2013 m. kovo 8 d.    
Nr. 10
(2034)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Reikėjo berniukams... laisvos Lietuvos

Vincas Tumosa

Tai bus pasakojimas apie tuos jaunus patriotiškai nusiteikusius drąsuolius, kurie liko laisvės kovų ar tyliosios rezistencijos istorijos užribyje, bet jų drastiški poelgiai surado atgarsį žmonių mintyse ir širdyse, primindami, kad ne visi dar prisitaikę prie socializmo idėjų ir gyvenimo būdo, kad jaunimas dar išsaugojo priešinimosi okupantams dvasią, paveldėjo ją iš ginkluotos rezistencijos kovų dešimtmečio, Romo Kalantos aukos ir vis stipriau įsigaunančios tyliosios rezistencijos liepsnos.


Naujas puolimas prieš Trispalvę

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto taryba išplatino pareiškimą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl Lietuvos Trispalvės. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pateikė įstatymo projektą, kuriuo siūlo įteisinti (nors ir ribotam laikotarpiui) privalomą Europos Sąjungos (ES) vėliavos iškabinimą ant Seimo, Vyriausybės, ministerijų, teismų, Generalinės prokuratūros, Lietuvos banko, Vyriausiosios rinkimų komisijos, savivaldybių tarybų, pasienio kontrolės punktų pastatų sienų, kai kurių spaudos leidinių teigimu, ir Gedimino pilies bokšte Vilniuje. Šis klausimas nėra naujas. Seimo narys Vytenis Andriukaitis dar 2005 metais siūlė, kad ant oficialių valdžios institucijų pastatų sienų būtų iškeltos Lietuvos valstybės ir ES vėliavos. Ponui V. Andriukaičiui buvo nesuprantama, kodėl mes nekeliame ES vėliavų Sausio 13-osios, Vasario 16-osios ir kitų švenčių dienomis. Pagrindinis motyvas buvo, kad, jei nekelsime ES vėliavos, niekas nesupras, kad esame Europos Sąjungoje. Tuomet šis siūlymas nesulaukė paramos.


Dėl eitynių Kovo 11-ąją Vilniuje

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto tarybos pareiškimas

Vilniaus Sąjūdžio taryba kreipėsi į Vilniaus merą Artūrą Zuoką čia pateikiamu pareiškimu:

„Artėja Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo dvidešimt trečiosios metinės. Lietuvos žmonės džiaugsmingai pasitinka šią šventę – organizuojami įvairūs visuomeniniai renginiai, koncertai, eitynės. Didžiai nustebino, kad Vilniaus miesto savivaldybė atsisako šiais metais išduoti leidimą tradicinėms jaunimo eitynėms centrine Vilniaus miesto gatve – Gedimino prospektu – kovo 11 dieną. Toks kai kurių savivaldybės darbuotojų sprendimas yra provokacinis, supriešinantis įvairias žmonių grupes. Būtina išsiaiškinti šios provokacijos kaltininkus ir juos atitinkamai nubausti. Vilniaus miesto Sąjūdžio taryba tikisi, kad šis provokacinis sprendimas bus atšauktas, o jaunimui bus suteikta galimybė organizuoti savo tradicines, visapusiškai skatintinas eitynes Lietuvos Nepriklausomybės atstatymo dienos – Kovo 11-osios – garbei.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija