2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas Šilutės dekanate

Birželio 2–9 dienomis IV Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas, skirtas Tikėjimo metams ir Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti, vyko Šilutės dekanate. Nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija ir nešiojamojo altorėlio su Dievo Motinos atvaizdais kelionė šiame dekanate prasidėjo Pagėgių Šv. Kryžiaus bažnyčioje, kuri yra mūrinė, pradėta statyti Lietuvai atgavus Nepriklausomybę. Iš čia altorėlis nukeliavo į Šilutės Šv. Kryžiaus bažnyčią, kuri yra mūrinė, neogotikos bruožų, vienabokštė, pastatyta 1854 metais. Švč. Sakramento adoracija, altorėlio sutikimo pamaldos ir šv. Mišios vyko ir Vainuto Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Ji pastatyta 1869 metais, akmenų mūro, dvibokštė, su apside, joje yra trys altoriai. Nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija tęsėsi Žemaičių Naumiesčio Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Šioje medinėje, 1782 metais pastatytoje bažnyčioje yra penki altoriai. Ji – liaudies architektūros formų, turi neogotikos bruožų, kryžminio plano, su bokšteliu. Nešiojamojo altorėlio sutikimas, Švč. Sakramento adoracija vyko Gardamo Šv. Roko bažnyčioje. Ši akmenų ir plytų mūro bažnyčia pastatyta 1932 metais Eucharistinį kongresą tikintieji šventė ir Kintų parapijoje.

Pagrindinė Šilutės dekanate vykusio Eucharistinio kongreso diena – birželio 9-oji. Pagrindinės 12 val. šv. Mišios buvo aukojamos Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje. Šioje didingoje, dvibokštėje, mūrinėje, neogotikinėje, 1905 metais pastatytoje bažnyčioje tą dieną šv. Mišių liturgijai vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Šilutės dekanato kunigai. Telšių vyskupijos ganytojas pamoksle kalbėjo apie Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejų, jo svarbą šiandienai, apie LDK Didžiojo kunigaikščio Vytauto ir Lenkijos karaliaus Jogailos pastangas krikštijant žemaičius, apie pačių žemaičių laisvą apsisprendimą tapti Katalikų Bažnyčios nariais, pacituodamas autentiškus dokumentus ir analizuodamas to meto istorinę situaciją.

Po šv. Mišių Švėkšnos miestelio gatvėmis vyko Eucharistinė procesija, Telšių vyskupas J. Boruta SJ pašventino Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejaus proga pastatytą atminimo kryžių.

Iš Šilutės dekanato Eucharistinis kongresas persikėlė į Telšių dekanatą, kur pagrindinė diena – birželio 16-oji – bus Varniuose, o pagrindinės šv. Mišios bus aukojamos 11.30 val. Kviečiame kuo gausiau dalyvauti.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija