2013 m. gegužės 10 d.    
Nr. 19
(2043)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Pagerbė bažnyčią pastačiusį kleboną

GRŪŠLAUKĖ. Balandžio 7-ąją, Atvelykio sekmadienį, į Šv. Jono Nepomuko bažnyčią susirinkę parapijiečiai atėjo ne tik į šv. Mišias, bet ir pasveikinti balandžio 1-ąją 90 metų sulaukusio ir nuo 1981-ųjų čia dirbančio klebono. Grūšlaukės parapijos klebonas ir bažnyčios statytojas kun. Antanas Bunkus savo amžiumi yra vyriausias klebonas Lietuvoje, ligi šiol dar vykdantis savo pareigas. Ta proga atvyko ir garbingų svečių – pagerbti kun. A. Bunkų atvyko Telšių vyskupijos augziliaras vysk. Linas Vodopjanovas OFM, kuris vadovavo šv. Mišių koncelebracijai, Telšių seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, Palangos dekanato dekanas ir klebonas kun. dr. Marius Venskus, iš čia kilęs Žemaičių Kalvarijos vikaras kun. Vaidas Gadeikis, Kretingos rajono valdžios atstovai. Vysk. L. Vodopjanovas OFM sakė, kad Atvelykis, arba Dievo gailestingumo sekmadienis, šiai parapijai yra ypatinga šventė, nes žmonės susirinko padėkoti Kūrėjui už kunigą Antaną, kuris ilgus metus statė Bažnyčią – ne tik mūrus, bet gyvąją tikėjimo Bažnyčią. Beje, kun. A. Bunkus 1990 metais Grūšlaukėje pradėjo statyti Šv. Jono Nepomuko bažnyčią per 1945-aisiais kilusį gaisrą sudegusios bažnyčios vietoje. Naująją bažnyčią 2000-aisiais pašventino Telšių vyskupas Antanas Vaičius. Bažnyčioje yra trys altoriai, ją puošia vilniečio dailininko Vytauto Švarlio vitražai, rūsyje įrengta kripta.

Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. A. Sabaliauskas pažymėjo, kad kun. A. Bunkus Grūšlaukėje Dievui ir žmonėms tarnauja beveik 32 metus ir jį šiandien drąsiai galime vadinti pačiu stipriausiu klebonu Lietuvoje, nes daugelis gerokai jaunesnių kunigų išėję užtarnauto poilsio, o jis dar vadovauja savo parapijai. Kunigystės šventimus priėmęs 1949 m. balandžio 2-ąją, taigi per patį stalinizmo režimo siautėjimą, A. Bunkus buvo liudininkas žiauraus įvykio, kai sunaikino Telšių seminariją, o vyskupą Vincentą Borisevičių sušaudė. „Jaunam kunigui Antanui ir pačiam teko patirti lagerio išbandymus, bet Dievas stipresnis už visas ideologijas, ir šiandien kleboną matome jo paties pastatytoje bažnyčioje“, – kalbėjo kan. A. Sabaliauskas. Per 64-verius kunigystės metus kun. A. Bunkus suteikė daugybę patarnavimų žmonėms, mokė juos gyvenimo tiesų ir tikėjimo pagrindų. Beje, 1981–1989 metais jis buvo dar ir Kalnalio klebonu.

Po šv. Mišių kleboną kun. A. Bunkų sveikino savo ir Telšių vyskupo Jono Borutos SJ vardu – vysk. L. Vodopjanovas OFM, Palangos dekanato kunigų vardu – dekanas kun. dr. M. Venskus, Seimo narė Jolita Vaickienė, Kretingos rajono meras Juozas Mažeika, administracijos direktorius Virginijus Domarkas, Darbėnų seniūnas Edvardas Stalmokas. Daug gėlių bei dovanų klebonui įteikė ir kiti sveikintojai: parapijos, bendruomenės, mokyklos atstovai, vietiniai verslininkai. Susirinkusiems sugiedojus „Ilgiausių metų“, dėl jam parodyto ypatingo dėmesio sujaudintas klebonas kun.  A. Bunkus dėkojo visiems jį pagerbusiems.

A. S.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija