2014 m. sausio 10 d.    
Nr. 2
(2073)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Penktoji Liudviko Rėzos premija – dr. Liucijai Citavičiūtei

 Penktoji Kuršių nerijoje gimusio Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija skirta filologei, Mažosios Lietuvos lietuvių rašytojai tyrėjai, vertėjai, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresniajai mokslo darbuotojai dr. Liucijai Citavičiūtei. Premija už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą dr. L. Citavičiūtei skirta Neringos savivaldybės tarybos sprendimu, pritarus Liudviko Rėzos kultūros centro tarybai (kuratoriumui). „Neringos savivaldybės taryba įsteigė premiją, siekdama atkreipti dėmesį į Kuršių nerijoje gimusią iškilią istorinę asmenybę. Populiarinant Martyno Liudviko Rėzos vardą, pristatant jo darbus plačiajai visuomenei itin reikšmingos visų premijos laureatų iniciatyvos bei nuoseklus darbas. Ir šiais metais premija skiriama asmenybei, kurios indėlis įamžinant Liudviko Rėzos vardą, puoselėjant Kuršių nerijos ir Mažosios Lietuvos kultūrinį palikimą svarus ir reikšmingas“, – teigia Neringos savivaldybės mero pavaduotojas, kuratoriumo narys Vigantas Giedraitis.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnioji darbuotoja dr. L. Citavičiūtė kruopščiai dirba su Mažosios Lietuvos regiono raštais, aktyviai ir kūrybingai prisideda puoselėjant etninę kultūrą ir kultūros paveldą. Apie tai liudija per kelis dešimtmečius išleistas ne vienas mokslinis leidinys, šaltinių publikacijos. Šiuo metu ypatingą dėmesį dr. L. Citavičiūtė skiria M. L. Rėzos rankraštiniam palikimui. Ji yra 2011 metais išleisto akademinio leidinio „Martynas Liudvikas Rėza. Raštai T. 1“ sudarytoja ir vertėja (planuojama išleisti 10 M. L. Rėzos raštų tomų). Premijos laureatė aktyviai dalyvauja ir L. Rėzos kultūros centro kuratoriumo veikloje.

Premija tradiciškai bus įteikta sausio 11-ąją Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje minint XIX amžiaus pradžios tautosakininko, poeto, kultūros veikėjo Martyno Liudviko Rėzos 238-asias gimimo metines. Ceremonijos metu premijos laureatei pirmą kartą bus įteikta skulptoriaus Vytauto Baransko sukurta žalvarinė plaketė su M. L. Rėzos portretu bei jo pasaulėžiūrą formavusiais, ryškiausiais Kuršių nerijos simboliais.

   Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija Neringos savivaldybės tarybos sprendimu skiriama nuo 2009 metų už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą puoselėjant etninę kultūrą ir kultūros paveldą. Taip pat už šiam kraštui reikšmingus pasiekimus literatūros, liaudies meno, klasikinių bei šiuolaikinių menų sklaidos srityse bei iniciatyvas, populiarinančias Kuršių neriją ir prisidedančias prie turizmo plėtros regione.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija