2013 m. rugsėjo 13 d.    
Nr. 34
(2058)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Kalbos dieną – apie tarmes

Jauni Šakių krašto žmonės parodo,
kaip supranta patarles, priežodžius

Kalbininkas dr. Antanas Smetona

Šoka „Aukštaitijos“ šokėjai

„Aukštaitijos“ 35-erių metų
sukakties šventės svečiai

ŠAKIAI. Čia jau 41-ąjį kartą vyko tradicinė Kalbos diena, į kurią rinkosi kalbininkai, gimtojo žodžio mylėtojai, puoselėtojai ir visi, kam brangi kalba. Šiųmetė kalbos diena buvo skirta Tarmių metams.

Po šv. Mišių už kalbininkus, inteligentiją Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje visi rinkosi Šakių „Žiburio“ gimnazijoje. Kalbos dieną pradėjo Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos skaitovai (mokytoja Vilija Meškaitienė), į susirinkusius prakalbę mūsų kraštiečio Albino Bernoto poetiniu žodžiu. Apie zanavykus, jų tarmę įtaigiai kalbėjo Seimo narys, dr. Arvydas Vidžiūnas, apie bendrinę kalbą, atėjusią iš šnektos, įdomiai samprotavo kalbininkas dr. Antanas Smetona. Jis pabrėžė, jog nereikia bijoti kalbos kaitos, jos neįmanoma apsaugoti nuo išorinių veiksnių. Lietuvių kalbos instituto mokslo darbuotojos Vilija Sakalauskienė ir Rima Bacevičiūtė-Bakšienė apžvelgė zanavykų šnektos tyrimų rezultatus, paaiškino, kam priklauso Šakių šnekta: zanavykams ar veliuoniškiams? Mokytoja Ona Jasinskienė savo pranešime priminė svetimybių pėdsakus pašešupių krašte.

Kalbos dieną labai pagyvino mažųjų pasakotojų tarmiškas žodis. Šakietės ketverių metukų Gustė Tamašauskaitė, Sandra Tarutytė, pasakotojos ir dainininkės iš Patašinės Liepa Gicevičiūtė ir Raimonda Černevičiūtė savo gražia šnekta, linksma daina sujaudino ne vieną širdį. Įdomu buvo sužinoti, kaip jauni žmonės supranta patarles, priežodžius. Tai labai puikiai savo piešiniais pavaizdavo šakietė dailininkė Greta Unguvaitytė.

Kalbos dienoje svečiavosi Šiaulių dramos teatro aktoriai Nomeda Bėčiūtė ir Juozas Bindokas, susirinkusius pasveikino rajono meras Juozas Bertašius ir jo pavaduotoja Rima Rauktienė. Kalbos dienos dalyviai aplankė „Žiburio“ gimnazijos istorijos muziejų.

XXI
Vido Venslovaičio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija