2012 m. gruodžio 14 d.    
Nr. 47
(2022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Keliaujantis fotomenininkas

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas
Algimantas Aleksandravičius

Kalba Panevėžio stačiatikių
kun. Aleksejus Smirnovas

Panevėžys. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų albumo „Lietuvos stačiatikių cerkvės“ sutiktuvės ir jo naujojo fotografijų ciklo „Ukraina: Lietuvos epocha,1320–1569“ pristatymas vyko Panevėžyje, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje.

Fotoalbumo idėjos autorius ir fundatorius – panevėžietis Audrius Balčėtis, kurio mama – rusų tautybės ir stačiatikių tikėjimo. Pats jis yra baigęs dailės mokyklą, piešia bei tapo. Mokosi Maskvos Lomonosovo universitete ir birželį gins filosofo diplomą.

Per gana trumpą laiką – nuo rudens iki pavasario – A. Aleksandravičius sugebėjo nufotografuoti 61 Lietuvoje stovinčią stačiatikių šventovę. A. Balčėtis į jo darbą visiškai nesikišo ir nemokė, kaip fotografuoti. 200 fotoalbumo egzempliorių gavo dovanų Panevėžio stačiatikių parapija.

Dirbdamas Ukrainoje, A. Aleksandravičius savo automobiliu nuvažiavo kelis tūkstančius kilometrų, pasiekė Juodąją jūrą. Nekokį įspūdį jam paliko duobėti keliai ir gausybė šiukšlių, bet papirko ukrainiečių nuoširdumas. Sugedus automobiliui ar išėjus orui iš padangos, iš vairuotojų sulaukdavo pagalbos. Stebino Kamenecko, Podolės, Odesos ir Lvovo pastatų architektūra bei tvarka šiuose miestuose.

Nufotografavo penkiasdešimt keturias 1320–1569 metais buvusias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje pilis. Kalnuotose vietovėse privažiuoti prie jų būdavo sunku, tad įveikti kelią tekdavo pėsčiomis. Nemažai pilių dar veikia, yra ir baigiančių griūti. Didžiausia, kurios apimtis 2,5 km, pastatyta ant Juodosios jūros kranto. Sutiko gausybę valkataujančių įvairių veislių šunų, kurie turbūt yra patikimiausi pilių sargybiniai. Ne vienas keturkojis pateko į fotografuojamos pilies kadrą. Per 14 fotografavimo dienų pasitaikė tik dvi saulėtos dienos, dažnai lijo, ar buvo apsiniaukę. Fotografavimo procesas vyko Lietuvos katalikų, pravoslavų ir graikų katalikų Šv. Velykų laikotarpiu. Ekrane rodytas skaidres komentavo jų autorius A. Aleksandravičius.

Į susirinkusius gražia lietuvių kalba prabilo Panevėžio stačiatikių Kristaus Prisikėlimo cerkvės kun. Aleksejus Smirnovas. Net du iš vytelių pintus angelus (vieną – už valstybinę premiją) A. Aleksandravičiui įteikė apie jo kūrybą kalbėjęs Seimo narys Julius Dautartas. Klaipėdoje augusiam, Panevėžyje fotografuoti pradėjusiam ir dabar Vilniuje gyvenančiam fotomenininkui nuoširdumo kupinus žodžius skyrė G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė bei miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė. Buvo ir kitų pasisakymų. Renginio dalyviai gėrėjosi gražiu dainų atlikėjos Anos Kurkovos, puikiai grojančios gitara, balsu.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija