2013 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2042)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Žemaičiai švenčia krikšto jubiliejų

Kan. Andriejus Sabaliauskas,

Elena GUBOVIENĖ

Eucharistinė procesija Naujojoje Akmenėje

2013-ieji – Tikėjimo ir Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejiniai metai. Ta proga Telšių vyskupijos parapijose vyksta nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija, per parapijas keliauja altorėlis su dviem Dievo Motinos atvaizdais – Trakų ir buvusios Varnių Katedros paveikslų kopijomis – bei dekanatų centruose organizuojami iškilmingi eucharistiniai kongresai.

Balandžio 14 dieną Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ iškilmingomis šv. Mišiomis pradėjo nenutrūkstančių adoracijų ir maldų parapijose laiką Klykolių Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo parapijos, kuri priklauso Akmenės dekanatui, bažnyčioje. Gausiai susirinkę šios parapijos tikintieji dalyvavo šv. Mišiose, klausėsi Telšių ganytojo pamokslo. Ši parapija turi gilias maldingumo tradicijas, nes čia ir giliame sovietmetyje dirbo uolūs ir pasišventę kunigai, tokie, kaip Andriuška, Jonas Paliūkas ir kiti. Ir šiandien šioje 1901 metais statytoje bažnyčioje, kur yra stebuklingoji Švč. Mergelės Marijos statula, vasaromis renkasi šios parapijos namuose stovyklaujantis katalikiškasis jaunimas, dažnai rekolekcijas atliekantys Maltos ordino nariai.

Po šv. Mišių ir Eucharistinės procesijos adoracijos banga iš Klykolių nuvilnijo per visą Akmenės dekanatą. Adoracija vyko ir altorėlis su Dievo Motinos atvaizdais keliavo į Akmenės Šv. Onos bažnyčią, kuri pastatyta 1912 metais ir pernai atšventė savo šimtmetį, o paskui – į jau nepriklausomybės metais pastatytą Kivylių ir visai neseniai pašventintą Ventos bažnyčią. Tikintieji rinkosi maldai ir adoracijai Papilės ir Kruopių bažnyčiose. Viso Akmenės dekanato tikinčiųjų piligriminė kelionė vyko balandžio 21 dieną Naujoje Akmenėje, kur Šv. Dvasios Atsiuntimo bažnyčioje iškilmingai švęstas Akmenės dekanato eucharistinis kongresas. Prieš tai visą naktį vyko Švč. Sakramento adoracija, melstasi prie Trakų Švč. Mergelės Marijos paveikslo. 12.30 val. vadovaujant Telšių vyskupui J. Borutai SJ, koncelebruojant jo pagalbininkui vysk. Linui Vodopjanovui OFM, Akmenės dekanato dekanui kan. Egidijui Zulcui ir vicedekanui kan. Juozui Vaičiui bei visiems Akmenės dekanato kunigams buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kuriose giedojo Naujosios Akmenės mišrus choras ,,Cementininkas“, vaikų choras ,,Saulės žiedas“, grojo muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis. Šv. Mišiose dalyvavo rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, administracijos vadovas Apolinaras Nicius ir kiti rajono valdžios atstovai, Papilės ateitininkai, iš viso dekanato susirinkę tikintieji. Pamokslą gausiai susirinkusiems tikintiesiems sakė Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Ganytojas pilnutėlei bažnyčiai prisirinkusių Akmenės krašto žemaičių vėl priminė jų protėvių kelią į krikštą, į pilnavertį gyvenimą su Jėzumi Kristumi, išsamiai papasakojo, kaip Kristaus mokslo šviesa pasiekė žemaičius, kokie jie buvo iki tol, kol buvo pakrikštyti, remdamasis autoritetingais istoriniais šaltiniais ir veikalais paneigė sklandančius piktus gandus, esą žemaičiai buvę krikštijami prievarta. Po šv. Mišių vyko iškilminga eucharistinė procesija Naujosios Akmenės miesto gatvėmis. Gausi minia patraukė paskui savo Išganytoją, esantį Eucharistijoje, ir tikintieji savo giesme, malda ir dalyvavimu procesijoje paliudijo šiais – Tikėjimo ir Žemaičių krikšto jubiliejaus – metais savąjį tikėjimą. Visi dalyvavę šv. Mišiose ir eidami procesijoje paskui Švč. Sakramentą, giedodami „Aleliuja“, grojant dūdų orkestrui, skambant bažnyčios varpams, ėjo paliudyti savo tikėjimą, džiaugsmą būti su savo Viešpačiu, norą Jį garbinti. Kaip paskutinis iškilmingos šventės akordas džiugiai ir šviesiai bažnyčioje nuskambėjo Lietuvos nacionalinės premijos laureato M. K. Čiurlionio kvarteto (vadovas S. Lipčius) ir kamerinės muzikos atlikėjos, tarptautinių konkursų laureatės Juditos Leitaitės koncertas. Šventė buvo pakili, prasminga ir viltinga, nes, anot mūsų protėvių prieš šešis šimtus metų rašyto laiško-skundo Konstancos Visuotiniam Bažnyčios Susirinkimui, „kol turėsime Dievą, mums maloningą, ir Jėzų Kristų, mūsų gynėją, nebijosime jokių priešų ginklų“.

Iš Akmenės dekanato nuolatinė Švč. Sakramento adoracija ir Dievo Motinos atvaizdų kelionė persikėlė į Palangos dekanatą, kur viskas prasidėjo dekanato Kartenos bažnyčioje. Balandžio 21 dieną visą parą vykusi Švč. Sakramento adoracija prasidėjo Kartenos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Ši medinė neobarokinė bažnyčią, pastatyta XIX amžiuje, yra Kartenos miestelyje, Kretingos rajone. Šios parapijos tikintieji aktyviai dalyvavo sutinkant altorėlį bei gausiai rinkosi į visą parą vykusią Švč. Sakramento adoraciją.

Iš Kartenos bažnyčios altorėlis atkeliavo į Kalnalio bažnyčią. Čia vyko nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija. Kalnalio Šv. Lauryno bažnyčia, statyta 1883 metais, po to, kai sudegė ta, kurioje buvo pakrikštytas žymusis Žemaičių vyskupas M. Valančius, yra medinė ir stovi Kalnalio kaime, Kretingos rajone. Altorėlis buvo sutiktas ir nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija vyko Salantų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kuri yra mūrinė, dvibokštė, neogotikinė, bazilikinė, didinga. Ji pastatyta prel. Pr. Urbonavičiaus rūpesčiu 1911 metais. Tikintieji gausiai rinkosi Grūšlaukės Šv. Jono Nepomuko bažnyčioje. Šiame miestelyje stovinti mūrinė bažnyčia, pastatyta 2000 metais ilgamečio šios parapijos klebono kun. A. Bunkaus rūpesčiu. Darbėnų parapijos tikintieji Švč. Sakramentą adoravo Darbėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus akmens mūro 1842 metais pastatytoje bažnyčioje. Iš Darbėnų parapijos altorėlis nukeliavo į Kretingą, ir šalia Pranciškonų vienuolyno esančioje, 1617 metais statytoje mūrinėje Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje tikintieji meldėsi Švč. Sakramento adoracijoje, paskui ji vyko ir Tūbausių Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčioje. Šioje mūrinėje, 1942 metais statytoje bažnyčioje į adoraciją rinkosi daug tikinčiųjų, nors parapija nedidelė, tačiau čia gyvas tikėjimas ir pamaldumo praktika. Adoracija ir altorėlio sutiktuvės vyko ir mūrinėje, neseniai pastatytoje Šv. Mergelės Marijos, Jūrų Žvaigždės, bažnyčioje.

Ketvirtasis Telšių vyskupijos eucharistinis kongresas užbaigtas Palangos dekanato centre – Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kur visą naktį vyko Švč. Sakramento adoracija, o pagrindinės šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, buvo aukojamos balandžio 28 dieną 12 val. Kartu su Telšių ganytoju šv. Mišiose koncelebravo Palangos dekanato kunigai. Pamoksle Telšių vyskupas J. Boruta SJ kalbėjo apie Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus šventimo svarbą, Tikėjimo metų akcentus ir išsamiai pristatė žemaičių krikšto aplinkybes bei to meto, kai buvo krikštijami žemaičiai, istorinę situaciją. Po šv. Mišių didžiulė tikinčiųjų minia pajudėjo eucharistinėje procesijoje Palangos miesto gatvėmis. Paskui savo Viešpatį, esantį Eucharistijoje, ėjo tikintieji, o jų darni garsi giesmė nuvilnijo per visą Palangą.

Visose Palangos dekanato bažnyčiose visą savaitę rinkosi tikintieji, vyko nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija, buvo sutinkamas keliaujantis altorėlis su Dievo Motinos atvaizdais. Taip Telšių vyskupijos Palangos dekanate vyko Ketvirtasis Telšių vyskupijos eucharistinis kongresas, skirtas Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui.

Balandžio 29 – gegužės 5 dienomis nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija vyksta Gargždų dekanate. Ji prasidėjo Plikių Šv. Šeimos bažnyčioje balandžio 28 dienos vakarą. Pagrindinis viso Gargždų dekanato susibūrimas švenčiant eucharistinį kongresą vyks gegužės 5 d. 12 val. Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Kviečiame visus atvykti ir dalyvauti.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija