2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Angelas Anykščiams

Rita Tulušienė,

Angelų muziejaus kuratorė

Skulptorius Vygantas Vėjas
Angelų muziejuje prie ką tik sukurto
ir muziejui padovanoto angelo

Skulptoriai Marijus Petrauskas
ir Gintaras Kamarauskas
prie sukurtų angelų

Skulptoriai Algirdas Bosas
ir Jonas Grunda apžiūri ekspoziciją

Skulptorius Juozas Budzinauskas
su angelu, kurį netrukus padovanojo
bardui Virgiui Stakėnui

Fotomenininko Romualdo Rakausko
sodyboje vėtros nulaužtas
ąžuolas ir iš jo skulptoriaus
Vyganto Vėjo kuriamas angelas

Sveikinamas bardas Virgis Stakėnas

Anykščių regioniniame parke skulptoriai
susitiko su gamtininku, Anykščių rajono
meru Sigučiu Obelevičiumi. Meras
skulptoriams padovanojo fotomenininko
Romualdo Rakausko albumą „Variaus
apžavai“ (ruošdamas dovanas, meras
dar nežinojo apie Romualdo
Rakausko kieme drožiamą angelą)

Sukurti angelai

Anykščių menų centras organizavo Angelų kūrėjų – skulptorių – plenerą „Angelas Anykščiams“, kuriame dalyvavo profesionalūs skulptoriai Algirdas Bosas, Marijus Petrauskas, Jonas Grunda, Gintaras Kamarauskas, Vygantas Vėjas, Juozas Budzinauskas. Jų sukurti darbai papildė Angelų muziejaus ekspozicijas, džiugina anykštėnus ir miesto svečius. Kadangi pleneras vyko bardų festivalio „Purpurinis vakaras“ dienomis, skulptoriai ne tik dalyvavo festivalio renginiuose, bet ir ką tik sukurtus angelus padovanojo jubiliejus švenčiantiems scenos grandams – bardams Virgiui Stakėnui ir Kostui Smoriginui.

Projektą „Angelas Anykščiams“ parėmė Kultūros ministerija ir Anykščių rajono savivaldybė. Geranoriškai skulptorius priėmė Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių turizmo informacijos centras, o VŠĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ pakvietė pakeliauti siauruku. Skulptoriai aplankė legendinį Puntuko akmenį, įkopė į Laimės žiburį. Ypatingu plenero rėmėju tapo fotomenininkas Romualdas Rakauskas. Iš jo sodybos kieme vėtros nulaužto ąžuolo Vygantas Vėjas sukūrė angelą muziejui.

Birželį Angelų muziejus organizavo tapytojų simpoziumą „Anykščiai – angelų miestas“. Visą savaitę Anykščiuose svečiavosi ir kūrė angelus Lietuvos dailininkų sąjungos nariai iš Vilniaus: Giedrė Riškutė, Valentinas Ajauskas, Arvydas Bagdonas, Saulė Urbanavičiūtė, Ieva Bunokaitė, Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė, Laimutė Kozlovienė, Algis Gaižauskas. Egidija Brinkytė atvyko iš Klaipėdos, į savo jaunystės miestą iš Kretingos atvyko Liuda Liaudanskaitė-Vyšniauskienė.

Šie abu renginiai vyko pagal Anykščių menų centro projektą „Angelas Anykščiams“. Puikūs žmonės, talentingi skulptoriai, padovanodami angelus, dalelę savo širdies paliko Angelų muziejuje. Rudenį jų sukurti angelai keliaus į tarptautinę parodą Valgos miestelyje, Estijoje.

Marijaus Petrausko ir autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija