2013 m. spalio 4 d.    
Nr. 36
(2060)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Naktiniai poezijos skaitymai prie Pyvesos

Penktą vasarą eiliuoto žodžio mylėtojai rinkosi į „Naktinius skaitymus prie Pyvesos“. Į jaukų Pyvesos slėnį rinkosi vietos gyventojai ir iš toliau atvykusieji – savo ar kitų poetų eiles skaitė kiekvienas panorėjęs.

Šių metų skaitymai buvo skirti Tarmių metams, todėl renginio pradžioje pabrėžta tarmių reikšmė šiuolaikinio gyvenimo kontekste. „Dauguma žmonių sako, kad tarmės – mūsų turtas, todėl reikia jas išlaikyti ir puoselėti, juk kalbėti motinos kalba – išties prasminga. Tai – galbūt pats ryškiausias tautos egzistencinės stiprybės ženklas. Juk jeigu kalbame tarmiškai, vadinasi, tęsiame, anot Romualdo Granausko, gyvenimą po klevu... ir, rodos, džeržgiančioje civilizacijos pagairėje būna saugiau ir ramiau“, – kalbėjo renginio vedėja. Šį romantišką vakarą visus pakvietėme kalbėti tarmiškai.

O kodėl šiemet Pyvesos slėnio puošyboje ir suvenyruose dominavo malūnai, sparnai ir geltona spalva? Todėl, kad norėjome prisiminti ir pagerbti neseniai išėjusią amžinybėn kaimo legendą – Eugenijų Malinauską. Jeigu Eugenijus šiemet būtų atėjęs į skaitymus, jam būtų labai patikusi mūsų aplinka ir jo mėgstamiausia geltona spalva.

Šiemet Lietuvos kaimo rašytojų sąjungai sukanka 15 metų. Ta proga pasveikintas jos Pasvalio skyriaus pirmininkas Povilas Latvėnas. Daugumą poezijos mėgėjų į skaitymus prie Pyvesos pakvietė Povilas.

Renginyje svečiavosi Lietuvos rašytojų sąjungos narė, poetė, vertėja Regina Katinaitė-Lumpinckienė, rašanti eilėraščius aukštaičių uteniškių tarme. Jai ir atiteko pagrindinis vaidmuo išlaikant tarmiškumo dvasią renginio metu. Poetė yra išleidusi uteniškių tarme eilėraščių rinkinius „Gegutes abrūsėliai“, „Paraičnama“, „Žemėje, sakei“. Viešnia ne kartą kilo į sceną, buvo labai šiltai sutikta klausytojų. Be to, eiles skaitė literatai ir poezijos mėgėjai iš Pasvalio, Biržų, Panevėžio, Šiaulių, Kauno. Gausiausias literatų būrys atvyko iš Kupiškio. Kupiškėnai skaitė ir tarmiškai, ir bendrine kalba. Visiems labai patiko kauniečio gydytojo, nepriklausomų rašytojų sąjungos nario Juozo Mickevičiaus linksmos eilės, panevėžietės Jurgitos Nemanienės nuoširdūs, gilūs posmai, nuolatinės naktinių skaitymų dalyvės šiaulietės Vilijos Mickienės daininga poezija. Iki vėliausios nakties skambėjo eilės įvairiausiomis temomis.

Skaitymuose skambėjo autorinės meilės dainos, kurias atliko Utenos kultūros centro romantinės muzikos ansamblis, vadovaujamas Liudos Griciuvienės. Šoko Diliauskų kultūros centro šokių kolektyvai, vadovaujami Audros Strekienės. Klausytasi papyvesietės Auksės Mikšytės nuostabaus balso.

Pasvalio krašto Garbės pilietė Genovaitė Jusaitienė kalbėjo, kad penktus metus rengiami poezijos skaitymai suburia žmones prasmingam ir turiningam laisvalaikiui, parodo kaimo bendruomenės susiklausymą ir kūrybiškumą.

Nusileidus sutemoms į romantiškąjį Pyvesos slėnį, ant stataus šlaito sužibo žodis „Poezija“, pažiro fejerverkų ugnys, švietė įspūdingos laužo liepsnos... Tai buvo vakaro kulminacija.

„Arbatos“ šokis, kurį atliko jaunosios šokėjos ir linksmoji šeimininkė Vida, kvietė visus paragauti kvapnaus iš Pyvesos lankų surinktų žolelių gėrimo. Prie arbatos skanauta renginio rėmėjos Vidos Preibienės iškepto įspūdingo dydžio pyrago ir bendruomenės narės Liudos Rudienės naminių bandelių.

Skaitymus organizuoti padėjo Diliauskų kultūros centro meno vadovė Audra Strekienė, Diliauskų kaimo bibliotekos bibliotekininkė Aldona Vorobliovienė.

Konstancija Vinkelienė,
Lijana Markevičienė

Pasvalio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija