejininkė apie duoną ir muziejus

Etnologė Janina Samulionytė
Asmeninio albumo nuotrauka

2012-ieji Lietuvoje paskelbti Muziejų metais. Lietuvos muziejų asociacijos valdyba tradicinį, jau devintus metus skiriamą Metų muziejininko vardą šiemet suteikė Lietuvos liaudies buities muziejaus etnologei Janinai Samulionytei. Jau 35 metus šiame muziejuje dirbančiai specialistei jis skirtas už reikšmingų ir unikalių eksponatų kaupimą, materialinių vertybių eksponavimą ir populiarinimą. Su Janina kalbamės apie muziejininko profesiją, muziejų svarbą žmogaus gyvenime ir jos tyrinėjimo sritį – namų apyvokos daiktus, indus ir stalo įrankius, kulinarinį paveldą.


Retro

Kūrybai paskirtas gyvenimas

Minint tragiško likimo dailininkės,
grafikės Marcės Katiliūtės 100-ąsias gimimo metines

Vilmantas KRIKŠTAPONIS

Marcelė Katiliūtė (1912 – 1937)

„Ji buvo nepasiekiama žvaigždė. Padarydavo geriau už vyrus... Turėjo kažką įgimta, kas, rodėsi, man nepasiekiama. Be galo didelio jautrumo žmogus. Šalia jos būdamas jautei, kad didelė jėga iš jos eina... Gera dailininkė buvo...“, – apie grafikę Marcę Katiliūtę rašė V. Jurkūnas. Šiandien šią pražydusią, bet nesuspėjusią iki galo atsiskleisti menininkę prisiminti skatina šimtas metų nuo jos gimimo.


Atmintis

Gyvenimas, sušildytas sielos švytėjimu ir vienatvės kančia

Danguolė URBONAITYTĖ-JONAITIENĖ

Kunigas Petras Markevičius
(1912 05 30–1938 06 11–1987 04 25)

Gegužės 30 dieną sukako 100 metų, kai gimė šviesios atminties ilgametis Biliakiemio parapijos klebonas kunigas Petras Markevičius – dailininkas, poetas, prozininkas, tautosakos rinkėjas, švytinčios sielos žmogus. Jau dvidešimt penkeri metai, kaip jo nebėra tarp gyvųjų. Laikas išblukina smulkmenas, nereikalingas detales, žodžius, rankraščius, bet akimirkos lieka.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija