2013 m. gegužės 10 d.    
Nr. 19
(2043)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Kūryba – jų viltis

Jonas PETRONIS

Už projekto įgyvendinimą visiems
dėkojo Zarasų kultūros centro
direktorė Jovita Mikutavičienė
(dešinėje) ir Daugpilio krašto
kultūros departamento vadovė
Inara Mukane

Zarasiškė Rasa Navickienė
(centre) dėkojo audimo mokytojoms
Birutei Andrijauskienei
ir Rimai Vitaitei (dešinėje)

Prie šių staklių mokėsi
būsimosios Zarasų audėjėlės

Parodoje audėjėlės demonstravo
ir savo išaustą tautinį kostiumą,
kitus audinius

Daugiau kaip prieš metus Zarasų kultūros centre buvo pradėtas vykdyti Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo per sienas programos projektas „Kūryba – mano viltis“. Jį pagimdė kultūrinis darbas bendruomenėse. Buvo pastebėta, kad žmonėms, ypač specialiųjų poreikių, sudėtinga ateiti į kultūrinę bendruomenę. Projekto tikslas buvo įtraukti juos į kultūrinę bendruomenę ir paskatinti nuolat joje dalyvauti. Šiam europiniam projektui įgyvendinti buvo skirta 229 tūkstančiai eurų. Tuos pinigus gavo Zarasų rajono ir Daugpilio krašto meno saviveiklos entuziastai. Tai suteikė galimybę jiems įsigyti aparatūrą kultūros įstaigoms, sutvarkyti lauko aikštelę, kiti projekto pinigai buvo panaudoti turiningiems ir nepamirštamiems renginiams. Šio projekto partneris – Latvijos Respublikos Daugpilio krašto kultūros departamentas. Daugpiliečiai tampa Zarasų rajonui artimiausiais ir patikimais partneriais jau ketvirtame turiningame projekte.

Zarasų rajone buvo įkurta 10 grupių. Zarasuose, Turmante ir Suvieke dešimt mėnesių vyko linijinių šokių, vokalo bei muzikos grupių užsiėmimai. Suvieke veikė vilnos vėlimo grupė. Turiningai vyko keramikos, tradicinio audimo ir dailės grupių mokymai Zarasuose. Latvijoje buvo sudarytos 4 grupės. Daugpilio rajone mokėsi šokėjai, vytelių pynėjai, repetavo teatro mėgėjai. Ir Lietuvoje, ir Latvijoje norinčių atsirado daugiau nei buvo numatyta.

Grupių nariai ne tik mokėsi, bet pateikė savo darbus žiūrovams. Meno saviveiklos entuziastų pastangomis galima buvo stebėtis tarptautiniame šokių festivalyje Palangoje. Projekto dalyviams plojo Zarasų rajono ir Latvijos renginių žiūrovai. Įsimintinos buvo Suvieko ir Turmanto bendruomenių šventės.

Didžiausias projekto renginys – rudens mugė Zarasuose. Šventės metu savo sugebėjimus demonstravo projekto dalyviai.

Zarasų kultūros centre, pristatydama projektą, jo vadovė Rima Vitaitė džiaugėsi, kad šis sumanymas atvėrė duris žmonėms, iki šiol neradusiems saviraiškos būdų, ateiti į kultūros įstaigas, tapti jų nariais, kūrybiškai praleisti laisvalaikį, išmokti dainuoti, šokti, įsigilinti į audimo, pynimo, vėlimo ir lipdymo paslaptis. Šiandien žmonės, kurdami grožį, bendraudami džiaugiasi suteikta galimybe tapti visaverčiais bendruomenės nariais.

Vykdant projektą buvo įgyvendintas Zarasų kultūros centro siekis – suburti krašto dailės mėgėjus. Į dailės grupę susirinko tapybos mylėtojai. Juos mokė Sigitas Daščioras. Norinčius išmokti tradicinio amato – audimo – mokė Birutė Andrijauskienė, jai padėjo projekto vadovė Rima Vitaitė. Audėjos mokėsi sudėtingų darbų, audė tautinį kostiumą, kurį ir pateikė parodos dalyvių teismui. Keramikos mokė Raimundas Pupeikis. Daugpilyje susibūrė teatro grupė, kuriai vadovavo Viktoras Jansonas. Parodoje visų dėmesį atkreipė Daugpilio krašto Viški valsčiaus vytelių pynėjų grupė, vadovaujama Viktoro Kuchalskio. Suvieko vilnos vėlimo grupės nariams šio meno ir amato paslaptis perteikė Regina Balčytienė. Parodos pristatymo metu grupių ekspertai daug gražių žodžių pasakė apie dalyvius. Zarasietė Rasa Navickienė dėkojo savo mokytojoms už audimo pamokas.

Parodos pristatymo metu buvo prisiminta ir apie šokėjus, dainininkus, muzikantus. Šokėjus mokė Jurgita Mikutavičienė, Inga Mikutavičienė, Tatjana Jarmalajeva. Diana Skvarčinskaitė mokė Suvieko dainininkus ir muzikantus. Iš viso projekte „Kūryba – mano viltis“ dalyvavo 148 Zarasų rajono žmonės, iš jų 35 su specialiais poreikiais. Daugpiliečių projekte dalyvavo 60, trečdalis iš jų su specialiais poreikiais.

Po parodos pristatymo zarasiškiai rinkosi į salę. Ten savo įsigytus sugebėjimus demonstravo teatro grupės nariai, šokėjai, muzikantai, dainininkai. Už projekto įgyvendinimą visiems dėkojo Zarasų kultūros centro direktorė Jovita Mikutavičienė ir Daugpilio krašto kultūros departamento vadovė Inara Mukane. Žiūrovai negailėjo plojimų Daugpilio teatro grupės jauniesiems aktoriams, kurie inscenizavo Antuano de Sent Egziuperi pasaką „Mažasis princas“. Šiltai buvo sutikti Viški ir Demenės šokių kolektyvai. Savo sugebėjimus kultūros centro scenoje demonstravo Turmanto, Suvieko, Zarasų linijinių šokių grupių šokėjai. Neliko žiūrovų nepastebėta ir Zarasų vokalo grupė, vadovaujama Rasos Lukošiūnaitės. Džiugino žiūrovus Suvieko vokalo ir muzikos grupės, vadovaujamos Dianos Skvarčinskaitės, nariai.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija