2013 m. rugsėjo 13 d.    
Nr. 34
(2058)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Penktasis „Saulės žiedas“

Šiauliai. Mieste penkias dienas vyko V tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“. Baigiamuoju jo akordu tapo uždarymo koncertas ir Grand Prix įteikimas. Festivalio Grand Prix ir 1500 eurų iškilmingai įteikta komisijos ir žiūrovų numylėtiniui, šiemet laimėjusiam daugiausiai prizų visose konkurso kategorijose, kolektyvui „Escola de musica i danses de Mallorca“ iš Ispanijos. Šventės metu buvo įteikti specialūs prizai, o žiūrovams atiteko svarbiausia – puiki nuotaika, neišdildomi įspūdžiai ir bendravimo džiaugsmas.

Žiūrovų simpatijų prizą iškovojo folkloro ansamblis „Elmyrba“ iš Puerto Riko. Už tradicijų puoselėjimą specialiai E. Virbašiaus įsteigtas prizas – kanklės – atiteko Turkijos folkloro asociacijai „Folklor Kurumu“. Konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ globėjo, kultūros ministro Šarūno Biručio apdovanojimas buvo skirtas Čekijos liaudies dainų ir šokių ansambliui „Dolina“.

V tarptautiniame folkloro konkurse-festivalyje „Saulės žiedas“ dalyvavo kolektyvai iš devynių pasaulio šalių – Bulgarijos, Rumunijos, Čekijos, Serbijos, Ispanijos, Turkijos, Lenkijos, Puerto Riko, Moldovos, Gruzijos – ir Lietuvos. Kolektyvai koncertavo ne tik Šiauliuose, bet ir aplinkiniuose miesteliuose ir nudžiugino vietos gyventojus.

Kitomis konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ dienomis jau buvo apdovanoti visų šešių konkurso kategorijų laimėtojai. Geriausia tradicinio folkloro šokėjų grupe tapo Turkijos folkloro asociacija „Folklor Kurumu“, stilizuoto folkloro šokių grupės nugalėtoju tapo ansamblis „Escola de musica i danses de Mallorca“ iš Ispanijos, instrumentinės muzikos grupės kategorijoje nenugalimas pasirodė Ispanijos kolektyvas, geriausios tradicinio dainavimo grupės titulą iškovojo Lietuvos kolektyvas „Viešia“, solo vokalistų kategorijoje pergalę šventė Galya Dobreva Dacheva iš Bulgarijos, o solo instrumentalistų – Tomas Salom Rossinyol.

Konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ yra įtrauktas į oficialų Tarptautinės liaudies meno organizacijos IOV (prie UNESCO) ir tarptautinių šokių festivalių federacijos (FIDAF) renginių sąrašą. „Saulės žiedas“ yra vienas iš nedaugelio tokio pobūdžio renginių visoje Rytų Europoje. Šis tradiciniu tapęs renginys yra Šiaulių miesto bei Šiaulių regiono prioritetinių kultūros renginių sąraše.

Beje, Šiauliuose pirmą kartą įvykusi „Saulės naktis“ atgaivino Šiaulių pėsčiųjų bulvarą, traukė, stebino ir neleido miegoti. Nuo 22 iki 2 valandos šioje Vilniaus gatvės atkarpoje vyko koncertai, šokiai, meninės akcijos, spektakliai ir kino peržiūros po naktiniu vasaros dangumi. Duris atvėrė čia įsikūrusios kavinės, parduotuvės bei Dviračių muziejus. Renginio metu šešiose bulvaro erdvėse koncertavo ne tik jaunieji Šiaulių krašto atlikėjai, bet folkloro konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ dalyviai iš užsienio – Puerto Riko, Čekijos, Lenkijos, Rumunijos, Bulgarijos, Gruzijos.

Alina Žilinaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija