2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Pristatė ekspediciją į Vorkutą

RADVILIŠKIS. Viešosios bibliotekos Konferencijų salėje pristatyta ekspedicija „Vorkuta‘13“, skirta Vorkutos politinių kalinių sukilimo 60-osioms metinėms. Renginyje dalyvavo ekspedicijos dalyviai: Seimo narys Paulius Saudargas, jo padėjėja Vaida Stundytė (žurnalo „Apžvalga“ redaktorė), politologas Jonas Survila, Roberta Firavičiūtė, politologas Laurynas Kasčiūnas (Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas) bei Jaunųjų krikščionių demokratų vadovas Vytautas Keršanskas.

Ekspedicijos dalyviai dalijosi įspūdžiais, patirtais apsilankius ištisame lagerių tinkle, esančiame Komijos respublikos šiaurėje, europinėje Rusijos dalyje. Ekspedicijos tikslas buvo aplankyti, išsaugoti ir perduoti ateities kartoms informaciją apie mirties lagerius – šiurpų XX ažiaus istorijos puslapį. Grupė lietuvių, apsivilkusių ryškiai žalios spalvos striukėmis, lankėsi šachtininkų miestuose – Intoje, Abezėje, Vorkutoje, tvarkė tose vietovėse žinomas lietuvių palaidojimo vietas, bendravo su vietiniais gyventojais, menančiais tuos istorijos faktus, lankėsi muziejuose ir paliko lietuviškus simbolius – tautines juostas.

Renginyje dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė ir Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro direktorius Vaidotas Jakavičius. Jie abu linkėjo niekam nepatirti to, ką patyrė lietuviai ir kitų tautų atstovai, ištremti iš savo gimtų vietų į atšiaurias vietoves.

Suprasdami istorinės atminties reikšmę tautos sąmoningumui ugdyti, ekspedicijos dalyviai prisiėmė misiją ne tik padėti saugoti atminimo vietas, bet ir palaikyti gyvąją istoriją, todėl ir susitikime su radviliškiečiais, ir kitur Lietuvoje vykusiuose susitikimuose jie gyvai dalijosi savo įspūdžiais.

Vilma Merkytė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija