2012 m. gruodžio 7 d.    
Nr. 46
(2021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

„Kadagio“ šventėje – įspūdingas koncertas

Rūta Averkienė

Šoka „Kadagys“

Varėna. Kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Kadagys“ šiemet švenčia 40 metų kūrybinės veiklos sukaktį. Daugybę kartų koncertavęs ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse jubiliejaus proga „Kadagys“ varėniškiams ir svečiams padovanojo įspūdingą koncertą, kuriame šoko ne tik kolektyvo nariai. Jubiliatus šokiais ir dainomis sveikino jaunieji varėniškiai bei Lietuvos edukologijos universiteto dainų ir šokių ansamblis „Šviesa“.

Renginio pradžioje varėniškius ir miesto svečius šokiu pasveikino keturios šokėjų kartos – darželinukų, jaunuolių, jaunimo ir pagyvenusių šokėjų poros, patvirtindamos, jog Varėnos krašte mėgsta šokti ir mažas, ir didelis.

Be šauniųjų „Kadagio“ šokėjų neįsivaizduojamas nė vienas didesnis Varėnos krašto renginys. Susikūręs 1972-ųjų rudenį kolektyvas iki šiol populiarina sceninio šokio žanrą, aktyviai dalyvauja respublikinėse ir pasaulio lietuvių dainų šventėse, daug metų buvo respublikinio konkurso „Pora už poros“ dalyvis ir laureatas. „Kadagio“ koncertinis sąrašas itin platus. Šokėjai koncertuoja ne tik Varėnos rajone, bet ir visoje respublikoje. Kolektyvo šokiais žavėjosi ir jiems plojo Lenkija, Latvija, Vokietija, Danija. Per keturias dešimtis metų kolektyve šoko geras pusšimtis šokėjų.

Per visą gyvavimo laikotarpį „Kadagiui“ vadovavo trys vadovai: nuo 1972-ųjų iki 2002-ųjų – kolektyvo įkūrėjas ir „siela“ Vaclovas Stadalnykas, vėliau vadovavimą iš tėvelio perėmė ir iki 2008 metų vadovavo jo dukra, ne vienerius metus kolektyve šokusi Alė Margevičienė, o dabar jam vadovauja energinga šokio puoselėtoja Ramunė Butkienė.

Jubiliejiniame renginyje „Kadagio“ kolektyvą nuotaikingais šokiais pasveikino Varėnos lopšelio-darželio „Pasaka“ ir moksleivių kūrybos centro šokių studijos „Mikitukas“ šokėjėliai. Savo kūrybos dainą apie Varėną jiems skyrė varėniškis Tadas Šablinskas.

Įspūdinga dainų ir šokių programa „kadagio“ kolektyvą ir šventės dalyvius pradžiugino Lietuvos edukologijos universiteto dainų ir šokių ansamblis „Šviesa“. Kaip sakė šio daugiau kaip penkiasdešimt metų gyvuojančio ansamblio meno vadovė dr. Jolanta Kisielytė-Sadauskienė, jiems didelė garbė pasveikinti varėniškius, o į jubiliejinį koncertą jie tiesiog negalėjo neatvažiuoti, nes „Šviesoje“ dainuoja „Kadagio“ šokėjos Aldonos dukra Indrė, o šoka šiame universitete choreografijos specialybę studijuojanti „Kadagio“ kolektyvo vadovės Ramunės Butkienės dukra Ramona.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, sveikindamas „Kadagio“ šokėjus, sakė, jog iš jų energijos pasisemti, bei nuotaikingų šokių pasimokyti galėtų ir jaunesni. Rajono vadovas jubiliatams linkėjo sveikatos ir kūrybingų metų. „Juk sveika siela – sveikame kūne“, – sakė meras. Už ilgametį triūsą puoselėjant šokio tradicijas buvusiems ir dabartiniams šokėjams buvo įteikti Savivaldybės mero Padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas sakė, jog „Kadagio“ kolektyvas – neabejotinai ryškus Varėnos krašto kultūros reiškinys. „Džiugu, kad Jūsų gyvenimo būdas persiduoda iš kartos į kartą“. Vicemeras ypač dėkojo kolektyvo įkūrėjui ir buvusiam ilgamečiam vadovui V. Stadalnykui, kurio entuziazmas ir ilgametis triūsas jaučiamas ir dabar.

V. Stadalnykas pasidalino prisiminimais, kaip drauge su bendraminčiais prieš keturias dešimtis metų įkūrė kolektyvą. „Per tiek metų sunku suskaičiuoti visus koncertus ir apdovanojimus, esame gavę aukštų įvertinimų ir prizų, o kolektyvas tapo tarsi vieninga šeima. Man jis taip pat tapo bene svarbiausia gyvenimo dalimi. Dėkoju visiems, kurie aukojo laisvalaikį, buvo ir tebėra tikri šokio patriotai. Dėkoju, kad tęsiate mano idėją, ilgametes tradicijas ir garsinate Lietuvos vardą“, – kalbėjo V. Stadalnykas.

Ansamblio vadovams bei kolektyvui buvo įteikti Lietuvos liaudies kultūros centro vadovo Sauliaus Liausos pasirašyti Padėkos raštai.

„Kadagio“ kolektyvą pasveikino Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Jakavonis, sveikino ir kūrybingų metų linkėjo šokėjų vaikai, anūkai bei visi ansamblio gerbėjai.

Dabartinė „Kadagio“ vadovė R. Butkienė, kolektyvui vadovaujanti penktus metus, dėkojo šokėjams už entuziazmą, ištvermę, šokiui dovanotą laisvalaikį.

Kad šokėjai tikrai verti išskirtinio kolektyvo vardo, jubiliejiniame koncerte buvo galima įsitikinti – smagiai ir sutartinai pora už poros sukosi šokdamos liaudiškus šokius, gera nuotaika užkrėsdamos gausią jubiliejinės šventės publiką.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija