2013 m. gruodžio 20 d.    
Nr. 46
(2070)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Atidarė atnaujintą kultūros centrą, pristatė knygą

Bronius VERTELKA

Atnaujintą kultūros centrą
palaimino Subačiaus klebonas
kun. Albertas Kasperavičius
(kairėje) ir Karsakiškio
klebonas kun. Jonas Morkvėnas

Knygos „Sugrįžkime į praeitį“
autorius Vladas Žilys su jos
leidėja Jolanta Bubneliene

Fotomenininkas Lionginas
Skrebė dovanojo nuotrauką

Kultūros centro direktorė
Renata Kopūstienė ir pastatą
atnaujinusios UAB „Stapora“
direktorius Povilas Tamoliūnas

Samantos Šaparnytės
simegrafijos darbai

TILTAGALIAI. Lapkričio 30-ąją miestelyje vyko atnaujinto kultūros centro atidarymo šventė „Čia – mūsų namai“ ir Vlado Žilio knygos „Sugrįžkime į praeitį“ pristatymas.

Tiltagaliuose 34 metus išstovėjęs pastatas prašėsi rimto remonto. Per 9 mėnesius UAB „Stapora“ sugebėjo jį pakeisti taip, kad šiandien čia šilta ir jauku. Jau veikia dailės ir choreografijos būreliai – pasistengė neseniai čia dirbti atėjusi Odeta Petrauskienė.

Karsakiškio klebonas kun. Jonas Morkvėnas prisiminė: daugiau nei prieš metus čia pradėjęs dirbti, netrukus susidraugavo su Tiltagalių bendruomene, kultūros centru. Pavyko prisikviesti vilnietį aktorių Algirdą Latėną, kuris Karsakiškio bažnyčioje skaitė kun. A. Strazdo kūrybą. Klebonas sakė, kad per kultūrą parapijiečių gyvenimą įmanoma padaryti gražesnį ir prasmingesnį. Jis ir Subačiaus klebonas kun. Albertas Kasperavičius palaimino kultūros centrą ir dovanų jam paliko du šventus dalykus: karsakiškietis – didoką skulptūrėlę, subatėnas – paveikslą.

Po to kalbėjęs rajono meras Povilas Žagunis pastebėjo: sutariant bendruomenei, bažnyčiai, seniūnijai, kultūros centrui, vaikų darželiui galima padaryti nuostabių darbų. Akivaizdus faktas – maloniai nuteikiantis šis kultūros centras. Vykstant statybos darbams, nesutriko jame įsikūrusių įstaigų gyvenimo ritmas. Rajone šiuo metu remontuojamas Paįstrio kultūros centras (įgyvendinant vietinės veiklos grupės programas ir remiant savivaldybei). Panašūs darbai vykdomi Naujamiesčio kultūros centre, 2014 metais bus baigtas Ramygalos kultūros centro remontas. Rajono vadovas susirinkusiems linkėjo Advento ramybės artėjant gražiausiai metų šventei – Šv. Kalėdoms.

Tiltagaliuose dirbusios UAB „Stapora“ vadovas Povilas Tamoliūnas nepamiršo pasakyti, kad prieš septynerius metus šiame pastate įvedė vandentiekį, sanitarinius mazgus. Čia dirbo ir šiemet. Statybininkai jautė savivaldybės kontrolę, juos „pašukuodavo“ meras. Beliko apšiltinti pastato fasadą ir padidinti elektros galią, bet tam būtini nauji pinigai. P. Tamoliūnas simbolinį kultūros centro raktą įteikė merui (mat savivaldybė statybos darbams rado lėšų).

Gerai nusiteikusi Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė kalbėjo: „Baigiantis metams rašomi laiškai Kalėdų seneliui ir jam išsakomi karščiausi norai. Jeigu pernai jie liko neišpildyti, tai šiemet tai tapo realybe. Tiltagalių kultūros namai atrodo gražiausiai tarp kitų seniūnijos kultūros įstaigų“. Panevėžyje gyvenantis fotomenininkas Lionginas Skrebė dovanojo nuotrauką su užrašu „Saugokite gamtos grožį, dovanotą Viešpaties“. „Nesitikėjau, kad čia taip bus šilta, prieš vykdamas užsivilkau megztinį. Vadinasi, apsirikau, nors pagal specialybę esu šilumininkas“, – šmaikštavo į tėvų sodybą Tiltagaliuose prie Lėvens upės dažnai atvykstantis vyriškis.

Buvo linkima išsaugoti kultūros namų jaukumą, kad visi į juos eitų kaip į savo namus. Iškilmingumo šventei suteikė Kupiškio meno mokyklos Subačiaus skyriaus pedagogė Lina Burokienė, kartu su savo auklėtine pianinu paskambinusi senovinę polką. O kupiškiečių dainininkių Sandros Guginienės ir Nidijos Sankauskienės dueto, pelniusio „Aukso paukštę“, pasirodymą susirinkusieji pagerbė atsistodami.

Ne mažiau svarbus įvykis buvo Vlado Žilio knygos „Sugrįžkime į praeitį“ pristatymas. Daugiau nei 30 metų jis dirbo kultūrinį darbą Tiltagaliuose su saviveikliniais meno kolektyvais, dalyvavo 5 respublikinėse ir 27 rajono dainų šventėse. Dar 14 metų dirbo tame pat pastate, kuriame vyko šventė. Prieš trejus metus V. Žiliui kilo mintis tai sudėti į knygą ir visur sulaukė palaikymo. Knygoje yra ir a. a. tiltagalietės poetės Liudos Karpuškienės eilių, straipsnių – ji aktyviai bendradarbiavo rajono laikraštyje. Keliolika knygos egzempliorių autorius padovanojo. Tarp laimingųjų buvo ir abu klebonai. Imdamas dovaną, Subačiaus klebonas V. Žiliui įteikė knygą apie Panevėžio vyskupijos bažnyčias. Karsakiškio A. Strazdelio pagrindinės mokyklos direktorė Jolanta Grinkienė stebėjosi, kaip V. Žilys, būdamas garbaus amžiaus, visur sugeba dalyvauti. Rugsėjo pirmąją jis įteikė pirmokų pasus. V. Žilys irgi sulaukė dovanos – savo portreto, nupiešto tiltagalietės Aistės Dragūnaitės.

Knygos leidėja, UAB „Viskas reklamai“ direktorė Jolanta Bubnelienė paskelbė pritrenkiančią žinią: dovanojanti savo firmos prekių už 1000 litų. „Aš labai jus visus myliu. Ačiū, kad man padovanojote tokią šventę“, – susijaudinusi sakė iš Tiltagalių kilusi verslininkė.

Šventės programą paįvairino Panevėžio pučiamųjų kvartetas (vadovas – Igoris Švedko), Tiltagalių mergaičių kvartetas.

Į sceną išėjus, „Lėvenai“, kitais metais švęsiančiai 10 metų jubiliejų, atsirado vietos šokiui. Beje, „Lėvena“ rajono kaimo kapelų varžytuvėse „Kapelmaušis“ dovanų gavo obelaitę ir ją pasodinio kultūros centro teritorijoje. Tam paskatino Gedmantas Juozėnas, įsijautęs į aštrialiežuvės moterėlės vaidmenį. Jaunasis humoristas iš Antašavos perspėjo: kas nešoks, tam teks dviejų litų baudą mokėti (ir parodė skardinę dėžutę su įpjautu dangteliu). Į valso sūkurį įsijungė ir meras, ir įmonės „Stapora“ vadovas.

Nepastebimai atėjo tamsa už lango, tačiau į duris niekas nesidairė. Išradingai organizuotą šventę vedė Tiltagalių kultūros centro direktorė Renata Kopūstienė. Ji dėkojo ją rengusiems ir rėmusiems, perskaitė jų pavardes. Prašė nesiskirstyti, kvietė eiti prie vaišių stalo, o pirmame kultūros centro aukšte apžiūrėti Samantos Šaparnytės simegrafijos darbų parodą.

Garbingiems šventės svečiams buvo įteikti indeliai su bičių nektaru.

Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija