2013 m. kovo 29 d.    
Nr. 13
(2037)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Tikėjimo ir vilties švytėjimas Gavėnios rimtyje

Būrelis dusetiškių su
Tiberiados broliais ir seserimis
iš Baltriškių vienuolyno

DUSETOS. Švč. Trejybės parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas Tikėjimo metų proga pakvietė dusetiškius į susitikimus su Tiberiados broliais ir seserimis iš Baltriškių vienuolyno dalyvauti trijų dienų evangelizacijoje.

Susitikimai vyko kovo 21–23 dienomis. Visas dienas broliai vienuoliai nuo ryto iki vėlyvo vakaro stengėsi būti tarp mūsų: bendravo su moksleiviais Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje, su dusetiškiais – bibliotekoje ir Dusetų kultūros centro dailės galerijoje, vakarais, aukojo šv. Mišias Dusetų bažnyčioje.

Broliai vienuoliai gimnazijoje ėjo per klases, šiltai bendravo su moksleiviais liudydami tikėjimo džiaugsmą ir aiškindami Jėzaus kančios ir Šv. Velykų prasmę.

Kovo 21 dieną, ketvirtadienį, Dusetų K. Būgos bibliotekoje dusetiškiai susitiko su Tiberiados broliais. Bendravimo tema – „Kur atrasti džiaugsmą ir viltį šiandien“.

Į kiekvieną susitikimą broliai keliauja su Šv. Damijano Kryžiaus ikona. Visada vyksta dvasingas bendravimas, sielas virpina nuoširdžios giesmės ir tyli malda. Su mumis buvo brolis Pranciškus, brolis Vidas, kunigas brolis Egidijus, brolis Žanas Pjeras, sesė Asta ir savanoriai Marius, Aistė ir Vytautas.

Brolis Pranciškus papasakojo, kad svarbiausias jų bendruomenės tikslas Dusetose – susitikti su jaunimu, su čia gyvenančiais žmonėmis, aplankyti neįgaliuosius ir sergančius, nešti visur meilę, kvietimą gyventi pagal Evangeliją ir bendroje maldoje rasti paguodą ir tikrąją gyvenimo viltį. Brolis Pranciškus ragino pasitikėti Dievu ir atsiminti, kad Jis gyvena ne tik danguje, bet ir šalia mūsų, kad laukia mūsų žvilgsnio į Jį, tikėjimo ir supratimo, kad Dievas niekada nepavargsta mus mylėti. Brolis Pranciškus kalbėjo ir apie amžinąjį gyvenimą ir darbus, kuriuos turime atlikti, kad nusipelnytume Dievo Karalystės.

Brolis Vidas, kuriam dar tik 20 metų, papasakojo apie savo patirtis kelyje į Tiberiados bendruomenę, apie gyvenimo pilnatvę tarp savo brolių.

Žvelgdami į Šv. Damiano Kryžių, sukalbėjome maldą – palinkėjimą vienas kitam Dievo palaimos. Paskui susikibę už rankų sukalbėjome „Tėve mūsų“.

Penktadienio vakarinėse pamaldose dusetiškiai ir Tiberiados broliai meldėsi už ligonius ir kenčiančius, drauge giedojo ir klausėsi kunigo brolio Egidijaus pamokymų apie svarbų žmonėms Dievo gailestingumo ženklą – Ligonių patepimo Sakramentą. Jis paaiškino, kad šiuo Sakramentu Dievas perteikia žmogui savo malonę, leidžia patirti atsinaujinimą ir išganantį Dievo veikimą. Keliems parapijiečiams kunigas Egidijus suteikė Ligonių patepimo Sakramentą. Tai buvo didi akimirka, kurios paslaptis palietė ne tik mūsų kūnus, bet ir sielas.

Šeštadienį Tiberiados broliai lankė Dusetų gyventojus. Jie ėjo ir nešė žmonėms meilės ir vilties žodžius, bendroje maldoje prašė Dievą sveikatos, ramybės ir kitų malonių. Broliai kvietė Didžiosios savaitės maldose laukti Kristaus Prisikėlimo šventės – Šv. Velykų, – keletui sunkiai sergančių gyventojų suteikė Ligonio patepimo Sakramentą. Broliai džiaugėsi, kad visur buvo širdingai sutikti, kad visi dusetiškiai moka melstis, kad gavo meilės ir supratimo dovanas iš aplankytųjų gyventojų.

Trijų Evangelizacijos dienų kulminacija įvyko Dusetų kultūros centro dailės galerijoje.

Trumpai apie šį visur Tiberiados vienuolius lydintį simbolį – Šv. Damijano Kryžiaus ikoną. Brolis Pranciškus pasakojo, kad meldžiamasi prie šio Kryžiaus jau beveik tūkstantį metų. Nutapytas Kristus pavaizduotas ir kenčiantis, ir nugalintis mirtį. Čia daug simbolių – Jėzaus nukryžiavimo liudininkai, angelai, šventieji globėjai. Aiškiai matyti Jėzaus kančia ir žaizdos. Dėl savo kuklaus grožio ir paprastumo, dėl daugelio nutapytų simbolių, amžių tėkmėje šis Kryžius daugeliui žmonių tapo taikos ir paguodos versme. Prie jo meldėsi ir šv. Pranciškus.

Tiberiados broliai kalbėjo apie tikėjimo reikšmę žmogaus gyvenime, tikslo siekimą, ateinančią Didžiąją Kristaus kančios savaitę, visus kvietė ir ragino eiti išpažinties – priimti Susitaikymo sakramentą. Brolis kunigas Egidijus ir Dusetų klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas pasirengė ir laukė tikinčiųjų čia pat, kultūros centro salėje. Džiugu, kad žmonės kilo iš savo vietų ir ėjo atlikti išpažinties. Ypač džiugino, kad nemažas pulkelis dusetiškių moksleivių šį vakarą priėmė Susitaikymo sakramentą ir pasirengė džiaugsmingai sutikti Šv. Velykas.

Labai įdėmiai jaunimas ir moksleiviai išklausė jaunųjų Tiberiados bendruomenės savanorių Aistės ir Vytauto nuoširdų pasakojimą apie patirtus išgyvenimus ir nelengvą kelią į šios bendruomenės prieglobstį, apie jų laimę būti kartu su Gerosios vilties skleidėjais.

Malda, giesmės, dvasingi žodžiai sukūrė nuostabią gerumo, šviesos ir tarpusavio bendrystės aurą. Tas plevenantis virš mūsų neapsakomas jausmas ne vieną dalyvavusį sugraudino iki ašarų. Ypač jaudinantis buvo Kryžiaus pagerbimas. Kiekvienas salėje buvęs žmogus su degančia žvakele ėjo prie Kryžiaus ir atsiklaupęs bučiavo Jį – Kristaus kančios simbolį.

Tiberiados broliai įbėrė į kiekvieno saują kviečių grūdų, padovanojo kiekvienam po kryželį – gyvybės ir meilės ženklą. Tegul ir mūsų širdyse išdygs tvirtas tikėjimas, tikra meilė, įžvalgumas ir išmintis, kad visada galėtume gyventi Kristuje.

Dusetų klebonas kan. S. Krumpliauskas nuoširdžiai padėkojo Tiberiados broliams už buvimą tarp mūsų, už bendras maldas, už didelę meilę, kiekvienam dovanotą. „Tarsi Dangus nusiledo prie mūsų, – kalbėjo klebonas, – tiek daug šviesos, šilumos ir meilės mums padovanojo per šias tris dienas šie Dievo pašaukti žmonės“.

Ir vėl pajutome bendros maldos jėgą ir didybę, kai visi susiėmę už rankų sukalbėjome „Tėve mūsų“. Pilni tikėjimo, gerumo, įžiebę vilties ugnį širdyse laukiame Šv. Velykų.

Marija VARENBERGIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija