2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Jungtinių Tautų Lietuvos asociacijos 20-mečio minėjimas

Gitana Merkelienė

Grupė Jungtinių Tautų Lietuvos
asocijacijos 20-mečiui minėjimo
dalyvių Signatarų namų salėje

Spalio 24 dieną Vilniuje vyko iškilmingas renginys, skirtas Jungtinių Tautų Lietuvos asocijacijos 20-mečiui paminėti. Signatarų namų salę užpildė fotodarbų ekspozicija. Bendradarbiaujant su Lietuvos Nacionaline UNESCO komisija, parodą surengė Saulius Valius ir Justinas Dūdėnas. Fotografijose – Vilnius, Kernavė, Kuršių nerija, kryždirbystė, Baltijos kelias, folklorinių dainų ir šokių švenčių atspindžiai.

Susirinkusiuosius pasveikino ir renginį vedė iš Niujorko atvykusi ponia Ann Charles – Jungtinių Tautų asociacijų Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje įkūrėja.

Dr. Algis Tomas Geniušas (asociacijai vadovavęs 1993–2010 metais) dalijosi prisiminimais apie pirmuosius organizacijos metus, jų narius ir nuotaikas. Jis pasveikino atvykusią Ann Charles ir ją pavadino „Jungtinių tautų Lietuvos asociacijos krikšto mama“.

Kaip žinia, nuo 2010 metų spalio 24 dienos Jungtinių tautų Lietuvos asociacijai vadovauja žymi vargonininkė, muzikologė Jūratė Landsbergytė. Paskutiniųjų trejų metų asociacijos veiklą pristatė istorijos mokslų magistras, visuomenės veikėjas, Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos vaikų neformalaus lavinimo vyresnysis mokytojas Žilvinas Radavičius, kuris drauge su Jūrate Landsbergyte suorganizavo daug visuomenės pilietiškumą skatinančių renginių, aktyviai prisidėjo ir prie kitų organizacijų projektinės veiklos Lietuvos bajorų karališkojoje sąjungoje, Vilniaus Senamiesčio vidurinėje mokykloje, Lietuvos Respublikos Seime, Genocido aukų muziejuje ir kitose įstaigose.

Tarp įdomiausių renginių buvo „Bajorų kultūros vakaras“ Trakų Vokėje esančiuose „Bajorų rūmuose“, kur kultūra ne tik suvienijo trys tautas – lietuvius, lenkus ir rusus, – čia skambėjo ir lietuviška bei lenkiška poezija – autorės Stanislovo Moniuškos lenkų kultūros centro Lietuvoje direktorė Apolonia Skakowska, dailininkė Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė. Pristatyta jaunosios kartos menininko Gerdenio Grickevičiaus darbų paroda „Partizanių portretai“, prof. Elenos Eringienės knyga „Elena iš Moncevičių giminės“. Kazimieras Uoka įdomiai pasakojo apie Lietuvos ir Rusijos istorijos įvykius.

Nepaprastai buvo įdomus Lietuvos įstojimo į Jungtinių tautų organizaciją 20-mečio minėjimas. Jame dalyvavo ir pirmasis Lietuvos valstybės vadovas (po nepriklausomybės atstatymo) prof. Vytautas Landsbergis. Jis kalbėjo ne tik apie šios organizacijos reikšmę, bet ir globalinius dalykus...

Šias iniciatyvas aktyviai rėmė ne tik Seimo nariai, bet ir profesūra, kilmingieji, visuomenės veikėjai, pedagogai, kultūros darbuotojai – Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, dr. Algis Tomas Geniušas, prof. Vladas Vilimas, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vadas Jonas Ragauskas, sesuo Nijolė Sadūnaitė, Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos direktorė Liudmila Isajeva ir kiti nacionalinės šviesuomenės atstovai...

Žurnalistė Gitana Merkelienė nuolat nušviečia Jungtių tautų Lietuvos asociacijos veiklą JAV žiniasklaidoje.

Kamilė Mačiulaitytė, Jungtinių Tautų Lietuvos asociacijos jaunimo sekcijos atstovė, asociacijos įkūrimo 20-mečio minėjime pasisakė žmogaus teisių švietimo srityje tema.

Jungtinių tautų Lietuvos asocijacijos minėjime dalyvavo Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentai, Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos generalinė sekretorė, dr. Marija Drėmaitė, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis, Čečėnijos Respublikos Ičkerijos atstovė Baltijos šalyse Aminat Saijeva.

Renginio metu skambėjo gyva muzika: muzikologė Jūratė Landsbergytė (fortepijonas) ir jos sūnus Vytautas Oškinis (fleita) dovanojo muzikinę programą.

Už nuoširdų darbą visuomenės labui Jungtinių tautų Lietuvos asociacijos direktorė Jūratė Landsbergytė dr. Algį Tomą Geniušą, mgr. Žilviną Radavičių, dailininką Gerdenį Grickevičių ir žurnalistę Gitaną Merkelienę apdovanojo Padėkos diplomais.

Finalinis Jungtinių tautų Lietuvos asociacijos įkūrimo paminėjimo renginys buvo nepaprastai aukšto lygio klasikinės muzikos koncertas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje (prie Vilniaus universiteto). Klasikinės muzikos kūrinius vargonais ir fleita atliko muzikologė Jūratė Landsbergytė ir jos sūnus Vytautas Oškinis.

Sauliaus Valiaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija