2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Literatūros vakaras monsinjorui Petrui Baltuškai atminti

ZARASAI. Vieną rugsėjo popietę viešojoje bibliotekoje vyko literatūros renginys, skirtas monsinjorui Petrui Baltuškai (1930 11 20–2012 10 13) atminti. Renginyje dalyvavo monografijos „Monsinjoras Petras Baltuška“ autorė dr. Aldona Vasiliauskienė, Regioninės etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Zita Mackevičienė, Antanas Viliūnas, rėmęs A. Vasiliauskienės kelionę į Vladimirą (Rusija) 2010 metais. Filmuotoje medžiagoje, kurios ištraukas stebėjo susirinkusieji, monsinjoras P. Baltuška duoda interviu jo puoselėtoje Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje. Čia jis toks paprastas ir savas su kasdieniais rūpesčiais, svarstymais, kaip sutvarkyti bažnyčią, kada rinktis į gegužines pamaldas. Jo rūpestis ir širdies skausmas – tuštėjantys kaimai, negausus tikinčiųjų būrelis bažnyčioje. Nuoširdžiai tikėdamas Lietuvos atsigavimu, monsinjoras ragina visus kantriai ir pasiaukojančiai dirbti, o savo darbuose prašyti Dievo palaimos.

Knygos autorė dr. A. Vasiliauskienė pristatė savo knygą, kurioje išsamiai aprašė mons. P. Baltuškos daugiašakę ganytojišką veiklą, platų jo kultūrinį akiratį, meilę savo kraštui, jo patriotiškumą. Mokslininkė džiaugėsi, jog panašūs renginiai, minint monsinjoro atminimą, jau vyko Ramygaloje, Daugailiuose, Utenoje, Anykščiuose, o dabar ir Zarasuose. Minėjimai numatomi organizuoti visose parapijose, kur dirbo mons. P. Baltuška. Autorė, daug metų artimai bendravusi su monsinjoru, džiaugėsi, jog spėjo išleisti monografiją monsinjorui dar gyvam esant, nes P. Baltuška galėjo perskaityti ir taisyti rankraščius, patarti, pasidalinti žiniomis ir informacija apie šviesuolius, kuriuos jis kėlė iš praeities, pavyzdžiui, arkivyskupą Mečislovą Reinį. Mons. P. Baltuška, siekdamas įamžinti arkivyskupo M. Reinio atminimą, įdėjo daug pastangų, vyskupas M. Reinys monsinjorui buvo šviesulys, kuriuo jis sekė, todėl ir palaidotas Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčios šventoriuje šalia simbolinio arkivyskupo M. Reinio kapo. Monsinjoras nesmerkė žmonių, viskam ieškojo pateisinimo, buvo atidus, suprato kiekvieno troškimus ir padėjo juos įgyvendinti, skatino veikti. Tuo A. Vasiliauskienei pačiai teko įsitikinti, kai rinkdama medžiagą knygai, ieškojo „kelių“ į Vladimiro (Rusija) kalėjimo archyvą, kuriame kurį laiką kalėjo arkivyskupas M. Reinys. Daug gražių, šviesių prisiminimų paskleidė autorė, mėgindama priartinti prie monsinjoro.

Prisiminimais apie mons. P. Baltušką dalinosi Zarasų Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas, Seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų rajono mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, inicijavusi šį literatūros ir prisiminimų vakarą. Zita Mackevičienė išsamiai papasakojo apie knygos autorę dr. A. Vasiliauskienę, išvardijo jos nuopelnus Lietuvai. Dr. A. Vasiliauskienė kilusi nuo Skapiškio, todėl vaišino baltu naminiu varškės sūriu, pagamintu pagal šio krašto tradicijas, saldainiais ir mėtų arbata bei šildė visus savo energija, šypsena ir nuoširdumu.

Saulutė PELEKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija