2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Įvertinti vaikų literatūros kūrėjai

Kaunas. Minint Tarptautinę vaikų knygos dieną nacionaliniame Kauno dramos teatre buvo įteikti apdovanojimai, kuriais pagerbiami 2012 metais daugiausiai nusipelnę vaikų knygų kūrėjai. Žymaus danų pasakininko Hanso Kristiano Anderseno gimimo diena, visame pasaulyje minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Lietuvoje ji minima nuo 1993-iųjų, o šventės organizatorius – Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus. Svarbiausias šventės akcentas – apdovanojimų teikimas geriausių metų vaikų knygų kūrėjams. Kauno dramos teatre IBBY Lietuvos skyriaus įsteigtos premijos įteiktos dvidešimt pirmą kartą.

Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvykusioje Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė įteikė Švietimo ir mokslo ministerijos 2012 metų vaikų literatūros premiją rašytojai Vilei Vėl ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo centro vyriausiajai bibliotekininkei Martai Rudytei. „Knyga ne tik ugdo bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, bet ir brandina jauną žmogų, dažnai atveria jam duris į kitokį pasaulį, kupiną harmonijos ir taurumo, veda ieškojimų ir atradimų keliu“, – sveikindama laureates sakė švietimo ir mokslo viceministrė G. Krasauskienė.

Vaikų literatūros premijos laureatė Vilė Vėl antrojoje knygoje vaikams „Kaip mes išgarsėjome“ subtiliai, psichologiškai ir meniškai įtaigiai atskleidžia tėvų ir vaikų, bendraamžių tarpusavio santykius. Trijuose knygos apsakymuose iškyla namų, Tėvynės, kalbos, emigracijos temos. Vilė Vėl, būdama patyrusi pedagogė, lietuvių kalbos mokytoja, pasakoja netikėtas paauglių gyvenimo situacijas, nutinkančius konfliktus. Rašytoja įtaigiai parodo, kad pasaulis sudėtingas nuo mažens, o svarbiausios yra dvasinės vertybės, bendražmogiški dalykai, istorinė praeitis, kurią išsaugoti gali tik mylintis savo kraštą vaikas.

Vaikų literatūros premija dar paskirta Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo centro vyriausiajai bibliotekininkei Martai Rudytei. Šios bibliotekininkės veikla apima skaitymo, vaikų literatūros populiarinimą ne tik Vilniuje, bet ir Vilniaus apskrityje. M. Rudytė kūrybiškai integruoja skaitymą su tokiomis kūrybos formomis kaip dailė, muzika, vaidyba, improvizacija. Ji rengia išradingus knygų pristatymus, garsinius skaitymus, edukacinius projektus. Kita svarbi jos veikla – bendradarbiavimas su ugdymo įstaigomis, bibliotekomis, vaikų literatūros specialistais iš Lietuvos ir užsienio, dalijimasis patirtimi įvairiuose seminaruose, dalyvavimas metodinėje veikloje. M. Rudytė – aktyvi Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus narė.

IBBY Lietuvos skyriaus sudarytos ekspertų komisijos premijas už geriausias ir reikšmingiausias 2012 metų vaikų ir paauglių knygas skyrė devyniems rašytojams, dailininkams iliustruotojams bei vertėjams. Geriausiai metų vaikų bei paauglių knygai – Linos Žutautės „Ferdinandas ir Pū“ („Alma littera“) skirta Prano Mašioto premija. Geriausia metų poezijos knyga vaikams pripažinta Česlovo Navakausko „Burbulų lietus“ („Alma litera“). Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams tapo Kęstučio Navako ir Marijos Smirnovaitės „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ („Jūsų Flintas“). Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas vaikams – Viltaro Alksnėno išversta Kate Di Camillo „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“ („Nieko rimto“). Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas paaugliams – Ievos Mažeikaitės išversta Beatrice Masini „Miško vaikai“ („Alma litera“). Gražiausiai metų knygai – Pauliaus Juodišiaus „Penktadieniais apelsinus sapnuoti draudžiama“ („Nieko rimto“) – skirta Domicelės Tarabildienės premija. Gražiausiai iliustruota metų poezijos knyga – Ievos Babilaitės iliustruota Antano Šimkaus „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“ (bernardinai.lt); reikšmingiausias metų debiutas – Tomo S. Butkaus knyga „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas“ („Vario burnos“). Reikšmingiausiai metų vaikų literatūros tyrinėjimų ir sklaidos knygai – Gintarės Adomaitytės „Už sidabro kalnų“ („Edukologija“) skirta Vinco Aurylos premija. Laureatams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai ir piniginės premijos.

Laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministro įsakymu sudaryta atrankos komisija. Šios premijos tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros ir jos skaitymo populiarinimo srityse. Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Jos laureatais yra tapę rašytojai: Martynas Vainilaitis, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Gintarė Adomaitytė, Kęstutis Kasparavičius, Gendrutis Morkūnas, Vytautas Račickas, Violeta Palčinskaitė, literatūrologai: Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Asta Gustaitienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėja Roma Kišūnaitė, žurnalas „Rubinaitis“.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija