2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Pirmoji Maironio premiją gavusi tapo ir „Poezijos pavasario“ laureate

Robertas BUCKUS

49-oji „Poezijos pavasario“
laureatė Tautvyda Marcinkevičiūtė

Maironio lietuvių literatūros muziejaus
kiemelyje susirinkę poezijos mylėtojai

Kaunas. Kaip ir kasmet, paskutinį gegužės penktadienį, Maironio lietuvių literatūros muziejaus kiemelyje ąžuolo vainiku pagerbtas „Poezijos pavasario“ laureatas. Šiemet – jau 49-asis. Už poezijos knygą „Greitaeigis Laiko liftas“ apdovanota Tautvyda Marcinkevičiūtė-Patackienė. Jai atiteko ir pirmą kartą šiais metais įsteigta Maironio premija – 10 tūkst. Lt.

Maironio premiją gauti pretendavo trys autoriai, du iš jų rekomendavo institucijos, o vienas pateikė paraišką pats. Premijos skyrimo komisija nusprendė geriausia praėjusio sezono knyga pripažinti ir premiją skirti būtent poetei T. Patackienei. „Poezija – tai nušvitimas, kai rašoma ir skaidoma intuityviai, kad dar labiau išryškėtų net skirtingiausias reikšmes turinčių žodžių vidinis giminingumas, kaskart nustebindamas kūrėją dėl atsirandančių papildomų eilėraščių suvokimo prasmių juos berašant. Šių eilėraščių kūrimo metu buvau absoliučiai įsitikinusi, kad juos įmanoma rašyti tik taip ir niekaip – kitaip“, – teigė T. Marcinkevičiūtė. Rinkinio „Greitaeigis Laiko liftas“ anotacijoje rašoma: „Tai – netikėtų, originalių poetinių formų knyga – žodžiai, skiemenys, svetimvardžiai, tradicinė ir netradicinė eilėdara, poetinė proza, visa ši įvairovė pasitelkiama mintims ir išgyvenimams reikšti. Poetė prisiliečia prie daugelio dabarties socialinių aktualijų, jos reagavimai aštrūs ir raiškūs“. Beje, nors „Poezijos pavasario“ laureatu žmogus gali būti tik vienąkart, šiemet šiuo apdovanojimu ypač džiaugėsi ir ankstesnysis laureatas jos vyras Gintaras Patackas. Jis sakė, kad jei laureate tapo Tautvyda, tai laureatu jaučiasi vėl tapęs ir jis. T. Marcinkevičiūtė išleido jau vienuolika poezijos rinkinių. Pirmasis, 1984 metais išėjęs „Gyvybės graužatis“, buvo apdovanotas Zigmo Gėlės premija, o „Poezijos pavasario“ laureate ji jau dukart buvo nominuota ir anksčiau.

Šių metų kovą Kauno miesto taryba, atsižvelgusi į Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus ir Kauno meno kūrėjų asociacijos siūlymą, įsteigė Maironio premiją, kuri bus kasmet skiriama už geriausią naują poezijos knygą, išleistą per praėjusius kalendorinius metus. Poetas, kuriam paskiriama premija, tampa tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu.

Kandidatus premijai gauti gali siūlyti kūrybinės sąjungos, menininkų asociacijos, leidyklos, savo kandidatūras gali siūlyti patys autoriai, turintys kūrėjo (poeto) statusą.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija