2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Sartų žirgų grožis nuotraukose

Petras IVANOVAS

Parodos „Sartų žirgai“
autorė Normantė Ribokaitė

Zarasai. Gruodžio 14-ąją Zarasų krašto muziejuje pristatyta dusetiškės Normantės Ribokaitės fotodarbų paroda „Sartų žirgai“. Vakaro vedėjas Vasilijus Trusovas priminė parodos pristatymo dalyviams apie žirgą, kuris garsina Lietuvą. Nėra be jo nei dainų, nei pasakų, nei istorijos. Žirgas – draugas, bičiulis, pagalbininkas, o kovoje – mūšio dalyvis. Visais gyvenimo atvejais jis buvo reikalingas. Žirgas valstietį lydėjo nuo pat jo gimimo iki pat mirties. Normantės sumanymas fotografuoti žirgus, atskleisti fotografijose jų vidinį pasaulį yra labai sveikintinas. Kiekvieno žmogaus gyvenime yra šiltų prisiminimų apie žirgą, o Normantės nuotraukos juos atgaivina, sušildo, nuteikia sielos kūrybiniam polėkiui. Vasilijus džiaugėsi fotomenininkės darbais. Jie nuolat įvertinami laikraščių ir žurnalų fotokonkursuose. Šios dusetiškės nuotraukos kartu su kitų fotomenininkų darbais buvo eksponuojamos kasmetinėje lietuvių fotografijos parodoje „Žmogaus ir gamtos pavasaris“, vykusioje M. K. Čiurlionio galerijoje Čikagoje. Čia N. Ribokaitė pelnė pirmąją vietą. Ypač džiugi žinia atkeliavo į Dusetas 2011 metais iš tolimosios Japonijos. Tekančios saulės šalyje įvykusioje parodoje eksponuota N. Ribokaitės fotografija „Žirgas“ apdovanota tarptautinio fotografijos salono konkurso medaliu. Šios šalies fotografų sąjungų asociacijos žiuri atkreipė dėmesį į fotografijos įtaigumą, idėjos originalumą.

N. Ribokaitė gimė ir išaugo krašte, kur labai mylimi, globojami žirgai. Unikalios Sartų lenktynės plačiai žinomos ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Kasmet žiemą ant ežero ledo arba hipodrome vykstančios žirgų lenktynės sutraukdavo tūkstančius aistruolių. Žirgų lenktynės – neatskiriama Dusetų krašto istorijos dalis. Nuo vaikystės Normantė pastebėjo žmonių meilę žirgams.

Kiekvienas meilę ir pagarbą žirgui išreiškia savaip. Vienas jį augina ir prižiūri, kitas juo lenktyniauja. O Normantę paviliojo pomėgis fotografuoti žirgus. Jai patinka lankytis Sartų žirgyne ir stebėti žirgų gyvenimą. Kiekvienas žirgas Normantei yra brangus, su juo susiję prisiminimai. Mergina dažnai su fotoaparatu ateina čia, kad įamžintų jų gyvenimo akimirkas, sustabdytų susimąsčiusį žvilgsnį, galėtų parodyti žiūrovui, kad ir arklys turi savo nuotaiką, savo rūpesčius, gal net savo mintis. Jos nuotraukos, savotiškos ir originalios, žavi ir verčia susimąstyti. Normantė dirba Dusetų dailės galerijoje ir tik po darbo, poilsio dienomis ji gali užsukti ten, kur daug žirgų.

Normantė baigė Buivydiškių žemės ūkio technikumą ir vėl grįžo į tėviškę prie mėlynųjų Sartų. Nei miestas, nei tolimi kraštai neįstengė pavilioti merginos. Suprato, kad gimtasis kraštas svarbiausias ir brangiausias. Jos fotoobjektyvas užfiksuoja gražiausius gimtinės gamtos vaizdus. Ji jau tūkstančius kartų įamžino žirgų gyvenimą, sukaupė medžiagos kelioms parodoms.

Jau keletą metų Normantė yra gamtos klubo „Žaliasis skėtis“ narė.

Parodos pristatymo metu Normantę sveikino rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Sekonas. Jis džiaugėsi, kad visos Normantės nuotraukos pasižymi originalumu, išskirtiniu požiūriu ir todėl suteikia daug prasmingų, įsimintinų susitikimo akimirkų. Daug šiltų sveikinimų ir kūrybinių linkėjimų išsakė Zarasų muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė, kiti vakaro dalyviai. Jie dėkojo už padovanotą grožį, mintį ir malonius įspūdžius.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija