2013 m. vasario 15 d.    
Nr. 7
(2031)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Dėl ministro L. Linkevičiaus pareiškimo Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“

Vasario 7 dieną Jūs, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras, oficialaus vizito Lenkijoje metu atsiprašėte Lenkijos dėl 2010 m. balandžio 8 d. Lietuvos Respublikos Seimo sprendimo neatsisakyti Lietuvos valstybine kalba užrašytos asmenvardžių formos pase – vardai ir pavardės pirmame paso puslapyje rašomi lietuviškais rašmenimis, o kitame puslapyje, piliečio prašymu, gali būti įrašomi dar ir kitos kalbos lotyniško pagrindo rašmenimis. Šį Seimo sprendimą pavadinote didžiule gėda.

Noriu Jums priminti, kad užsienio reikalų ministras atstovauja valstybei ir gina jos interesus, laikosi ir gerbia jo atstovaujamos valstybės įstatymus. Jūs prisiekėte Tautai laikytis Konstitucijos ir mūsų valstybės įstatymų. Jums niekas nesuteikė teisės nesilaikyti Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų ir Konstitucinio teismo sprendimų. Jūsų pareiga – tai paaiškinti nesuprantantiems ar nenorintiems suprasti mūsų valstybės ir Tautos interesų, Konstitucijos ir įstatymų, keistis nuomonėmis. Tačiau Jums nesuteikta teisė negerbti Tautos atstovybės – Seimo – priimtų įstatymų ir jų nesilaikyti.

Todėl prašau skubiai ir viešai paaiškinti, ar šis Jūsų pareiškimas yra Jūsų vadovaujamos Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos, ar Lietuvos Respublikos Vyriausybės, ar Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonė?

Jei tai yra tik Jūsų vadovaujamos užsienio reikalų ministerijos nuomonė ar Jūsų asmeninė nuomonė, kurios neturite teisės viešai ir oficialiai reikšti Jums atstovaujant valstybei, tai privalote nedelsiant atsistatydinti iš užsienio reikalų ministro pareigų. Jūs neturite teisės atstovauti valstybei, jei nesutinkate su šios valstybės parlamento priimtais įstatymais ir Konstitucija. Pareiškimas, kad Jūsų atstovaujamos valstybės Tautos atstovybės priimtas įstatymas yra „didžiulė gėda“, yra ne tik Jūsų atstovaujamos valstybės įstatymų ignoravimas, bet ir visiškos nepagarbos Tautai pareiškimas, nesiderinantis su morale ir Jūsų užimamomis pareigomis.

Pagarbiai,

Zigmas Vaišvila,
Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras ir Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija