2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Apie netobulumą

Benjaminas ŽULYS

Parodos „Netobulumas“ dalyviai
Giedrius Liagas, Liudvikas Ivanauskas,
Jurgis Penkinski, Dormantė Penkinski,
Juozas Rimkus, Giedrė Gučaitė

Kas gyvenime yra tobula ir kas ne? Apie tai pakvietė pamąstyti Kauno keramikos muziejuje įvykusi paroda „Netobulumas“. Ją surengė kūrybinė grupė „Archyvas“, gyvuojanti ne pirmą dešimtį metų. Mat kažkada Kaune, Maironio gatvėje buvusio miesto archyvo darbuotojai – meno mylėtojai – surengė pirmą meno kūrybos parodą, kurioje dalyvavo ir dabartinės parodos dalyviai – buvęs ano archyvo direktorius Juozas Rimkus, darbuotojas Liudvikas Ivaškevičius. Po pirmos tuometinės parodos sekė antra ir kitos, o jų entuziastai bei organizatoriai ėmė save vadinti archyviečiais. „Netobulumo“ parodoje dalyvavo Giedrius Liagas, Liudvikas Ivaškevičius, Jurgis Penkinski, Dormantė Penkinski, Juozas Rimkus, Giedrė Gučaitė. Jie pateikė medžio skulptūros, stiklo keramikos, foto darbus, juos aiškino, komentavo. Antai L. Ivaškevičius su kolega J. Rimkumi pateikė bendrą savo darbą – medžio skulptūrą „Transformacijos kelionė“. L. Ivaškevičiui ši paroda toli gražu ne viena pirmųjų. Jis savo skulptūras eksponavo daugelyje mūsų šalies vietovių – Vilniuje, Šiluvoje, netgi Lenkijoje. Šio renginio dalyviai pasakojo, kad antrą dešimtmetį kolektyvinės kūrybos rūpesčiais ir džiaugsmais spinduliuojantys archyviečiai tarsi byloja, kad tobulumas kaip tik slypi netobulume. J. Penkinski pastebėjo, kad šios savybės būdingos visiems jų darbams, tik reikia į tai geranoriškai žvelgti ir suvokti. G. Liagas savo meninę nuotrauką juokais pavadino „Pirmi metai po pasaulio pabaigos“. Tai būtų šie metai. O mes ir toliau gyvename, dirbame, mylime.


Gyvūnijos paveikslai hubertinių proga

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje po šv. Hubertui skirtų kasmetinių šv. Mišių buvo galima pasigrožėti ispanų dailininko Miguel Angel Moraleda Santacruz, kuris pripažintas geriausiu laukinės gyvūnijos dailininku-natūralistu Europoje, darbais. Jie ne kartą eksponuoti Europos meno galerijose ir muziejuose. Už kultūrinę veiklą pelnytas ne vienas tarptautinis apdovanojimas Prancūzijoje, Ispanijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Portugalijoje, Škotijoje.


Kūryba džiugino tautodailininkai

Sigita Nemeikaitė

Galima tik stebėtis, koks Trakų kraštas turtingas talentų, dovanojančių mums įstabių, su didele meile sukurtų tautodailės darbų. Tuo buvo galima įsitikinti Trakų kultūros rūmų Menų svetainėje vykusioje popietėje, pakvietusioje į Vilniaus apskrities konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas – 2012“ dalyvių ekspozicijos atidarymą.

Popietės dalyvius nuoširdžiai pasveikino Trakų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Teresa Solovjova, savivaldybės administracijos direktorė Asta Kandratavičienė, direktorės pavaduotoja Irena Narkevič. Tautodailininkams, reprezentuojantiems krašto liaudies meną, buvo įteiktos rajono savivaldybės mero padėkos. Su liaudiškomis dainomis, šiltais pasakojimais rajono tautodailininkus pristatė kultūros rūmų etnomuzikologė Dalia Mockevičienė, jiems gerų žodžių negailėjo rajono kultūros rūmų direktorius Dariuš Nedvecki.


Pirmoji paroda savame krašte

Miglė Savukaitė

Keramikas Romualdas Aleliūnas

Panevėžietis keramikas Romualdas Aleliūnas, jau beveik 10 metų gyvenantis Kupiškio rajone ir čia kuriantis, pagaliau kupiškėnams pristatė pirmąją šiame mieste personalinę darbų parodą. Jos atidaryme Kupiškio etnografijos muziejuje dalyvavo Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, menininko artimieji, draugai, kolegos tautodailininkai, kiti kupiškėnai.


Šventoji šeima

Kauno ikimokyklinių įstaigų vaikų popieriaus plastikos paroda

Dr. Rimanta Adomaitienė,

Kauno menų darželio „Etiudas“ metodininkė organizatorė

Vaikų dailės parodos atidarymo
šventės programos vedėja Kauno
menų darželio „Etiudas“ auklėtoja
Dovilė Talačkaitė su darželio
mergaitėmis šokėjomis

Užaugo kelios darželinukų kartos, kai Kauno arkivyskupijos buvusio vienuolyno patalpose Papilio gatvėje (ir kitose sakraliose miesto erdvėse) nuo 2000 metų Kauno menų darželis „Etiudas“ ir Ikimokyklinių įstaigų Dailės ugdytojų draugija kasmet organizuoja adventines vaikų dailės parodas. Šiemet surengta paroda – tryliktoji.

Šios vaikų dailės parodos ypatingos tuo, kad pirmiausia rengiame kvalifikacinius seminarus pedagogėms. Šiemet jie vyko devintą kartą. Seminarų metu mokomasi pažinti krikščionišką kultūrą, sakralaus meno ypatumus. Stengiamasi suprasti šiuolaikinio modernaus ir sakralaus meno esmę pasitelkiant menotyrininkų, dvasininkų, dailininkų mintis. Gilinamasi į Kristaus gimimo slėpinį, atskleistą pasaulio dailės šedevruose viduramžiais, renesanso laiku ir šiomis dienomis. Siekiama pajusti ir išgyventi adventinę nuotaiką. Pedagogės kviečiamos pamąstyti, ar mokome vaikus gerumo – ar ugdome aukštesniąsias dvasines vertybes, ar sudarome galimybes išbandyti, pajusti, pažinti dailės raiškos ypatumus? Seminaruose vaikų darželių auklėtojos, dailės mokytojos mokosi adventinę būseną išreikšti dailės meno kalba naudodamos paprasčiausią medžiagą – baltą popierių. Kiekvieno seminaro metu pedagogės išmoksta naujų dailės technikų, sukuria darbus, kuriuos jau septynerius metus panaudojame rengdami seminaro dalyvių darbų parodas Kauno pedagogų kvalifikacijos centre. Kasmet atrandame ir  išmokstame vis naujų balto popieriaus plastikos technikų, tinkamų ikimokyklinio amžiaus vaikams. Kauno darželių auklėtojos šiuose seminaruose mokėsi ne tik išnaudoti įvairias sauso balto popieriaus galimybes, bet lipdė iš šlapio popieriaus masės, susipažino su lakštinės grafikos technika – estampu. Pirmiausia iš modelino ar kartono darė klišę – kompoziciją šeimos angelo tema – ir ant atspaudams skirto popieriaus atspaudė. Po seminarų darželių auklėtojos, dailės pedagogės, dirbdamos ugdymo įstaigose, kartu su vaikais siekia pajusti, išgyventi ir išreikšti adventinę Šv. Kalėdų laukimo būseną dailės kalba.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija