2012 m. gruodžio 7 d.    
Nr. 46
(2021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Romansinio dainavimo šventė

Violeta Develienė

Anykščiai. Lapkričio 17 dieną Kultūros centre vyko kasmetinė regioninė romansinio dainavimo atlikėjų šventė „Aukštaitijos žiedynai“. Tai jau 8-oji šventė, kurios organizatorė Anykščių kultūros centro etnografė Regina Stumburienė šiemet pasveikino vienuolika kolektyvų, atvykusių iš visos Aukštaitijos.

Tautosakos rinkėjai vis daugiau užrašo šiuolaikinės liaudies kūrybos pavyzdžių – romansų. Tai populiariausias XX amžiaus liaudies muzikinis paveldas. Romansai tapo neatskiriama miesto folkloro dalimi. Anykštėnai vieni pirmųjų šalyje pradėjo rengti Utenos apskrities romansų festivalį – šventę „Aukštaitijos žiedynai“. Čia sukviečiami ne tik apskrities, bet ir aplinkinių Aukštaitijos rajonų romansinio-romantinio dainavimo puoselėtojai.

Į Anykščių kultūros centro salę sugužėjo gausus būrys anykštiečių ir miesto svečių, norinčių pasiklausyti romansų. Puošnioje scenoje keitėsi nuostabūs ponai ir ponios, skambėjo gitarų, smuikų melodijos, liejosi sentimentalūs ir kupini meilės romansai.

Utenos miestui jau trečią kartą šventėje atstovavo Utenos vaikų lopšelio-darželio „Želmenėlis“ folkloro ansamblio „Kupolytė“ retro muzikos grupė „Širdagraužis“, vadovaujama Elenos Kiškienės. Grupė „Širdagraužis“ pristatė rečiau atliekamus pokario partizanų romansus, kuriuose atsispindi meilė ne tik savo artimui bet ir Lietuvai.

Pasibaigus koncertui ansamblių vadovus obelų sodinukais apdovanojo Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius. Anykščių kultūros centro direktorė Diana Petrokaitė apdovanojo kolektyvus Padėkos raštais ir prisiminimų dovanomis. Renginį šmaikščiai vedė G. Eimanavičius ir V. Paulauskaitė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija