2013 m. gegužės 17 d.    
Nr. 20
(2044)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Gimtosios kalbos šventė   

Balandžio 16 dieną Krašto muziejuje vyko Ignalinos gimnazijos projekto „Kalbos gimtosios penketukas“ baigiamasis renginys, skirtas Tarmių metams. Gimnazijos mokiniai, mokytojai ir net tėveliai dalyvavo pasirinktoje mėnesį vykusio projekto veikloje: rašė diktantą, dailyraštį, atliko kalbos kultūros, etninės kultūros užduotis, varžėsi, kas geriau kalba tarmiškai.

„Čionainos ne juokas buvo jumi sušaukt, čiagi ne saldainius valgyt, o sunkaus darbo jum davėm“, – linksmai visus susirinkusius pasveikino lietuvių kalbos mokytoja Regina Panavienė, papasakojusi apie projektą ir pakvietusi jo sumanytoją ir pirmąją organizatorę Ireną Šaltienę. „Aš lenkiuosi jums, kaip kalbos, kaip valstybės sargams“, – žvilgsniu apkabindama visus mokinius, mokytojus sakė Irena Šaltienė. Ji taip pat kalbėjo apie tarmes, jų vertingumą, nes tarmės neišmoksi ir neįsidėsi.

Dabar gimnazijoje dirba penkios lituanistės, taigi ir projekto užduotys penkios. „Vieniem, bro, ajos kap iš pypkės, kiti gi i prakaito lašelį nubraukė“, – sakė Žydrė Juodagalvienė. Mokytojos kalbėjo tarmiškai, o iš jų ypač išsiskyrė Jurgita Trapikienė, dėmesį prikausčiusi mūsų ausiai neįprasta gražia žemaitiška šneka. Geriausiai projekte pasirodžiusiems gimnazijos direktorė Valentina Čeponienė įteikė padėkas, kiekvienas gavo ir po malonią dovanėlę. Padėkota ir aktyviausiems, bendruomeniškiausiems mokytojams bei tėveliams. Daugiausia dalyvių sulaukė dailyraštis ir diktantas. Diktantą rašė  79 žmonės, o savo dailų raštą komisijai parodyti panoro net 84 dalyviai. Nedidelis būrelis galėjo pasigirti savo tarmišku kalbėjimu, bet  jau tie, kurie kalbėjo, tai tiesiog kaip deimančiukus žarstė.

Renginio dalyviai galėjo pasidžiaugti Rimvydo Krištulio ir Mariaus Raginio papasakotomis istorijomis bei šauniai visus pristatinėjusios kaimo moteriškaitės (Ligitos Panavaitės) šneka. Tokios nei išmoksi, nei suvaidinsi. Kaip sakė mokytoja Marytė Šimėnienė, jiems „tarmė prigijo dar besėdint ant motinos kelių“.

Gimtosios kalbos pagerbimo šventę savo puikiais balsais pagyvino ir papuošė Deimantės Malikėnaitės ir Indrės Kliaugaitės duetas bei Renata Artimavičiūtė ir Gintarė Lukijanskaitė.

Lina Kovalevskienė

Ignalina

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija