2013 m. liepos 12 d.    
Nr. 28
(2052)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Pasienio užkardoje – dalelė Indijos

Rūta Averkienė

Linas Mickevičius atidarant
jo fotografijų parodą apie Indiją

KABELIAI. Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės Kabelių užkarda nestokoja kultūrinių renginių, o aplinkiniai ją vadina netgi kultūros centru. Vienas iš tokių renginių – atidaryta spalvinga leidėjo Lino Mickevičiaus fotografijų paroda „Indija. Daug spalvingų gyvenimų“. Sienas papuošė daugiau kaip trisdešimt nuotraukų iš Indijos gyvenimo. Ši paroda – puiki proga ne tik pasieniečiams, bet ir vietiniams gyventojams iš arčiau pažinti nors mažą daugiasluoksnės tolimosios Indijos kultūros dalelę. Tai pirmasis autoriaus bandymas nuotraukomis perteikti tai, ką pavyko patirti keliaujant po Indiją nuo pirmosios kelionės 2007 metais iki šių dienų gyvenimo Delyje, kur jis gyvena su šeima. Lino žmona – diplomatė, Lietuvos Respublikos ambasados Indijoje ministrė patarėja Diana Mickevičienė.

Parodos atidarymas sukvietė daug įdomių žmonių. Čia dalyvavo profesorius Jonas Grigas, dailininkas Alfonsas Šuliauskas, parodos autoriaus tėvelis, žurnalistas ir leidėjas Danielius Mickevičius, Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, Marcinkonių seniūnijos seniūnas Vilius Petraška, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtos rezervato direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Drobelis bei darbuotojas Jonas Klimavičius, Varėnos rinktinės vadas Vytautas Ižganaitis, vietiniai gyventojai.

Parodos atidarymo metu autoriaus pasakojimą iliustravo demonstruojamos fotografijos, apie kiekvieną iš jų renginio dalyviai galėjo išgirsti trumpą istoriją. Pasak Lino, „Indijoje žavi viskas – nuo didžiulės kultūrų įvairovės, gamtos iki be galo nuoširdžių žmonių. Nuostabu, kad po Indijos dangumi prieglobstį rado visos religijos, tad nors dominuoja induizmas, tačiau nė viena kita religija čia nesmerkiama...“ Autorius džiaugėsi fotografijų pagalba galėjęs Lietuvos žmonėms bent truputėlį praskleisti tolimosios šalies šydą, perteikti šios šalies dvasią.

Lino tėvelis Danielius Mickevičius, neseniai su Lino mama apsilankęs šioje šalyje, pritarė sūnui, kad didžiausią įspūdį paliko ne šventyklos, tūkstantmečių kultūra, tačiau nuoširdumu šviečiantys žmonių veidai.

Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas dėkojo Linui už atvežtą įspūdingą fotografijų parodą ir už tai, jog tokiu būdu autorius tęsia pažadą Varėnos rajone įgyvendinti kultūros projektus. Mat savivaldybės sumanymu jau ne pirmus metus sukviečiami iš Varėnos krašto kilę arba čia įsikūrę kultūros, meno ir mokslo žmonės prisidėti prie Varėnos krašto kultūros puoselėjimo. Danielius Mickevičius, jau ne vieną dešimtmetį turintis sodybą šalia sienos su Baltarusija įsikūrusiame Senovės kaime, aktyviai įsilieja į vietos bendruomenės gyvenimą. Rajono vadovas dėkojo ir užkardos vadei Daliai Tumosienei, kuri pasienio užkardos erdves kūrybingai išnaudoja. Meras parodos autoriui įteikė dzūkišką šakotį ir palinkėjo į Varėnos rajoną sugrįžti ir su kitomis fotografijų parodomis.

Liną sveikino Varėnos rinktinės vadas Vytautas Ižganaitis, gamtos mokslų daktaras Eugenijus Drobelis, druskininkietis dailininkas Alfonsas Šiliauskas ir kiti.

Apie Indiją be žodžių pasakoja iš nuotraukų šviečiantys ryškiaspalviai moterų apdarai, vyrų turbanai, sultingi vaisiai, neregėti gardumynai, didinga architektūra...

„Spalvas čia matai ir užmerktomis akimis: raudoną – uodžiant svaigų čili pipiro aromatą, švelnią kreminę – ragaujant saldžią prieskoniais pagardintą pienišką arbatą, geltoną – kai įkyriai pypsėdama pravažiuoja triratė autorikša, oranžinę – kai paskanauti saldumynų kviečia gatvės prekeivis, ryškiai salotinę – kai Delyje lauke girdi čirškiančias papūgas. O kur dar įvairūs raudonojo ir geltonojo smiltainio, iš kurio pastatyti Delio istoriniai paminklai, ochros spalvos molinės puodynės, kurias kaimo ir miesto prastuomenė naudoja vandeniui laikyti, o aukštuomenė – namams dekoruoti“, – sako Linas.

L. Mickevičiaus fotografijose įamžintos žmonių gyvenimo akimirkos, šventos vietos, ramybe dvelkiantys religiniai ritualai, didingos praeities ženklai, kurie išliko iki šių dienų, žmogaus ir gamtos draugystė, kasdieniniai rūpesčiai ir žmonių džiaugsmai nuošaliuose Himalajų kaimeliuose, pilka kasdienybė ir visomis vaivorykštės spalvomis pasipuošę kalnai saulei tekant.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija