2013 m. spalio 4 d.    
Nr. 36
(2060)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Valstybės vardu provokuojamas atoveikis

Visuomenės gyvenime galioja daugelis gamtos arba mechanikos dėsnių, tačiau kiekybinė išraiška visuomenėje gali būti kitokia nei gamtoje. Antai trečiasis Niutono dėsnis, atoveikį prilyginantis veiksmui, visuomenės gyvenime tinka tiek, kad jis patvirtina esant atoveikį, tik kai būna veiksmas. Tačiau visuomenėje atoveikis gali būti gerokai didesnis už veiksmą, kaip tose vaikų peštynėse – pirmasis antrąjį krepštelėjo, antrasis pirmajam nosį sukruvino, o trečiasis antrąjį sumušė. Sukilimai, maištai, revoliucijos laikytini atoveikiais į valdančiųjų priespaudą, į valdančiųjų žmogiškosios priedermės nevykdymą.

Mūsų teisėsaugos smukusio autoriteto, neadekvačių veiksmų – iki smurto taikių piliečių atžvilgiu akivaizdoje, per trumpą laiką susikūrė politinė partija „Drąsos kelias“, kuri, gavusi pakankamą piliečių palaikymą, kelis narius atvedė į Seimą. Nenutrūkstamai vyksta pilietinės akcijos „TIESOS“. Tai – valstybės išprovokuotas atoveikis į valstybės vardu vykdomą neteisingumą.

Teisėsaugos iškeltos bylos Garliavos šturmo aukoms bei Drąsos kelio pirmininkei, pastarajai tiek „kairiųjų“, tiek „dešiniųjų“ balsais jai atimta kaip Seimo narės neliečiamybė privertė ją pasitraukti į užsienius (?), ten ieškoti tiesos, kurią, tikėtina, mūsų valstybės gėdai, ras. Tai – taip pat išprovokuoto atoveikio rezultatas.

Seime jau sklando siūlymas organizuoti N.Venckienei apkaltą dėl jos nedalyvavimo Seimo posėdžiuose, nors ji iš tikrųjų Seimo nario priedermę – dalyvauti teisėkūroje – atlieka. Tačiau Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, neinicijavęs nagrinėjimo, kodėl N.Venckienė iš Seimo posėdžių pasitraukė, jau neįsivaizduoja, kad ji Seime gali likti. Vėl provokuojamas atoveikis.

Skaudu ir apmaudu, kad mūsų dar nebrandžios demokratijos valstybėje, valstybės vardu imamasi destabilizuojančių veikų, provokuojančių teisėtą atoveikį.

Algimantas Zolubas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija