2013 m. birželio 28 d.    
Nr. 26
(2050)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kalniškės mūšio metinės

Kalniškės mūšio minėjimo iškilmės Lazdijuose prasidėjo ankstyvą gegužės 18-osios rytą, kuomet iš Lazdijų Nepriklausomybės aikštės išlydėtas gausus būrys patriotų, dalyvavusių bėgime, žygyje pėsčiomis ir dviračiais, skirtame Kalniškės mūšiui paminėti. Iš viso minėjimo žygyje dalyvavo 21 ėjikas, 40 dviratininkų, 15 bėgikų, turėjusių įveikti 8 kilometrus, ir 5 bėgikai, turėję įveikti 15 kilometrų (nuo Lazdijų iki Kalniškės mūšio vietos).

Sveikinimo žodį taręs Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta džiaugėsi gausiomis komandomis.

Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos Savanorių pajėgų Dainavos apygardos pirmosios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Rimantas Jarmalavičius linkėjo visiems dalyvaujantiems žygyje pajusti prasmę to, ką darome. Iš Nepriklausomybės aikštės bėgikai, dviratininkai ir žygio dalyviai išlydėti trimis salvėmis: už Lietuvą, už laisvę ir už partizanus, žuvusius kovose.

Visų žygio dalyvių tikslas buvo vienas – Kalniškės mūšio vieta, kur prieš 68-erius metus vyko vienas didžiausių mūšių lietuvių rezistencijos istorijoje. Apie 100–120 partizanų, vadovaujamų Jono Neifaltos-Lakūno, kovėsi apsupti kelis kartus gausesnių NKVD kariuomenės 220-ojo pasienio pulko pajėgų ir išsiveržė iš apsupties.

Mūšio vietoje vyko iškilmingas minėjimas, kurio metu palaimintas naujas kryžius, apdovanoti greičiausiai trasą įveikę bėgikai, dviratininkai, skaityti partizanų ir jų šeimų narių prisiminimai, išspaudę ašarą ne vienam renginio dalyviui, menančiam to meto įvykius, . Skambant Lietuvos himnui iškelta Lietuvos Respublikos vėliava, iššautos salvės, pagerbiant žuvusius partizanus, Lietuvą ir Kalniškės mūšio sukaktį. Lazdijų rajono meras Artūras Margelis ir europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė ragino neleisti istorijai nugrimzti į praeitį, saugoti ir tausoti ją kaip pavyzdį savo vaikams. Jiems pritarė ir Vaidas Šalaševičius, pažadėjęs, jog jau 2015 metais turėtų būti baigtas režisierių Matonių kuriamas filmas apie Kalniškės mūšį.

Neringa Milašiūtė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija