2013 m. gegužės 10 d.    
Nr. 19
(2043)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Prieškario bajorų gyvenimo atspindžiai Krašto muziejuje

IGNALINA. Krašto muziejuje atidaryta senųjų nuotraukų paroda „Tarpukario bajorai“, kurią sudarė ir parengė Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos narys, Lietuvos technikos bibliotekos direktorius Kazys Mackevičius ir fotografas Rimantas Vilavičius ir dalyvavo parodos pristatyme. Daugiau nei šimto fotografijų paroda, apkeliavusi bene visą Lietuvą ir neseniai parsivežta iš Briuselio, ignaliniečiams tapo tikrai svarbiu įvykiu ir gražia dovana. Ji unikali savo istorine verte, tematika ir be galo patraukli buvusiojo laiko, bajoriškojo gyvenimo būdo ir aplinkos vaizdingu liudijimu.

Parodą pristačiusi Marija Kirkienė, pasakojo apie bajorų luomo susidarymą Lietuvoje ir pažymėjo, kad vien Ignalinos krašte buvo apie 300 skirtingų bajoriškų giminių. Apie Lietuvos bajorų palikuonis ir jų darbus pasakojo parodos sudarytojas K. Mackevičius, kuris jaunystėje dirbęs Palūšėje turizmo instruktoriumi.

Ši paroda, pradėta rengti 2006 metais, kaip tik ir yra vienas iš visuomenei pristatomų bajorų sąjungos darbų. Yra išleistas albumas „Tarpukario bajorai fotografijose“. Parodoje eksponuojamos Radavičių, Ragauskų, Mackevičių, Vonsavičių, Vambutų, Bogdanų, Žadeikų, Garbauskų, Margevičių, Jucevičių ir kitų bajorų giminių palikuonių nuotraukos. Jose atsiskleidžia to meto gyvenimo būdas, mados ir kultūra. Įdomūs portretai, svarbių renginių, šeimų susiėjimų, vestuvių, laidotuvių akimirkos... Labai gražūs ir įdomūs vaikų portretai, puošnūs drabužėliai, šalia išdėlioti to meto žaisliukai... Daugelis nuotraukų darytos žymių to meto fotografų.

„Kažkas gali paklausti, kam reikalinga tokia paroda. Tai – mūsų praeities įamžinimas, tai – mūsų istorija ir atminimas...“, – sakė renginyje dalyvavęs Lietuvos karališkosios bajorų sąjungos Geneologijos ir heraldikos draugijos vadovas Kazys Tracevskis, pasakojęs apie kai kurių bajorų šeimų likimus.

Fotografas R. Vilavičius prisiminė, kaip gimė idėja atnaujinti daugiau nei šimto metų senumo nuotraukas. Jas reikėjo restauruoti ir kelis kartus didinti. Restauruojant pasirinktas anais laikais madingas rusvas tonas, kuris suteikia vaizdui šiltą ramų atspalvį. Prie kai kurių nuotraukų teko dirbti net kelias dienas. Šiuolaikinės technikos pagalba teko netgi atkurti kai kuriuos elementus.

Lina Kovalevskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija