2013 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2042)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Kunigystės 50-metį šventė tėviškėje

Kan. Juozas Barkauskas, kunigai
Viktoras Juozas Brusokas, Jonas
Survila ir Vytautas Užkuraitis
po šv. Mišių Marijampolės
specialiuosiuose socialinės
globos namuose

Šv. Mišios Daukšių Šv. Jurgio bažnyčioje.
Iš kairės: vyskupai Rimantas Norvila,
Eugenijus Bartulis, Juozas Žemaitis MIC,
kun.Viktoras Juozas Brusokas,
kan. Juozas Barkauskas, kunigai
Jonas Survila ir Vytautas Užkuraitis,
prel. Juozas Pečiukonis

Kun. Viktoras Brusokas (stovi kairėje)
per Primicijas Daukšiuose 1963 metų
pavasarį. Dešinėje – buvęs Daukšių
klebonas kan. Pranas Liutvinas,
sėdi (iš kairės) Daukšių klebonas
kun. Jančiauskas
ir kun. Vytautas Užkuraitis

DAUKŠIAI. Saulėtas Gerojo Ganytojo sekmadienis Daukšių parapijoje šiemet buvo kitoks. Savo 50 metų kunigystės jubiliejų švęsti atvyko iš šios parapijos kilęs, 1963 m. balandžio 10 d. įšventintas kun. Viktoras Juozas Brusokas. Jubiliatą iš Marijampolės, kur jis gyvena, atlydėjo būrys giminių, gausiai rinkosi parapijiečiai, pažįstami ir draugai. Šventėje dalyvavo trys vyskupai ir 6 kunigai. Šv. Mišių aukai vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Koncelebravo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC. Tą sekmadienį Šv. Jurgio bažnyčioje dar buvo švenčiami ir parapijos tituliniai Šv. Jurgio atlaidai. Ta proga klebono prel. Juozo Pečiukonio ir parapijiečių rūpesčiu vienas iš šoninių altorių pasipuošė nauju Šv. Jurgio autoriniu paveikslu, kurį nutapė Linas Pocius.

Pamoksle vyskupas E. Bartulis pastebėjo, kad Lietuva ir šiais laikais turi kovoti su šio laikmečio drakonais panašiai kaip tai darė Jurgis legendoje apie drakoną ir karalaitę. Tai – alkoholizmo, neištikimybės, atitolimo nuo Dievo drakonai. Vyskupas paliudijo jubiliato, kaip gerojo ganytojo, savybes. Pasirodo kun. V. J. Brusokas auklėjo būsimąjį vyskupą tarnaudamas jo gimtosios Kauno Šančių parapijos vikaru. Jaunojo vikaro tarnystė, jo draugiškumas ir dėmesys padarė didelę įtaką būsimam vyskupui renkantis kunigystę.

O pats kun. V. Brusokas kunigystę pasirinko po pažinties su tuometiniu Daukšių klebonu kun. Pranu Liutvinu. Kai jis buvo atkeltas į Daukšius ir ėmėsi per karą apgraiutos bažnyčios atstatymo, Viktorą netrukus paėmė į sovietinę kariuomenę. Kai iš jos grįžo, bažnyčia jau buvo suremontuota. Nors ta pažintis su kun. P. Liutvinu ir nebuvo ilga, bet tolesniam pasirinkimui padarė didelę įtaką.

Baigiantis šventei atsisveikindamas su parapijiečiais klebonas prel. J. Pečiukonis pastebėjo, kad parapija davė ne tik kunigą, bet ir vyskupą Vincentą Brizgį, ir išreiškė viltį, kad atėjo laikas parapijai subrandinti naują kunigystės želmenį. Po iškilmingų pamaldų šventė tęsėsi miestelio kultūros namuose.

Beje, balandžio 10-ąją, kun. V. Brusoko kunigystės 50-mečio dieną, Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose, kur jis gyvena, irgi buvo paminėtas šis kunigo jubiliejus. Ta proga šv. Mišių aukai vadovavo kanauninkas Juozas Barkauskas. Šv. Mišių pabaigoje globos namų gyventojų ir darbuotojų vardu sveikinimo žodį kunigui Viktorui tarė ir gėlių įteikė globos namų direktorė Viduta Bačkierienė. Ji sakė, kad tai iškilminga ir atmintina diena, nes norime padėkoti Dievui už kun. V. Brusoko 50 kunigystės metų. Pasak direktorės, kunigystė – ėjimas nuo žmogaus prie Dievo ir grįžimas nuo Dievo prie žmogaus, nešant atleidimą ir viltį, mokant, raminant ir nuolat laiminant. Direktorė linkėjo kunigui Viktorui Visagalio palaimos ir dar ilgus metus tarnauti žmonėms ir Bažnyčiai.

Kun. dr. Žydrūnas Kulpys,
Žydra Brazaitienė

Aušros KUPČINSKIENĖS ir Roko Valančiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija