2013 m. balandžio 19 d.    
Nr. 16
(2040)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Vytautas Landsbergis susitiko su visuomene

Vytautas Landsbergis kalba
į Sporto halę susirinkusiesiems

Grupė susitikimo dalyvių

Praėjusį šeštadienį Kaune, Sporto halėje, vyko Vytauto Landsbergio, kandidatuojančio į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko postą, susitikimas su kauniečiais ir kitų miestų visuomene. Be gausiausiai susirinkusių kauniečių, į susitikimą atvyko ir didelė Vilniaus svečių grupė bei iš Panevėžio ir Kėdainių atvykę svečiai ar kitų miestų atstovai. Buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis vengė tiesioginių politikos debatų, labiau stengėsi paliesti įvairius moralinius visuomenės poslinkius per nepriklausomybės metus, pasiremti metaforomis, alegoriškais pasakymais ar savo eilėraščiais. Jis kvietė politika domėtis jaunimą, kurio čia buvo vis dėlto ne per daugiausiai. Kalbėdamas apie jaunimo ir patirties turinčių politikų santykius V. Landsbergis sakė: „Amžius nėra tai, kas parašyta pase. Deja, tenka Lietuvoje matyti visiškai jaunų žmonių, o tuo pačiu metu – labai senų. Susmegusių, niekuo nesidominčių, viskuo nesivylusių. Tai kur čia tas amžius? Pastatykite tokį jauną – katastrofa bus“. Landsbergis sakė pasigendąs galimybių pasireikšti jaunimui ir rotacijos partijos vadovybėje. „Rotacija, kurią siūlau įvesti į partijos įstatus, ji tikrai naudinga ir partijos vadovybėje, ir skyriuose, kur turėtų būti daugiau galimybių jauniems žmonėms pasireikšti“, – sakė V. Landsbergis. Kviesdamas jaunimą ateiti į politiką, jį pavadino Tėvynės viltimi. „Todėl aš ir sakau: ateikite ryžtingai tie, kurie turi jaunos jėgos, pirmiausia tie, kuriems jau 30 metų, jūsų rankos jau tvirtos nulaikyti plūgą per visokius kemsynus. O ant kulnų lai mina tie, kuriems dvidešimt“, – ragino V. Landsbergis, kviesdamas bendražygius tęsti Sąjūdžio liniją. Vadovauti partijai siekiantis TS-LKD garbės pirmininkas tikino, jog aukščiausių partijos vadovų lygmenyje bei skyriuose įvedus vadovų rotaciją, nebeliktų „amžinai sėdinčių ir niekada nesikeičiančių“. Jis sakė, kad pasyvus kelias niekur neveda: „Yra liūdnų vaizdelių, kuomet bjaurus elgesys darosi normalus. Tuo keliu nežinia, kur nueisime. Reikia pasipriešinimo. Kadaise turėjome ginkluotą pasipriešinimą, dabar reikia kitaip ginkluoto pasipriešinimo: bjauriam elgesiui pasakyti „Ne“, ar tai būtų sukčiai, ar kyšininkai, ar dar kokie nedorėliai chuliganai“. Metaforiškai Landsbergis ragino išravėti nuodinguosius „Sosnovskio barščius“, išsikerojusius Lietuvoje.

Landsbergio kandidatūrą parėmė Gintautas Alekna – kasmetinio projekto „Misija Sibiras“ vadovas. Jis pibūdino šio patriotinio žygio, įprasminančio tautos kančias okupacijos metais, reikšmę. Kalbėjo alpinistas Vladas Vitkauskas (g. 1953 m. gegužės 7 d. Viduklėje, Raseinių rajonas) – Lietuvos alpinistas, pirmasis iš Baltijos valstybių alpinistų įkopęs ir iškėlęs nacionalinę vėliavą aukščiausio Žemės kalno – Everesto (8848 m, 1993 m. gegužės 10 d.) viršūnėje ir aukščiausiose visų žemynų viršukalnėse. Taigi šiemet gegužę sukanka 20 metų žymiajam V. Vitkausko įkopimui į Everestą. Alpinistas renginio dalyviams rodė visur jo nugalėtose viršūnėse paliekamą lietuvišką simbolį – Trispalvę. Su skausmu prisiminė, kaip Elbruse žuvo jo geras bičiulis latvis. Kalbėjo ir TS-LKD narys, Seimo narys dainininkas Vytautas Juozapaitis, irgi beveik nepalietęs politinių klausimų. Dainavo Asta Krikščiūnaitė, o susitikimo pabaigoje – V. Juozapaitis dainą „Šaukiu aš tautą GPU užguitą“ ir „Ąžuolai žaliuos“.

Balandį vyksiančiuose TS-LKD pirmininko rinkimuose V. Landsbergis varžysis su dabartiniu partijos lyderiu Andriumi Kubiliumi. Rinkimuose dalyvaus Seimo narys Valentinas Stundys. Europarlamentarė Laima Andrikienė savo kandidatūrą kelti jau atsisakė.

XXI
Juozo Valiušaičio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija