2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Užkarda kontrabandai – kova su vėjo malūnais

Antanas Rimantas Šakalys

Vyną ir degtinę Lietuvoje gamina dešimtys fabrikėlių, alų – apie šimtas. Aišku, stambesnių yra mažiau. Kažkodėl cigarečių fabrikų turime tik vieną – „Philip Morris“. Klaipėdoje ir Kaune, kur buvo tokie fabrikėliai, dabar šeimininkauja kažkokie „menininkų inkubatoriai“ ar kažkas panašaus. Įdomu, ką veikia pas mus ta konkurencijos tarnyba, kuri turėtų kovoti su monopolijomis. Įspūdis toks, kad „Philip Morris“ labai jau panašus į „Gazpromą“.

Pagaminti cigaretes daug lėšų nereikia. Pakeliui (20 vnt.) sunaudojama tabako gal už 30 centų, kartonas pakeliui kainuoja gal 20 centų. Ir tai – visos sąnaudos. Pelnas skaičiuojamas milijonais litų. Valstybė uždirba dar daugiau. Tas „Philip Morris“ turi monopolį Baltarusijoje, Rusijoje, Vidurinėje Azijoje, nekalbant apie Europos Sąjungą. Taigi absoliutus monopolis. Gamybos kaina visur vienoda, tabakas galbūt irgi vienodas, tik kvepalų pridedama. Jei akcizas, pavyzdžiui, Baltarusijoje mažas, tai kontrabanda sienų nežino. Baltarusijoje firma didina gamybos apimtis ir trina rankas.

Išeitis tik viena: vėl reikia atkurti tabako fabrikėlius ir kuo daugiau. Nelegaliai cigaretes gaminti jau bandyta. Pakelis tokios „Primos“ su visais akcizais kainuotų apie porą litų, o, pridėjus filtrą, prisidėtų dar litas ir baigtųsi ta kontrabanda. Galbūt kontrabanda tuomet eitų iš Lietuvos.

Erzina mane „Philip Morris“ žaidimas su cigarečių pavadinimais ir pakelių spalvomis. Pavyzdžiui, „Marlboro“ yra net kokių penkių rūšių, kitų – net po septynias. Gal skiriasi filtrai, o tabakas, kiek patyriau, beveik vienodas, gal tik papurkšta kitokio kvapo.

Pats, pavyzdžiui, prie turgelio perku bet ką ir nematau skirtumo, ar tai „Minsk“ ar kitokios cigaretės. Ir visiškai pateisinu kontrabandą, nes mano pensija – 600 litų, už butą moku 200 litų, bilietas transportui dar 50 litų. Jei mokėčiau už pakelį 7 litus, reikėtų 210 litų, maistui liktų 140. Pirkdamas cigaretes po tris su puse lito sutaupau 100. Tai – jau nemažai, maistui lieka 240 litų. Štai ir visa išgyvenimo technologija.

Mano dėdė kaime augino tabaką, nes pats rūkė. Turėjo visą tabako plantaciją, todėl juo aprūpindavo ir visus kaimynus. Jį atitinkamai paruošdavo: plaudavo, džiovindavo, pjaustydavo. Mes, mažyliai, kartais pabandydavome užsirūkyti, kol kartą vos nepadegėme pirkios.

Lietuvoje tabaką galima auginti, įranga cigaretėms gaminti nebrangi, gamybos technologija praktiškai nepasikeitė per šimtą metų, todėl cigaretes, paprastas ir pigias, turime patys gaminti ir nesidairyti į monopolinį gigantą „Philip Morris“.

Kova su kontrabanda gali būti tik tokia – paprasta ir aiški.

Kitas klausimas: kam kontrabanda naudinga? Gal iš jos gyvena visos jėgos struktūros, muitinė, Ūkio ministerija? Kalbama, kad cigaretės gabenamos net traukiniais, nes automobiliais Lietuvos poreikių nepatenkinsi. Atrodo, kad iš kontrabandos minta didžiulė biurokratų armija. Kas pajudins tą visagalę mafiją?!

Kai Seimo nariai siūlo dar didinti baudas už kontrabandą ir bausti net pirkėjus, man tokia kova kelia nenumaldomą juoką. Sėkmės, Seimo juokdariai!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija