2012 m. gruodžio 21 d.    
Nr. 48
(2023)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

46 dailininkai rodo religinį meną

Dvyliktoji katalikų dailininkų
religinio meno paroda „Gloria Deo 2012“

Daiva Valatkienė,

Birštono sakralinio muziejaus muziejininkė

Grupė parodos dalyvių su kuratorėmis

Gražų ir žiemišką pirmą gruodžio bei Advento sekmadienį Birštono sakraliniame muziejuje buvo atidaryta paroda „Gloria Deo“. Į pristatymą atvyko dailininkai su šeimomis, draugais, muziejaus bičiuliai, kurorto svečiai.

„Gloria Deo“ parodos atgaivinimo idėjos autorė yra menotyros mokslų daktarė Laimutė Šinkūnaitė. Nuo 1994 metų vėl pradėta organizuoti religinio meno paroda „Gloria Deo“. Ši iniciatyva ne tik atgaivina gražią bažnytinio meno praeitį, bet parodo gyvą religinio meno santykį su šių dienų gyvenimu, meno reikšmę Bažnyčiai ir Bažnyčios įtaką menui ir jį puoselėjantiems bei kuriantiems. Dėl ligos menotyros mokslų daktarė Laimutė Šinkūnaitė nedalyvavo, bet perdavė visiems kuo nuoširdžiausius linkėjimus.

Šiemet ši paroda suorganizuota dvyliktą kartą Lietuvoje, o Birštone – šeštą. Birštono sakralinis muziejus parodą „Gloria Deo“ kuruoja nuo 2002 metų. Simboliškai kas antri metai organizuojama paroda lankytojams duris atveria pirmą Advento sekmadienį. Nebuvo išimtis ir šie metai. Iškilmingai parodos atidaryme pirmą žodį tarė Birštono Šv. Antano Paduviečio parapijos klebonas mons. Jonas Dalinevičius. Dailininkams monsinjoras palinkėjo kūrybinių aukštumų, padėkojo už dalyvavimą šioje Dievą šlovinančioje parodoje. Gausiai susirinkusiems parodos svečiams palinkėjo ramaus bei džiaugsmingo Kristaus Gimimo – Šv. Kalėdų laukimo.

Daug džiaugsmo teikė susirinkusių į parodos atidarymą dailininkų skaičius. Jų sulaukėme su šeimų nariais, bičiuliais. Ačiū birštoniečiams, miesto svečiams, kurie paskyrė savo sekmadienio popietės laiką ir atėjo į parodos „Gloria Deo 2012“ pristatymą. Išeidami visi dėkojo už parodą. Visus džiugiam Advento susikaupimui nuteikė skambėję Prienų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių (vadovė mokytoja Roma Ruočkienė) giesmės. Esame jiems labai dėkingi, linkime kuo geriausios kloties.

Parodos atidarymo pradžioje keletu sakinių buvo pristatyta šių metų paroda. Joje dalyvauja 46 dailininkai, iš jų trys birštoniečiai: Remigijus Janušaitis, Audronė Mickutė ir Rimantė Butkuvė. Parodoje eksponuojami 97 darbai: skulptūros, grafikos, tapybos, akvarelės, tekstilės, pastelės, piešinių, keramikos, fotografijos darbai. Didelio dėmesio parodoje sulaukia ikonos. Džiugu, kad Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno ir Vilniaus skyriai laikinai priglaudė dailininkų darbus. Dailininkai dėkingi parodos ekspozicijos autorei dailininkei Audronei Mickutei. Degant pirmai Advento vainiko žvakei, išsamią kūrinių analizę pateikė ilgametė parodos „Gloria Deo“ kuratorė, Birštono sakralinio muziejaus vadovė Roma Zajančkauskienė.

Visus į parodos pristatymą atvykusius dailininkus sakralinis muziejus pasveikino, įteikė po vaško žvakę ir linkėjo kūrybingumo. Šie menininkai – žmonės, kurių kūryboje pulsuoja amžinų vertybių šviesa, tikėjimas. Paroda „Gloria Deo“ – galimybė visuomenei susipažinti su religiniu menu, jo kūrėjais. Parodos dalyviai, svečiai dar ilgai nesiskirstė – bendravo prie kavos, arbatos puodelio, kalbėjo apie savo kūrybą, planus.

Matydami dailininkų šypsenas, gerą nuotaiką veiduose likome patenkinti ir mes – XII katalikų dailininkų religinio meno „Gloria Deo 2012“ parodos organizatoriai. Lauksime apsilankant Birštono sakraliniame muziejuje. Paroda veiks iki 2013 m. kovo 5 d.

Birštono sakralinis muziejus dirba antradieniais–penktadieniais 10–17val., šeštadieniais – 11–17 val., sekmadieniais – 11–16 val.

Birštonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija