2012 m. gruodžio 7 d.    
Nr. 46
(2021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Tėviškės lobiai

Parką papuošė dar devynios medžio skulptūros

Rūta Averkienė

Juozas Videika prisėdo
ant savo išdrožto suolelio
su grybaujančia močiute

Adolfas Teresius šalia
skulptūros-suolelio „Paukštė“

Gintautas Akstinas, sukūręs
skulptūrą-suolelį su gulbėmis

Meras Elvinas Jankevičius (kairėje)
ir Rimantas Zinkevičius, prisėdę
ant jo sukurtos skulptūros su apuokais

Saulius Lampickas sukūrė suolelį,
vaizduojantį Varėnės upę

Jaunasis medžio drožėjas Mindaugas
Vyšniauskas prie savo sukurtos
skulptūros-suolelio su grybų šeimyna

Kęstutis Krasauskas prie
skulptūros, vaizduojančios
į dangų besistiebiančią pupą

Nuo šiol dideli ir maži varėniškiai bei miesto svečiai, vaikščiojantys po miesto parką, gali grožėtis dar devyniomis įstabaus grožio Varėnos krašto legendas iliustruojančiomis skulptūromis bei skulptūromis-suoliukais iš ąžuolo, kurias sukūrė žymiausi Lietuvos skulptoriai ir medžio drožėjai. Varėnos krašto legendų ir padavimų parkas su aštuoniomis skulptūromis iš ąžuolo, subtiliai vaizduojančiomis vieną ar kitą mūsų krašto legendą, atidarytas praėjusių metų spalį.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, kurio idėja buvo šias skulptūras sukurti ir jomis papuošti miesto parką, kalbėjo: „Visada sakiau, kad Varėnos kraštas – ne vien grybai ir uogos. Mes turime gausų etnokultūros paveldą. Šis skulptūrų parkas neabejotinai prisidės prie gražesnio miesto įvaizdžio kūrimo ir sulauks didesnio turistų susidomėjimo. Kadangi miesto parką lanko daug mažų ir didelių varėniškių, norėjosi, kad jį puoštų ir funkcionalios skulptūros-suoliukai. Kitąmet šia tematika planuojame įrengti žaidimų aikštelę mažiesiems parko lankytojams“. Pasak mero, šios idėjos esmė – legendų išsaugojimas, todėl apie tai iškalbingai byloja šalia skulptūros ant lentelės užrašyta skulptūrą iliustruojanti legenda.

Skulptūras šiam legendų parkui sutiko kurti geriausi medžio meistrai Lietuvoje. Beveik visus su Varėna sieja ne vienerių metų draugystė – ne vienas yra dalyvavęs organizuojamame medžio skulptūrų aukcione „Dzūkelis“, ne vieno iš jų kūrybiniai darbai puošia Senąją Varėną bei Varėnos miesto tvenkinio pakrantę. Antrąkart miesto parką savo kūriniais papuošė alytiškis Saulius Lampickas. Dabar jis sukūrė skulptūrą-suolelį, vaizduojantį Varėnės upę, yra Liongino Šepkos konkurso bei konkurso „Aukso vainikas“ Alytaus apskrities laureatas, daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, tautinio paveldo kūrėjas. Pasvalietis Kęstutis Krasauskas sukūrė skulptūrą, vaizduojančią į dangų besistiebiančią pupą. Jis yra tarptautinių plenerų organizatorius ir dalyvis, 2010 metų konkurso „Arte Instrada“ I vietos ir premijos laimėtojas, 2011 metais konkurse Italijoje apdovanotas diplomu už meniškumą, A. Tamošiūno premija už paminklą Pranui Vaičaičiui. Garliaviškis Adolfas Teresius, sukūręs skulptūrą-suolelį „Paukštė“, yra L. Šepkos konkurso bei konkurso „Aukso vainikas“ laureatas, seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, tautinio paveldo kūrėjas. Apie šį meistrą dokumentinius filmus sukūrė BBC, Reuter ir Pietų Korėjos televizijos. Druskininkietis Gintautas Akstinas, sukūręs skulptūrą-suolelį su gulbėmis, yra geriausias konkurso „Aukso vainikas“ Alytaus apskrities meistras, seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, yra gavęs Druskininkų miesto savivaldybės apdovanojimą už kūrybą. Ukmergiškis Rimantas Zinkevičius, sukūręs skulptūrą su užrašu „Varėnos krašto legendų ir padavimų parkas“ bei skulptūrą-suolelį su apuokais, yra L. Šepkos konkurso bei dviejų konkursų „Aukso vainikas“ laureatas, daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Jurbarkietis Juozas Videika, sukūręs skulptūrą-suolelį su grybaujančia močiute, yra L. Šepkos konkurso laureatas bei daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Antanas Lastauskas iš Kalvarijos, sukūręs skulptūrą-suolelį, vaizduojantį vandenį, yra daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Gražų kūrybinį pėdsaką „įspaudė“ varėniškis, jaunasis medžio drožėjas Mindaugas Vyšniauskas. Ant jo sukurtos skulptūros-suolelio su linksma grybų šeimyna norės prisėsti ne vienas parko lankytojas.

Meras E. Jankevičius visus kūrėjus ir projekto kuratorių, tautodailininką Algirdą Juškevičių pagerbė Padėkos raštais.

Varėnos krašto legendų ir padavimų parką kūrę menininkai ne tik papasakojo apie skulptūrų kūrimo procesą, bet ir dėkojo merui, kurio dėka Varėnos miestas pasipuošė puikiais kūrybiniais darbais.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija