2013 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 47
(2071)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Apdovanoti medžio drožėjų konkurso nugalėtojai

Pirmąją vietą užėmęs medžio
drožėjas iš Alytaus Artūras
Janickas ir jo kūrinys
„Šv. Jonas Nepomukas“

Parodos-konkurso eksponatai

Vilnius. Lapkričio 30 dieną Šv. Jono gatvės galerijoje įvyko III Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodos-konkurso „Šventieji ir piligrimai“ uždarymo renginys, kurio metu apdovanoti konkurso nugalėtojai.

Konkurso darbų paroda vyko lapkričio 6–30 dienomis Šv. Jono gatvės galerijoje Vilniuje. Parodoje dalyvavo 24 liaudies menininkai iš visų Lietuvos geografinių regionų (Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos), buvo eksponuojami 44 konkursiniai darbai. Parodoje buvo pristatoma penkiolika skirtingų šventųjų ir Jėzaus, angelų, piligrimų skulptūrėlių, Jėzaus nukryžiavimo, pietos ir keletas kitų skulptūrinių kompozicijų.

Kas dvejus metus Lietuvos piligrimų bendrijos organizuojama paroda-konkursas yra unikali galimybė vilniečiams ir miesto svečiams susipažinti su Lietuvos medžio drožybos tradicijomis. Medžio drožėjai yra panašūs į piligrimus. Kiekvieno kūrinio kūryba yra tarsi piligriminė kelionė, jos metu apmąstomas asmeninis ryšys su iš medžio kuriamu šventuoju. Kiekvienas prisilietimas prie medžio skulptūros tarsi piligrimo žingsnis į šventąją erdvę. Šį žingsnį pirmiausia reikia žengti savo viduje, jį skatina vidiniai dvasiniai motyvai.

Vieną ar kitą šventąjį mes pasirenkame todėl, jog tikime, kad jo dangiškoji globa padės mums, mūsų draugams ar artimiesiems eiti gyvenimo piligriminėje kelionėje.

Populiariausi parodoje pristatomi šventieji buvo šv. Rokas (ligonių ir piligrimų globėjas), šv. Petras (apaštalas ir evangelistas, žvejų globėjas), šv. Agota (medicinos seserų ir slaugių globėja, saugotoja nuo gaisro) bei Rūpintojėlis (susimąstęs sėdintis Kristus). Parodos metu buvo galima išvysti šv. Jurgio, šv. Jono Nepomuko, šv. Onos, šv. Jokūbo, Šv. Florijono, kitų šventųjų ir piligrimų medžio skulptūras.

Geriausius parodoje-konkurse eksponuojamus darbus rinko ne tik iš ekspertų sudaryta vertinimo komisija, bet ir parodos lankytojai. Pirmąją vietą užėmė medžio drožėjas iš Alytaus Artūras Janickas („Šv. Jonas Nepomukas“), antrąją vietą pelnė medžio drožėja iš Utenos rajono Anelė Araminienė („Šventoji šeima“), trečiąją – Vytautas Liatukas iš Kauno („Piligrimas“).

Lietuvių medžio drožybos tradicija yra pripažinta pasaulyje. Tradicinių lietuviškų kryžių drožyba 2001 metais įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Lietuvos piligrimų bendrija parodą-konkursą „Šventieji ir piligrimai“ organizuoja kartu su Vilniaus krašto tautodailininkų ir meno kūrėjų bendrija.

Dr. Darius Liutikas,
Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija