2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Rožinio maldos mėnesio pradžia Telšių vyskupijoje

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Iškilminga procesija Palangos
miesto gatvėmis nuo Lurdo
grotos bažnyčios link

Spalis – Švč. Mergelės Marijos garbei skirtas mėnuo, kada visas katalikiškas pasaulis vieninga Rožinio malda kreipiasi į Dievo Motiną. Telšių vyskupijoje Rožinio mėnuo tradiciškai buvo pradėtas spalio 1-osios pavakarę Palangoje, prie ten esančios seniausios ne tik Žemaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje Lurdo grotos. 17 val. kalbėti Rožinio maldos procesijos būdu susirinko nemažas būrys tikinčiųjų. Kartu su jais meldėsi Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovybė ir klierikai, Palangos parapijos kunigai.

Pamaldų pradžioje į susirinkusiuosius kreipėsi Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Jis išryškino Rožinio maldos svarbą tikinčio žmogaus gyvenime ir kvietė ištvermingai melstis kalbant Rožinį tiek šeimose, tiek parapijos bendruomenėje. Įžanginėje kalboje vyskupas L. Vodopjanovas OFM išryškino šios maldingos praktikos galingumą. Jis priminė, jog daugybė stebuklų tikinčių žmonių gyvenime įvyksta šios maldos pagalba, ypač kada meldžiamasi ta pačia intencija bendruomenėse. Vyskupas priminė XX amžiuje įvykusį stebuklą, kai sovietinei armijai ruošiantis užimti Austrijos sostinę Vieną, visa Austrija paėmė į rankas rožinius ir meldėsi. Įvyko stebuklas – Viena ir Austrija liko neokupuota. Vyskupas ragino pasitikėti Dievu ir Švč. Mergelės Marijos globa ir ypač šį Rožinio maldos mėnesį melsti reikiamų malonių sau ir pasauliui, ypač nenustojant melstis taikos pasauliui intencija. Tai nuolat ragina daryti ir popiežius Pranciškus.

Po Rožinio maldos prie Palangos Lurdo grotos visa procesija patraukė per Palangos miestą į bažnyčią. Čia 18 val. buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios. Koncelebravo vyskupas L. Vodopjanovas OFM, būrelis kunigų, kartu meldėsi Telšių kunigų seminarijos klierikai. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Pamoksle vyskupas tikintiesiems priminė palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II mokymą apie Rožinio maldos praktiką, citavo ir komentavo jo laišką apie Rožinio maldos svarbą ir reikšmę Bažnyčioje, priminė popiežiaus Pranciškaus mokymą apie kryžių, jo nešimą kiekvieno žmogaus gyvenimo kelyje. Vyskupas kvietė kantraus kryžiaus nešimo mokytis iš Dievo Motinos ir nuolat tą paslaptį apmąstyti kalbant Rožinį ir gilinantis į Kristaus ir Švč. Mergelės Marijos gyvenimą. Prieš palaiminimą šv. Mišių pabaigoje vyskupas J. Boruta SJ dar kartą paragino tikinčiuosius su galinga Rožinio malda gaivinti savo tikėjimą, uždegti meilės ugnį Dievui ir artimui bei ištvermingai nuolat gilinantis į šios maldos slėpinius.

Po pamaldų Telšių vyskupai, seminaristai ir jų vadovai Palangos dekano ir klebono kun. Mariaus Venskaus rūpestingumo ir svetingumo dėka buvo pavaišinti puikia vakariene.

Telšių vyskupijoje visą spalį parapijose ir dekanatų centruose vyks kunigų, katechetų, tikybos mokytojų susitikimai. Su jais susitiks abu Telšių vyskupai, kartu su visais, o ypač su parapijų jaunimu ir vaikais kalbės Rožinį, gvildens įvairius klausimus, spręs iškylančias problemas. Rožinio mėnuo Telšių vyskupijoje, prasidėjęs Palangoje šiais – Tikėjimo ir Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus – metais, tebus malonių ir dvasinio atsinaujinimo metas.

Klier. Edvino Bružo nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija