2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Paminėtos 95-osios kariuomenės įkūrimo metinės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
apdovanojo Latvijos kariuomenės vadą
generolą leitenantą Raimondą Graubę

Sostinės Katedros aikštėje vyko Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas ir iškilminga Lietuvos karių rikiuotė, skirta 95-osioms kariuomenės įkūrimo metinėms. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad gynybos srityje Lietuva išlieka budri. Prezidentė pasveikino karius su Lietuvos kariuomenės diena ir padėkojo už ištikimą tarnybą. Ji akcentavo, kad Lietuva gali didžiuotis garbingai užbaigusi vadovavimą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei bei įrodžiusi, kad sudėtingose tarptautinėse misijose gali stoti į vieną gretą su didelėmis valstybėmis. D. Grybauskaitė sakė: „Šiandien džiaugiamės, kad Lietuvą saugo ir stipriausias karinis aljansas pasaulyje (...). Tačiau išliekame budrūs, suprasdami, kad NATO gali apginti tik tuos, kurie patys nori gintis, ir saugo tuos, kuriems rūpi tarptautinis saugumas“. Kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius džiaugėsi, kad visuomenės suvokimas apie valstybės gynybą gerėja: „Istorijos pamokas esame išmokę ir visa Lietuvos visuomenė pradeda suprasti, kad norint apsiginti reikalingas visos šalies atsakingas požiūris, parengto ir aprūpinto mobilizacinio rezervo efektyvus panaudojimas, politinė valia, sėkmingas bendradarbiavimas su sąjungininkais“.

Iškilmingai minint 95-ąsias Lietuvos kariuomenės įkūrimo metines, prezidentė apdovanojo Latvijos kariuomenės vadą generolą leitenantą Raimondą Graubę ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

1918 metų lapkričio 23 dieną tuometinis ministras pirmininkas ir pirmasis krašto apsaugos ministras Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo buvo pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos. Ši data – lapkričio 23 diena – yra laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės įkūrimo diena.

Alfredo Pliadžio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija