2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kartu su broliais

Grupė Lenkijos lietuvių
Šv. Kazimiero draugijos VII
suvažiavimo Seiniuose dalyvių

Lenkijos lietuvių Šv. Kazimiero draugijos VII suvažiavimas prasidėjo šv. Mišiomis Seinų bazilikoje. Jas aukojęs kun. Petras Gucevičius pamoksle akcentavo Bažnyčios priedermę skirtingų kultūrų bendrystei, skatinant visus Dievo dovaną – atgautą laisvę – vertinti, gaivinti, mylėti Dievą, darbą ir žmogų.

„Lietuvių namuose“ susirinkę suvažiavimo delegatai klausėsi Seinų konsulės, Užsienio reikalų departamento, įvairių organizacijų atsiųstų sveikinimų, draugijos pirmininko Algirdo Vektoriaus išsamios ataskaitos. Virtualioje erdvėje stebėdami draugijos organizuotas piligrimines keliones po Lietuvą širdimi susilietėme su broliais didžiai pagarbai Sausio 13-osios aukoms Antakalnio kapinėse, nusilenkėme Panevėžio bazilikoje esančiam didžiausiam pasaulyje šv. Kazimiero paveikslui, prisiminėme garbius rašytojus Anykščiuose... Visų renginių neišvardinsi.

Ponas Algirdas pasidžiaugė, kad jau 30 metų Seinų bazilikoje šv. Mišios aukojamos lietuvių kalba. Prie to daug prisidėjęs ir šviesaus atminimo kun. Pranas Gavėnas SDB. Iškilmingai, lietuviškai vyksta Pirmosios Komunijos, Sutvirtinimo sakramento suteikimo šventės. Jose dalyvauja ir vyskupas Arūnas Poniškaitis iš Lietuvos. Bendraujama su Prienų rajono „Vidupio“ bendruomene. Jos pirmininkas Alfonsas Vitkauskas apie draugijos veiklą informuoja internetu. Dirbama su Seinų krašto jaunimu, jaunaisiais žurnalistais, pavyko išleisti kompaktinę Seinų bažnyčios choro plokštelę, šv. Kazimiero garbei numatomi poezijos skaitymų, rašinių konkursai. Už pagalbą draugija dėkinga jaunam geranoriškam kunigui Petrui.

Diskusijose buvo siūloma į bažnyčios chorą įtraukti daugiau jaunimo, kaupti ir saugoti prisiminimus apie lietuvybę puoselėjusius senolius, jauną kunigą paremti papildomai, aktyviau lietuvybę puoselėti mokytojams, dirbti nepažeidžiant Lenkijos įstatymų. „Lietuva – tai mes, mes – tai Lietuva“, – reziumavo diskusijų dalyviai.

Kitai kadencijai perrinktas draugijos pirmininkas A. Vektorius perskaitė kelių lietuvių organizacijų pasirašytą kreipimąsi apaštališkajam nuncijui Lenkijoje arkivyskupui Celestino Migliore ir prašo padėti išspręsti daug metų lietuvius jaudinančią skaudžią problemą Elko vyskupijos Berznyko parapijos kapinėse, kur statomi „paminklai“, žeidžiantys lietuvius bei kurstantys tautinę nesantaiką, nes, anot kai kurių, blaiviai ir toliaregiškai mąstančių Lenkijos istorikų, šis iki šiol lenkų kultūroje nematytas reiškinys yra pagerbimas paniekinant.

Kaip po šio kreipimosi neprisiminsi Živilės Makauskienės www.propatria.lt išsakytos minties: „Galima tik pavydėti Lietuvos lenkams – jų situacija komfortiška“. O prof. Vytautas Landsbergis „Lietuvos žiniose“ rašė: „Ne vienas nustebdavo, o kitas pagirdavo už toleranciją, kad Lietuva gerbia ir saugo jos sostinės užgrobėjo širdies kapą. Paradoksas? Vienas Lietuvos dvasios fenomenų?..“

Suvažiavime išrinktą draugijos tarybą, jos pirmininką, delegatus sveikino svečiai iš Lietuvos. Istorikas Gintas Šapoka, pažėręs rimtų ir linksmų istorijų apie lietuvių ir lenkų santykius praeityje, linkėjo susirinkusiems visas jėgas skirti Lietuvai, prasidedančiai kiekvieno širdyje, ir padovanojo didžiulį Lietuvos peizažo paveikslą. Sveikatos universiteto Veterinarijos akademijos lektorius konsultantas Alfonsas Vitkauskas už prasmingą bendradarbiavimą A. Vektoriui įteikė Padėkos raštą, o draugijai – simbolį-suvenyrą. Alytaus regiono literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkė Emilija Krušinienė Seinijos žemės brolius pamalonino „Dzūkų almanachu“ ir proginiu eilėraščiu „Šventas Kazimierai, globėjau“.

Lietuviškų dainų pynę susirinkusiems dovanojo vyrų kvartetas. Prie kavos puodelio išryškėjo tolesnio bendradarbiavimo bei lietuvybės puoselėjimo projektų kontūrai.

Bronislava Tamulynienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija