2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Tapė patys ir mokė kitus

Bronius VERTELKA

Bistrampolio dvaro kultūrinių
renginių organizatorė Jūratė
Ežerskienė (trečia iš dešinės)
su akvarelės plenero dalyviais

Bistrampolio dvare vykęs akvarelės pleneras, organizuotas Viešosios įstaigos „Jaunimo integracijos galimybių centras“, buvo skirtas talentingo dailininko Stasio Petrausko atminimui.

Į Kučių kaime įsikūrusį dvarą susirinko profesionalūs menininkai iš Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Dusetų, sugebėję rasti laiko per patį vasaros atostogų karštymetį. Jiems tai buvo pirmoji artima pažintis su naujam gyvenimui prikeltais rūmais ir jų išgražinta aplinka.

Retai kada „subyra“ kūrybingas Rimto ir Vijos Tarabildų duetas. Vakare Vilniuje išpakavę iš parodos Druskininkuose parsivežtus Vijos tapybos darbus, rytą sutuoktiniai išsiruošė į naują kelionę. „Tyliai sau sakau: „Čia kaip Panevėžio centras, tik nukeltas į miesto pakraštį“, – žavėjosi dvaru R. Tarabilda. O iš Ispanijai priklausančios Andoros salos, kurioje vyko tarptautinis tapybos pleneras ir dalyvavo 30 šalių menininkai, grįžusi Saulė Urbanavičiūtė tiesiai iš lėktuvo skubėjo į Bistrampolio dvarą. „Jeigu užsienyje kažin ar sulauksi, kad tau padėtų sunešti krepšius į autobusą, tai čia pajutau tikrąjį svetingumą“, – džiaugėsi vilnietė. Ji gyrė šeimininkus už vaišingumą, už jų gaminamus gardžius valgius ir už nuostabiai gražiai sutvarkytą dvaro aplinką.

Iš Paįstrio kilusi, ilgai Panevėžyje gyvenusi ir dabar Vilniuje įsikūrusi Emilija Taločkienė pastebėjo, kad pasimokyti tapyti akvarele, įgyti naujos patirties galėjo visi, kas tik turėjo noro. Tokių buvo nemažai. Tai buvo proga apžiūrėti restauruotame dvaro žirgyne veikiančią stambią E. Taločkienės tapybos darbų parodą. Prie plenero organizavimo prisidėjusi žymi menininkė sakė, jog ir a.a. S. Petrauskas mokė dailės Paįstrio J. Zikaro vidurinėje mokykloje.

Kučių kaimas,
Panevėžio rajonas
Autoriuas nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija