2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Atmintis

Paminėtas žymus inžinierius ir architektas

Vytautas Landsbergis
kalba apie savo tėvą

Kaunas. Gegužės 25 dieną vyko Nepriklausomybės kovų savanorio, Kauno miesto garbės piliečio, inžinieriaus architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio 120-ųjų gimimo ir mirties 20-ųjų metinių minėjimas. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje, buvo aukojamos šv. Mišios. Po to Kardinolo Vincento Sladkevičiaus muziejuje – minėjimas, kurio metu architektė Jolita Kančienė parengė išsamų pranešimą apie Vytautą Landsbergį-Žemkalnį. Ji ne tik kalbėjo apie V. Landsbergio Žemkalnio nuopelnus, bet ir demonstravo skaidres, įrodančias šio žmogaus talentą.

V. Landsbergis-Žemkalnis yra iškili asmenybė, jo nuopelnai Lietuvai ir Kaunui be galo dideli. Jis – savanoris kovų už laisvę dalyvis, inžinierius, architektas. Patys gražiausi pastatai Kaune suprojektuoti būtent V. Landsbergio-Žemkalnio. Jis buvo nepaprastai šviesi, Lietuvai nusipelniusi asmenybė. Puikaus išsilavinimo, studijavęs užsienyje, baigęs architektūros mokslus Lietuvos universitete, laisvę ir savo tėvynę mylintis žmogus tapo savanoriu, dirbo ministerijose, mokslo įstaigose. Jis buvo talentingas architektas, suprojektavęs daugybę nuostabių pastatų. V. Landsbergio-Žemkalnio išmintis, patarimai kaip oras buvo reikalingi tada, kai Lietuva budo iš sąstingio.

Apie savo tėvą kalbėjo politikas Vytautas Landsbergis. Jis akcentavo tėvo charakterio bruožus, meilę tėvynei, atliktus darbus ir įtaką vaikams. Kauno meras A. Kupčinskas V. Landsbergiui įteikė suvenyrą – Laisvės varpą.

Seimo narys Arimantas Dumčius pasakojo apie V. Landsbergio-Žemkalnio nuopelnus. Jis paminėjo, kad V. Landsbergio-Žemkalnio darbai puikuojasi Indijoje, Vokietijoje, Australijoje.

Minėjime skambėjo Kauno styginių kvarteto atliekamos M. K. Čiurlionio, J. Naujalio ir V. A. Mocarto melodijos. Aktorius Petras Venslovas skaitė V. Landsbergio-Žemkalnio laiškus, rašytus vaikams. Kaunėnų bendruomenės centro literatai – D. Blėdienė, P. Veiverienė ir K. Černiauskas skaitė B. Brazdžionio ir savo kūrybos eiles.

Po to minėjimo dalyviai aplankė V. Landsbergio-Žemkalnio kapą Petrašiūnų kapinėse, padėjo gėlių ir uždegė žvakes.

Danutė MARCINKEVIČIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija