2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Tarptautinis chorinės muzikos festivalis

Gardino vyskupo Aleksandras
Kaškevičius kalba festivalio dalyviams
Nuotrauka iš salcininkai.lt

EIŠIŠKĖS. Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje birželio 8–9 dienomis vyko II Tarptautinis chorinės muzikos festivalis „Auksinė Šalčios juosta“, kurį organizavo Šalčininkų kultūros centras, vadovaujamas direktorės Gražinos Zabarauskaitės. Festivalyje dalyvavo 24 chorai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos bei Rusijos. Visa šeštadienio diena festivalio dalyviams bei vertinimo komisijos nariams buvo maratono pobūdžio – septynias valandas truko chorų perklausa. Svečio iš Baltarusijos Gardino vyskupo Aleksandro Kaškevičiaus ir kunigų aukotos šv. Mišios tapo atsikvėpimo ir susikaupimo,  muzikos išaukštinimo bei padėkos Dievui už dainavimo džiaugsmą akimirka. Daugeliui pamaldų dalyvių tai buvo ypatingas išgyvenimas, nes jiems kalbėjo jų kraštietis, kuris po studijų Kauno kunigų seminarijoje ir ilgų sielovados metų  Vilniaus krašte, dabar tarnauja Gardine ir yra šios vyskupijos ganytojas.

– Man yra be galo malonu būti bažnyčioje, kurioje prieš daug metų buvau pakrikštytas, priėmęs Pirmąją Komuniją, bažnyčioje, kuri  turėjo lemiamą įtaką mano tolesniam likimui. Džiaugiuosi, kad šiandien esu su Jumis. Kas dainuoja, tas du kartus meldžiasi – kalbėjo Šv. Augustinas. Kolektyvinis dainavimas turi įtakos visiems tikintiesiems. Tai yra todėl, kad žodžiai yra tikra malda, išreiškiama muzikos pagalba. Muzika bei nuoširdūs padėkos žodžiai turi jėgos, kuri priartina mus prie Dievo ir jo bendruomenės. Dievas nereikalauja mūsų padėkos, bet žino, kad  jos išsakymas yra mums  naudingas“, –  sakė vysk. A. Kaškevičius.

Chorinės muzikos festivalis turi didžiulę reikšmę. Tai – renginys, kurio metu kelių šalių chorai jungiasi į vieną didelį chorą – be valstybės sienų, tautybės bei kalbos barjerų. Ši simbolika yra ypatinga mūsų krašte, kur šalimais nuo seno draugiškai ir taikiai gyvena lenkų, lietuvių, baltarusių, rusų bei kitų tautybių žmonės. „Be galo džiugina, kad festivalis įgyja gerą vardą, kad turime progą pasimėgauti šiuo renginiu jau antrą kartą. Tikiu, kad po metų ir vėl susitiksime“, –  kalbėjo II Tarptautinio chorinės muzikos festivalio „Auksinė Šalčios juosta“ uždarymo ceremonijos metu Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, kuris kartu su vyskupu A. Kaškevičiumi buvo renginio globėjai.

Chorinės muzikos festivalio „Auksinė Šalčios juosta“ laureatus ir nugalėtojus paskelbė komisijos pirmininkė viešnia iš Lenkijos, Palenkės operos filharmonijos dirigentė Violeta Bielecka.

Pagrindinį prizą visų grupių kategorijoje (100 taškų) pelnė choras iš Lenkijos – Balstogės „Schola Cantorum Bialostociensis“, vadovaujamas Annos Olševskos.

Festivalio nugalėtojai buvo apdovanoti daiktiniais bei piniginiais prizais. Šiemet prizinis fondas siekė beveik 30 tūkst. litų.

Festivalio organizavimui finansinę paramą  skyrė Šalčininkų rajono savivaldybė, Lenkijos užsienio reikalų ministerija, Fondas „Pagalba lenkams Rytuose“,  Lenkijos ambasada Vilniuje.

Irena Kolosovska

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija