2013 m. rugsėjo 13 d.    
Nr. 34
(2058)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

„Ežerų sietuva“

MOLĖTAI–IGNALINA–ŠVENČIONYS. Norinčius pasigrožėti pasaulio tautų kultūrinėmis tradicijomis dešimtą kartą sukvietė tarptautinis liaudiškos muzikos ir šokių festivalis „Ežerų sietuva“. Jis vyko tris dienas, atidarytas Molėtuose, su žiūrovais atsisveikino Švenčionyse.

Molėtuose surengtas atidarymo koncertas. Čia buvo atvykusi ir liaudies muzikos ir šokių grupė „Draigaica“ iš Ungheni rajono (Moldova).

Antroji šventės diena skirta Ignalinai. Festivalio organizatoriai šiais metais sulaukė meno kolektyvų iš Serbijos, Turkijos, Jakutijos, Armėnijos. Lietuvai atstovavo ignaliniečiai – kultūros ir sporto centro kapela „Ringė“ ir šokių kolektyvas „Gaja“. Kartu su ignaliniečiais šventės akimirkomis džiaugėsi savivaldybės partneriai iš Baltarusijos Breslaujos miesto ir Lenkijos Serocko savivaldybės.

Šventės svečiai ir kolektyvai saulėtą antros dienos vakarą rikiavosi miesto Laisvės aikštėje. Vėliavomis ir vėliavėlėmis apkaišyta margaspalvė eisena patraukė link vasaros estrados, prie Ilgio ežero. Miestelėnai palankiai sutiko festivalio dalyvius, o iškilmingą nuotaiką sukūrė Pabradės pučiamųjų orkestras ir jo šokėjos. Estradoje plojimais pasveikinti ir pro lietuviškų tautinių juostų vartelius praleisti festivalio dalyviai išdidžiai nešė savo šalių – Serbijos, Turkijos, Jakutijos, Armėnijos – vėliavas. 10-ojo festivalio „Ežerų sietuva“ dalyvius ir svečius pasveikino rajono meras Bronis Ropė. Festivalį, kaip sakė meras, Ignalina pasitinka džiaugsmingai. Malonu sulaukti daug svečių, užsienio kolektyvų ir draugiškų miestų atstovų. Meras dėkojo visiems prisidėjusiems prie šios gražios šventės organizavimo, o „Ežerų sietuvai“ linkėjo dar ilgai gyvuoti ir džiuginti Aukštaitiją, o kiekvienai delegacijai įteikė po lietuviškos duonos kepalą ir fotoalbumą apie Ignalinos kraštą. Svečiai perdavė savo šalį pristatančias dovanas. Ignaliniečius sveikino šventėn atvykę Serocko savivaldybės burmistro pavaduotojas Jozefas Zajoncas ir tarybos pirmininkas Artūras Barkovskis, Baltarusijos Braslavo miesto tarybos pirmininkė Nina Pučinskaja ir komunalinės įmonės vadovas Igoris Brinkevičius.

Festivalio paramos fondo direktorė Lina Staliauskienė padėkojo šventės organizatoriams. Padėkas ir dovanas ji įteikė merui Broniui Ropei, festivalio direktorei Ignalinoje Rasai Juodagalvienei ir šventės režisierei Jolantai Narbutaitienei. Meras ir Festivalio paramos fondo direktorė buvo pakviesti įžiebti „Ežerų sietuvos“ ugnį ir simboliškai pradėti koncertinę šventės dalį.

Visus dar kartą skambiais ritmais linksmino Pabradės fanfarų orkestras, vadovaujamas Bronislovo Vilimo, ir šaunosios šokėjos. Koncertą tęsė svečiai iš tolimųjų šalių. Įspūdingą programą atvežė muzikos ir šokių kolektyvas iš Serbijos. Merginos ir vaikinai gražiai pristatė savo šalies kultūrą, žiūrovai galėjo gėrėtis puikiais kostiumais ir profesionaliais šokiais.

Patys egzotiškiausi festivalyje buvo Jakutijos (Sachos) atstovai. Folkloro kolektyvas „Ayarik“ – vienas populiariausių Jakutijoje. Pasipuošę išskirtiniais šiaurietiškais tautiniais kostiumais, jaunieji daininkai ir šokėjai pristatė Šiaurės kraštams būdingų tradicinių šokių bei ritualų kompozicijas. Liaudiškos muzikos programą festivaliui parengė tautinės muzikos orkestrėlis. Kartu su jaunimu dainavo ir ansamblio vadovė Anastasija Kardaševskaja. Dviejų dalių Jakutijos atstovų programa buvo tikrai įspūdinga. Žiūrovai jiems negailėjo šiltų plojimų.

Ryškios savo apdarais, o šokyje gana kuklios buvo saulėtosios Turkijos šokėjos. Muzikantai vyrai tiesiog tryško energija ir estradą pripildė trankios būgnų muzikos. Jie sugrojo ir vieną lietuvišką melodiją, o pasirodymo pabaigoje dar nustebino ir akrobatiniais sugebėjimais bei efektingai išskleista Ignalinos vėliava. „Bosphorus“ folkloro kolektyvo iš Stambulo didžiąją pasirodymų dalį sudaro įvairių skirtingų Turkijos regionų liaudies šokiai. „Bosphorus“ folkloro kolektyvas nuolat stengiasi dalyvauti ir aplankyti kuo daugiau tarptautinių ir vietinių festivalių.

Šiltai sutikta Lietuvos armėnų iš Kauno merginų šokių grupė. Armėnų bendrijos iniciatyva suburtas ansamblis „Hayrenik“ („Tėvynė“) pristatė romantiškus, meile ir ilgesiu alsuojančius šokius. Ansamblis saugo ir puoselėja savo šalies – Armėnijos – kultūrą, tradicijas ir kalbą. Ryškūs ir puošnūs drabužiai dar labiau pabrėžė tamsiaplaukių šokėjų grožį.

Po festivalio dalyvių pasirodymų jaunimo dar laukė diskoteka, o visus „Hiperbolės“ fanus pradžiugino grupės „Vivat, Hiperbolė“, „Rock.lt“, o dar vėliau jaunimas linksminosi šventinėje diskotekoje, kuriai pradžią davė grupė „Cofee out“.

Švenčionių miesto šventės metu festivalio istorija atsispindėjo parodoje, kuri buvo atidaryta prie Nalšios muziejaus. Įspūdinga buvo „Ežerų sietuvos“ dalyvių eisena. Koncertą pradėjo Nalšios muziejaus ansamblis „Dobile“, jį pakeitė Švenčionių kultūros centro ansamblis „Trepsis“ ir Švenčionėlių kultūros centro ansamblis „Senjorai“. Iš svečių pirmieji pasirodė turkai – jų ansamblis „Bosphorus“ programą atliko su rytietišku temperamentu, o vienu momentu net Lietuvos trispalvė suplevėsavo svečių iš Turkijos rankose. Kur kas ramesnis buvo ansamblio „Ayarik“ iš tolimosios Jakutijos pasirodymas. Paskui scenoje pasirodė Kašubų regiono folkloro ansamblis „Levino“ iš Lenkijos. Žiūrovai ovacijomis sutiko ansamblį „Pauzere“ iš Baltarusijos. Šis kolektyvas ir lietuvišką valsą sugrojo. Ramybe alsavo ir liaudies ansamblio „Węgrowianie“ iš Vengrovo miesto (Lenkija) programa, o „Ežerų sietuvos“ koncertinę programą temperamentingai užbaigė ansamblis „Dragaicie“ iš Moldovos. Už puikų renginį kolektyvams ir organizatoriams dėkojo festivalio „Ežerų sietuva“ direktorė Lina Staliauskienė.

Lina Kovalevskienė, Violeta Žalalienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija