2013 m. balandžio 19 d.    
Nr. 16
(2040)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Išnašos

Skaitytojams atvėrė sielą

Zita Bataitienė

Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje surengtos poetės, tautodailininkės Zitos Bataitienės knygos „Duoburis“ sutiktuvės. Pasveikinti kūrėjos susirinko jos artimieji, kolegos, bičiuliai, knygelės rėmėjai. Tai – trečioji Z. Bataitienės kūrybos knyga. „Duoburiu“ įprasminama jos kūrybos branda. Knygelė pavadinta upeliuko, kairiojo Šventosios intako, vardu. Joje, anot autorės, – atvirlaiškiais virtę sielos virpesiai, kuriais ji dalijasi su skaitytojais. Leidinyje daug minčių skirta Tėviškei, gimtiesiems namams, Ukmergei. Ją zanavykų krašte, Lekėčiuose, gimusi Z. Bataitienė laiko tikraisiais namais. „Čia – patys brangiausi žmonės: šeima, bendradarbiai, bičiuliai“, – neslepia ji. Knygoje filosofuojama apie lemtį, vertybes, santykius su artimaisiais. „Tai – mūsų gyvenimo atspindžiai“, – sako rašytoja, dedikavusi ją savo anūkams Rokui, Urtei, Godai ir Miglei.

Kolegos nebesistebi, jog vyrišką – mašinų gamybos technologės – specialybę įgijusiai Zitai kūryba – labai artima. „Darbe tikrai neturi kada rašyti. Ji mums sako, kad rašo naktį“, – sveikindami bendradarbę juokavo AB „Ukmergės gelžbetonis“ darbuotojai. Moteris prisipažįsta, kad ir jos gyvenimas svyruoja tarp techninės specialybės bei kūrybos.

Renginyje dalyvavo Marijampolės literatų klubo „Sietynas“ vadovas Ričardas Jurgelevičius. Jis ukmergiškę sveikino ir kaip vieną iš klubo rengiamo eilėraščių konkurso laureačių, nes buvo atkreiptas dėmesys į Z. Bataitienės eilėraštį „Ukmergės liepos skundas“. Konkurse šalies literatams nominacijos skiriamos už eiles bei prozos kūrinius. „Reikia daug gerumo širdyje, savyje ir aplink save turėti, norint parašyti eilėraštį“, – už kūrybinę veiklą bendramintei dėkojo svečias.

Apie kūrybos reikšmę kalbėjo Ukmergės literatų klubo „Versmė“ vadovė Leonora Jankeliūnienė. „Ne kiekviena knygelė rankas šildo, o prie Zitos eilėraščio gali ilgiau parymoti, pamąstyti. Tokia juk ir yra poezijos paskirtis, kad žmogus atsidūsėtų paskaitęs“, – sakė ji. Anot kultūros almanacho „Eskizai“ redaktoriaus Vytauto Česnaičio, kurti, kaupti mintis – Dievo dovana, o iškentėti, subrandinti kūrinį – viena didžiausių vertybių. Jis linkėjo, kad Zitos kultūrinį palikimą neštų jos anūkėliai. Už literatūrinį derlių poetei dėkojo krašto literatai, dailininkas Vytautas Mackevičius, Lietuvos tautodailininkų sąjungos, kuriai priklauso Zita, Ukmergės skyriaus vadovas Rimantas Zinkevičius.

Autorę – aktyvią visuomenininkę – sveikino moterų centro „Gaja“, kurio veikloje ji dalyvaujanti, vadovė Valentina Vaičiūnienė. Pasidžiaugė, kad Zita – viena iš daugiausiai straipsnių apie moterų veiklą parašiusiųjų Vilniaus apskrityje. Už tai ji buvo apdovanota 2004 metais respublikiniame moterų suvažiavime.

Vakare skambėjo autorės kūryba, kultūros centro Užugirio filialo renginių organizatorės Rimos Žudienės atliekamos dainos. Bibliotekoje eksponuojama Z. Bataitienės popieriaus karpinių paroda.

Vaidotė ŠANTARIENĖ

Melanijos Širvienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija