2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Kūryboje – gyvenimo pilnatvė

Benjaminas ŽULYS

Savito pavadinimo savo autorinės kūrybos tapybos darbų parodą Kauno pedagogų kvalifikacijos centre surengė Kauno Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos dailės mokytojas ekspertas Aidas Augustis. Ji vadinasi „Kardai. Tapyba. Grafika. Apžvalga“. Kaip atidaryme sakė jos autorius, tai – filosofinė prasmė, simboliai, ženklai, emocijos, būsenos, tarsi dienoraščiai, kiti ženklai, skatinantys žmogų pamąstymui, gilesniam gyvenimo suvokimui. Ši paroda – jubiliejinė, dešimtoji. Tiesa, jų galėjo būti žymiai daugiau, tačiau dailininkas, pedagogas nesiekė tokių renginių gausos, jo veikla labai plati, turininga. Ją prisiminė Lietuvos Seimo narys Rytas Kupčinskas, Centro, kuriame vyksta paroda, metodininkas Alvydas Bakutis, dailininkas Jonas Nariūnas, Šv. Kazimiero ordino Kauno krašto komtūrė Alė Jurgaitienė, kiti renginio dalyviai, įspūdžiais apie savo mokytoją pasidalijo Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos moksleiviai.

Dailės meno paslapčių iš pradžių Aidas sėmėsi Telšių taikomosios dailės technikume, vėliau baigė Vilniaus dailės akademiją, įgijo dailės pedagogo specialybę. A. Bakutis pabrėžė, kad pažangaus mokytojo veikla neapsiriboja vien mokyklos erdvėmis – kolega Aidas yra Kauno miesto dailės mokytojų metodinio būrelio narys, veda seminarus dailės mokytojams, dalijasi savo pedagogine patirtimi su kolegomis, geranoriškai vertina dailės ir technologijų mokytojų kvalifikacijos tobulinimo programas, daug dėmesio skiria jaunimo meniniam ugdymui, Lietuvos tautinių tradicijų propagavimui.

Mokytojas su ugdytiniais organizuoja įvairius dailės projektus, menines akcijas, plenerus, kuria filmus, daug fotografuoja. Prieš kurį laiką buvo surengęs plenerą „Kaimo etiudai: iš praeities į dabartį“ Šv. Kazimiero, J. Grušo meno vidurinėse mokyklose, „Santaros“ gimnazijoje. Be to, organizuoja netradicines pamokas, kuriose ieškoma meno, etnokultūros, matematikos sąsajų, kuria mokyklinius filmus, daug fotografuoja ir visa tai rodo moksleiviams, platesnei visuomenei. A. Augusčio iniciatyva jau dešimt metų rengiama akcija „Šv. Kazimieras – pasaulio lietuvių jaunimo globėjas“. Šiame projekte dalyvauja miesto mokyklų, gimnazijų moksleiviai, jaunieji menininkai. Padedami dailės mokytojų, jie kuria įspūdingus darbus, kurie eksponuojami Kauno arkivyskupijos Jaunimo centre, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, Kauno rotušėje. Šio projekto rėmėjas – Šv. Kazimiero ordino Kauno skyrius, talkina Kauno švietimo ir ugdymo skyrius, miesto dailės mokytojų metodinis būrelis. Anot A. Bakučio, žinoma tiesa, kad pedagogas turi gerai išmanyti dėstomą dalyką, turėti pakankamai psichologijos žinių. Mokytojo-kūrėjo asmenybė, autoritetas patraukia jaunimą, skatina jį kūrybai. Sena išmintis byloja, kad žodžiai moko, o pavyzdys patraukia. Tad jau dvidešimt metų dailininkas dalyvauja parodose. Įsimintinos parodos – „Išminčius su nuskrendančiu paukščiu“ KTU centriniuose rūmuose, „Pieta“ Kauno filharmonijoje ir kitos. Neseniai dailininko darbų paroda, kuri vadinosi „Angelai vaikšto žeme“, vyko Perkūno namuose. Dailininkas yra sukūręs visą ciklą darbų Pietos tema.

A. Augusčio kūryboje jaučiamas nuolatinis savo stiliaus ieškojimas, eksperimentavimas, noras keistis, ieškoti tiesos, eiti į priekį. Dailininko darbai balansuoja tarp tapybos ir grafikos, vienas kitą papildo. Kūrybos ištakos ateina iš seno ir reiškiasi šiuolaikinėmis formomis. Ir šioje parodoje regime įvairių siužetų atspindžių. Antai įspūdingas darbas „Raudonas Kristus“, skirtas dailininkui A. Uždaviniui atminti, ne mažiau įdomūs ir kiti kūriniai.

Komtūrė A. Jurgaitienė sakė, kad su A. Augusčiu sieja ne vienerių metų humaniška draugystė, panašios pažiūros. Abu jie yra Šv. Kazimiero ordino nariai, dailininkas pernai apdovanotas Gerumo kristalu. Bendraminčio parodos dieną ji sakė, kad Aidas prie molberto dirba ne „valdiškai“, o skatinamas dvasingumo, savojo pašaukimo. Ji palinkėjo, kad šv. Kazimieras globotų visus gerus žmonių darbus.

Pats menininkas sakė, kad „jo darbai kartais gimsta lengvai, o kartais sudėtingai improvizuojant“. Jam norisi atsiriboti nuo įvairių meninių srovių įtakos ir žengti savo keliu. Kūryboje, kaip ir pačiame gyvenime, yra daug užslėptų, sluoksniuotų nuotaikų, epizodų. Mūsų visų siekis turėtų būti gyventi šviesiau, dvasingiau. Jis nori, kad ir jo kūryba įsilietų į gyvenimą.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija